Ο εξερευνητής του «National Geographic» Ιαν Μπέικερ εξηγεί στα «Π» πώς έχει εγκλωβιστεί
H µυθική ζωή του απλώνεται στις άκρες του κόσµου και το «National Geographic» τον έχει βραβεύσει ως έναν από τους κορυφαίους εξερευνητές της χιλιετίας.
Ο Ιαν Μπέικερ, διεθνώς αναγνωρισµένος συγγραφέας, ανθρωπολόγος, ιστορικός και επιµελητής τέχνης, πάτησε στα Ιµαλάια, έγραψε βιβλία µε τον ∆αλάι Λάµα και κέρδισε διεθνή βραβεία συγγραφής και φωτογραφίας. Εδώ και ενάµιση µήνα όµως ζει παγιδευµένος στη Ρόδο και, µέσω των «Παραπολιτικών», απευθύνει έκκληση στις ελληνικές Αρχές να τον αφήσουν ελεύθερο για να συνεχίσει τα ταξίδια του στον πλανήτη. Πίσω από την περιπέτειά του κρύβεται µια απίθανη ιστορία, που θα µπορούσε να ξεπηδά από τις σελίδες των βιβλίων που ο ίδιος έγραψε.
Το 2008, σε σπίτι που διατηρούσε στο Κατµαντού του Νεπάλ, η αστυνοµία εντόπισε δέρµατα ζώων και του ζήτησε, όπως εξηγεί, εκβιαστικά χρήµατα ώστε να µην τον κατηγορήσει για παράνοµο εµπόριο. Ο ίδιος αρνήθηκε, και η αστυνοµία του Κατµαντού έστειλε σήµα στην Ιντερπόλ.
Αν και µέχρι πρότινος ταξίδευε σε όλον τον κόσµο χωρίς προβλήµατα, όταν έφτασε στην Κω οι Αρχές «σκόνταψαν» στην ειδοποίηση και του απαγόρευσαν την έξοδο από τη χώρα µέχρι να αποδειχθεί η βασιµότητα του αιτήµατος έκδοσης. «Κρατήθηκα στην Ελλάδα λόγω “Kόκκινης Eιδοποίησης” (“Red Notice”) της Ιnterpol, που εκδόθηκε εναντίον µου ύστερα από µια αποτυχηµένη απόπειρα της αστυνοµίας του Νεπάλ να εξασφαλίσει χρήµατα από µένα στις 17 Μαΐου 2008.
Η αστυνοµία µε απείλησε τότε ότι αν δεν πληρώσω, θα κατασκευάσει µια κατηγορία εναντίον µου ότι ασχολούµαι µε το παράνοµο λαθρεµπόριο άγριων ζώων» εξηγεί ο Αµερικανός συγγραφέας, τονίζοντας παράλληλα ότι ήταν περίοδος µεγάλης κοινωνικής και πολιτικής αναταραχής στο Κατµαντού και ότι η διαφθορά είχε γιγαντωθεί. «Οπως σε πολλά σπίτια του Κατµαντού, η επίπλωση περιελάµβανε δέρµατα τίγρεων και λεοπαρδάλεων. Η αστυνοµία τα είδε σαν ευκαιρία για εκβιασµό και ζήτησε 9.000 δολάρια ΗΠΑ, τα οποία φυσικά δεν πλήρωσα γιατί ήταν ποινικό αδίκηµα να δώσω χρήµατα εκβιασµού.
Ετσι η αστυνοµία του Νεπάλ εξέδωσε παράνοµα κόκκινη ειδοποίηση εναντίον µου, η οποία δεν υποστηρίζεται από ένταλµα σύλληψης, ούτε από δικαστική απόφαση», τονίζει ο Ιαν Μπέικερ.
ΕΞΟΔΑ
Στη συνέχεια ο διάσηµος εξερευνητής περιγράφει στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στα «Π» πώς από την Κω µεταφέρθηκε στην Εισαγγελία Ρόδου. «Ο εισαγγελέας στη Ρόδο µου είπε ότι θα δοθεί προθεσµία τριάντα ηµερών στην κυβέρνηση του Νεπάλ για να προσκοµίσει έγγραφα που δικαιολογούν το αίτηµά τους για την έκδοσή µου.
Το διαβατήριό µου κρατήθηκε στο κεντρικό αστυνοµικό τµήµα της Ρόδου και µου είπαν ότι έπρεπε να εµφανίζοµαι εκεί µία φορά την εβδοµάδα». Τα έξοδα της διαµονής του είναι, όπως εξηγεί, δυσβάσταχτα, καθώς βρίσκεται ήδη στο νησί ενάµιση µήνα και δεν ξέρει πόσο ακόµα θα παραµείνει στην Ελλάδα αφήνοντας πίσω όλες τις υποχρεώσεις του.
«Μου είπαν ότι είµαι ελεύθερος να ταξιδεύω οπουδήποτε µέσα στην Ελλάδα και ότι είµαι υπεύθυνος για τα έξοδά µου. Είχα επείγουσες εργασιακές υποχρεώσεις στην Αµερική, αλλά δεν είχα άλλη επιλογή από το να παραµείνω στην Ελλάδα µέχρι να επιλυθεί το ζήτηµα του αιτήµατος έκδοσης. Εµεινα µια εβδοµάδα µε Ελληνες φίλους στην Υδρα και έµεινα αργότερα µε άλλους Ελληνες φίλους στην Πάτµο». Η κυβέρνηση του Νεπάλ έστειλε τα απαιτούµενα έγγραφα σχετικά µε το αίτηµα έκδοσης στο υπουργείο Εξωτερικών δέκα ώρες πριν από τη λήξη της προθεσµίας, στις 17 Ιουλίου, αλλά το υπουργείο δεν πρόλαβε να τα µεταφράσει και η ακρόαση αναβλήθηκε για τις 9 Αυγούστου. «Ετσι αναγκάστηκα να παρατείνω την παραµονή µου στη Ρόδο και να νοικιάσω ένα µικρό στούντιο στο χωριό Λαχανιά, όπου µπορώ να δουλέψω για τη συγγραφή κάποιων έργων.
Η προσωπική και επαγγελµατική ζηµιά που προκλήθηκαν από αυτήν την παράνοµη “Red Notice” είναι τεράστια» λέει ο Ιαν Μπέικερ, ο οποίος όλο αυτό το διάστηµα αναγκάζεται να απορρίπτει συνεργασίες και προσκλήσεις για συνέδρια σε όλον τον κόσµο, όπου είναι περιζήτητος για τις οµιλίες του.
«Ελπίζω στην ελληνική ∆ικαιοσύνη»
Ο ΙΑΝ ΜΠΕΪΚΕΡ δηλώνει βέβαιος ότι η ελληνική ∆ικαιοσύνη θα µελετήσει όλα τα στοιχεία και θα φωτίσει την αλήθεια. «Είµαι ευγνώµων στην κυβέρνηση της Ελλάδας που επανεξετάζει διεξοδικά όλα τα έγγραφα τα οποία έλαβε από το Νεπάλ και που ο εισαγγελέας Ι. Σβέτκος ασχολείται προσωπικά µε την υπόθεσή µου. ∆εν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία, σε κανένα από τα έγγραφα, ότι συµµετείχα σε οποιοδήποτε είδος εµπορίου προϊόντων άγριων ζώων. Ωστόσο, η αστυνοµία του Νεπάλ συνεχίζει να ισχυρίζεται ότι ασχολούµαι µε το εµπόριο άγριων ζώων, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις. Αυτός είναι, εξ ορισµού, ένας δυσφηµιστικός ισχυρισµός.
Η ελπίδα µου και η προσδοκία µου είναι η αυστηρή αξιολόγηση της υπόθεσής µου από το ελληνικό κράτος, ώστε να ακυρωθεί η “Kόκκινη Eιδοποίηση” της Interpol που εκδόθηκε παράνοµα εις βάρος µου, και να επιβληθούν κυρώσεις στους αστυνοµικούς του Νεπάλ για τις παράνοµες ενέργειές τους. Αυτό το αποτέλεσµα θα έκανε την παρατεταµένη παραµονή µου στην Ελλάδα να αξίζει τον κόπο», επισηµαίνει ο συνεργάτης του «National Geographic».
Παράλληλα ξεκαθαρίζει ότι εκτός του ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι εµπορευόταν δέρµατα άγριων ζώων, η δασική Αρχή που του απηύθυνε την κατηγορία δεν έχει πλέον καµία δικαιοδοσία έπειτα από την αλλαγή του Συντάγµατος. «Θα υποχρεωθούν να καταλήξουν στο συµπέρασµα ότι η εκδούσα Αρχή -το Επαρχιακό ∆ασικό Γραφείο του Κατµαντούδεν είχε δικαιοδοσία σύµφωνα µε το νέο Σύνταγµα του Νεπάλ που ισχύει από τις 20 Σεπτεµβρίου 2015». Οπως λέει ο Ιαν Μπέικερ, ελπίζει ότι το µεταφραστικό έργο του υπουργείου Εξωτερικών θα έχει ολοκληρωθεί πριν από τις 9 Αυγούστου, για να πραγµατοποιηθεί η ακροαµατική διαδικασία στο δικαστήριο της Ρόδου και να µη δοθεί νέα αναβολή, που θα τον εξοντώσει επαγγελµατικά και οικονοµικά.
∆εν υπάρχει ένταλµα
H ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ του Αµερικανού συγγραφέα, η κ. Βασιλική Σαββάκη, ζήτησε έγγραφη αναφορά από νοµική εταιρεία του Νεπάλ για τις κατηγορίες που αντιµετωπίζει, και στην απάντηση ξεκαθαρίζεται ότι δεν έχει εκδοθεί ένταλµα σύλληψης. «Αναφορικά µε την ύπαρξη έγκυρου εντάλµατος σύλληψης για τον Ιαν Μπέικερ, η νοµική εταιρεία µας διαπιστώνει ότι ένταλµα σύλληψης δεν υπάρχει.
Εγγραφα µε τη µορφή επιστολών ή ενταλµάτων σύλληψης εκδοθέντα από το Επαρχιακό ∆ασικό Γραφείο του Κατµαντού δεν έχουν καµία νοµική αξία στο Νεπάλ µετά την έκδοση του νέου Συντάγµατος του Νεπάλ στις 20 Σεπτεµβρίου 2015», τονίζεται στο έγγραφο. «Ο εντολέας µου έχει ταξιδέψει κατ’ επανάληψη τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό. Εβλεπαν την “Κόκκινη Ειδοποίηση” της Interpol από το Νεπάλ και δεν έδιναν σηµασία. Πέρσι ήρθε στη Σύµη χωρίς προβλήµατα και φέτος τον συνέλαβαν στην Κω. Οµως το αίτηµα έκδοσης δεν είναι νόµιµο», λέει στα «Π» η κ. Σαββάκη.
Από την πλευρά του ο Ιαν Μπέικερ επισηµαίνει ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να σκύψει πάνω από το πρόβληµα της διαφθοράς στο Νεπάλ που είναι, όπως λέει, καθιερωµένη σύµφωνα και µε πρόσφατη έρευνα της ∆ιεθνούς ∆ιαφάνειας. Μένει να αποδειχθεί, όπως τονίζει, ότι η προσωπική του περιπέτεια προέρχεται από τεκµηριωµένη αστυνοµική διαφθορά και ότι οι αστυνοµικοί στράφηκαν εναντίον του επειδή αρνήθηκε να τους «λαδώσει», ως αποτέλεσµα προσωπικής βεντέτας.
Πηγή: parapolitika.gr