Ειδήσεις

Στη Ρόδο σήμερα η υπουργός Πολιτισμού – Ψηλά στην ατζέντα η προγραμματική σύμβαση για τη Μεσαιωνική Πόλη

Το θέμα της υπογραφής νέας τριμερούς προγραμματικής σύμβασης για την συντήρηση και την ανάδειξη της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου, θα θέσει ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων του με την υπουργό Πολιτισμού κ. Λυδία Κονιόρδου ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, σήμερα στη Ρόδο.
Είχε προηγηθεί, την 18η Ιουλίου, συνάντηση του παρουσία του διευθυντή του γραφείου της υπουργού, της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου κας. Μάνιας Μιχαηλίδη, και της Ροδίτισσας κας Αντωνίας Μοροπούλου, αντιπρυτάνεως του ΕΜΠ.
Συμβαλλόμενα μέρη στην νέα προγραμματική σύμβαση είναι ο Δήμος Ρόδου, το Υπουργείο Πολιτισμού και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, πλην όμως δύσκολα θα ξεκαθαρίσει και σήμερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ποιος θα έχει την ευθύνη χρηματοδότησης των έργων και της εκτέλεσης συνολικά της συμβάσεως καθώς ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκος, κατέστησε σαφές σε συνεργάτες του ότι έχει εξαντλήσει τους πόρους που μπορεί να διαθέσει για έργα αρμοδιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού.
Ως γνωστό η εγγραφή της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου στον Κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 1988, την εντάσσει στην ομάδα των επίλεκτων μνημείων πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας, που απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα για την παγκόσμια κοινότητα.
Μέσα από την πρώτη Προγραμματική Σύμβαση (1984), η οποία αποτελούσε πρωτοποριακή κίνηση για την εποχή της, όχι μόνο σε τοπικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο, με σημαντικά οφέλη για την πόλη, αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία μείζονα θέματα της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου.
Ωστόσο τα προβλήματα που εμφανίζει μετά την λήξη της προηγούμενης προγραμματικής, η Μεσαιωνική Πόλη είναι πλέον σημαντικά και απαιτούν άμεση αντίδραση από πλευράς των φορέων διαχείρισης ώστε να αποτραπούν αρνητικές επιπτώσεις, που πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να ανακληθούν στο μέλλον αν δεν γίνουν συντονισμένες ενέργειες.
Επιπλέον απαιτείται επικαιροποίηση και αναθεώρηση σε διάφορα σημεία της συμβάσεως, λόγω εκκρεμοτήτων των εμπλεκομένων στην διαδικασία οι οποίοι έχουν κριθεί ανενεργοί. Για παράδειγμα, η υπόθεση με την διαχείριση των ακινήτων στην Μεσαιωνική Πόλη: υπάρχει πλέον το ΤΑΠΑ αλλά και το Υπερ-Ταμείο. Πού έχουν μεταβιβαστεί τελικώς τα ακίνητα τα οποία περιλαμβάνονται στην Προγραμματική Σύμβαση; Υπάρχει το πρόβλημα με τα υπόγεια δίκτυα της ΔΕΠΟΣ, η οποία έχει καταργηθεί. Τα δίκτυα παραμένουν σε εκκρεμότητα και αφορούν παρεμβάσεις μέσα στην Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου.
Σημειώνεται ότι το ΤΑΠΑ διαθέτει και εκμεταλλεύεται στη Ρόδο 219 ακίνητα. Από αυτά τα 163 είναι οικίες και τα 50 καταστήματα. Τα έσοδα από την αξιοποίηση ή την ενοικίασή τους είναι πολύ χαμηλά. Το 2014 εισπράχθηκαν 351.000 ευρώ και το 2015, 454.000 ευρώ.
Πέραν της προγραμματικής συμβάσεως ένα θέμα που θα απασχολήσει σήμερα την υπουργό είναι η εξεύρεση πόρων για την αποκατάσταση του Εθνικού Θεάτρου.
Επιπλέον αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τι μέλλει γενέσθαι και με την επένδυση στο γκόλφ Αφάντου.
Θυμίζουμε ότι στην αρχαιολογία της Ρόδου έχει διαβιβαστεί από το ΤΑΙΠΕΔ ο ογκώδης φάκελος με τα masterplan των επενδύσεων των εταιρειών «M.A. Angeliades Inc.», συμφερόντων του ομογενούς επιχειρηματία κ. Μερκουρίου Αγγελιάδη και «Aegean Sun Investments», συμφερόντων του Κύπριου επιχειρηματία κ. Νικολή Νικολαϊδη, στο Γκολφ Αφάντου, προκειμένου, σύμφωνα με το έγγραφο, που τα συνοδεύει, να διενεργηθούν άμεσα τομές, στα σημεία, που προβλέπεται οικοδόμηση, για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν αρχαία και αν απαιτείται η τροποποίησή τους.
Το ΤΑΙΠΕΔ συνέταξε σχέδιο μνημονίου συνεργασίας με το Υπουργείο Πολιτισμού, αναλαμβάνοντας το κόστος της διενέργειας ερευνών με τομές κατά μήκος του προς αξιοποίηση οικοπέδου προκειμένου να διαπιστώσει εάν υπάρχουν αρχαιολογικού ενδιαφέροντος ευρήματα.
Τέλος θα τεθεί επί τάπητος και το θέμα της κήρυξης ως αρχαιολογικού χώρου έκτασης εμβαδού 1.750 στρεμμάτων στην περιοχή «Μεγάλη Γη», στο Γεννάδι, όπου έχουν προγραμματιστεί επενδύσεις.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου