Ειδήσεις

Οι καταναλωτές της Ρόδου έχουν απομακρυνθεί από τη λαϊκή αγορά!

Ως ζωοτροφές καταλήγουν τα ντόπια οπωροκηπευτικά. Δεδομένης της πολύ χαμηλής ζήτησης και της μεγάλης επάρκειας αγαθών, οι παραγωγοί αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τα ζαρζαβατικά που μένουν απούλητα για να ταΐζουν τα ζώα, ώστε να μην πηγαίνουν εντελώς χαμένα (υπάρχουν βέβαια και πολλοί οι οποίοι προσφέρουν αθόρυβα σε όσους έχουν ανάγκη). Χαμένοι φαίνεται να πηγαίνουν όμως οι κόποι των παραγωγών, οι οποίοι δίνουν σκληρή μάχη για να επιβιώσουν.
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος των παραγωγών της λαϊκής αγοράς, κ. Νίκος Δημήτρας, οι τιμές των οπωροκηπευτικών, λόγω της κρίσης και λόγω της μεγάλης επάρκειας έχουν μειωθεί σημαντικά. Παρόλα αυτά, ο καταναλωτής δεν ανταποκρίνεται.
«Υπάρχει μεγάλη επάρκεια προϊόντων. Θα έλεγα μάλιστα ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα οπωροκηπευτικά από αυτά που μπορεί να απορροφήσει η αγορά. Υπάρχουν πάρα πολλά ντόπια και σταφύλια που δεν ξέρουμε τι να τα κάνουμε. Είναι ίσως από τα λίγα καλοκαίρια που η ντόπια παραγωγή είναι τόσο αυξημένη. Προς το παρόν δεν αντιμετωπίζουμε κανένα πρόβλημα με τις καλλιέργειες, ποτίζουμε κανονικά, χωρίς να έχουμε αντιμετωπίσει πρόβλημα επάρκειας νερού.
Πλέον πουλάμε σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Αναγκαστικά, λόγω της μεγάλης επάρκειας και της χαμηλής ζήτησης, έχουμε ρίξει πολύ τις τιμές ώστε να αυξηθεί η κατανάλωση, χωρίς ωστόσο να έχουμε πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η τιμή της ντομάτας κυμαίνεται π.χ. από 0,30 έως 1,00 ευρώ.
Οι πατάτες, κολοκυθάκια, μελιτζάνες πωλούνται κάτω από το ευρώ. Όσο και να ρίξουμε όμως τις τιμές, δεν θα έχουμε κανένα αποτέλεσμα γιατί ο κόσμος δεν έχει χρήματα για να διαθέσει. Έρχονται νοικοκυρές και μου ζητούν να αγοράσουν μισό ματσάκι μαϊδανό. Νομίζω ότι αυτό τα λέει όλα. Μου έχει τύχει μητέρα να βγάλει από το ματσάκι δύο κλωναράκια σέλινο για να κάνει λέει σούπα στο παιδί. Έτσι μένει απούλητη η ντόπια παραγωγή. Όλα αυτά τα αδιάθετα προϊόντα καταλήγουν τελικά τροφή για τα ζώα, για τα γουρούνια και τα πρόβατα», είπε ο πρόεδρος των παραγωγών της λαϊκής.
Σε ερώτηση εάν οι ντόπιες επιχειρήσεις στηρίζουν την τοπική παραγωγή, ο κ. Δημήτρας λέει ότι στην πλειοψηφία τους παίρνουν προμήθειες από την Αθήνα παρόλο που δεν υπάρχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις στις τιμές. Συγκεκριμένα λέει τα εξής: «Οι ντόπιες επιχειρήσεις δεν προτιμούν τα τοπικά οπωροκηπευτικά. Προμηθεύονται από την Αθήνα συνήθως. Πολύ λίγες επιχειρήσεις στηρίζουν τον ντόπιο παραγωγό. Και δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι οι τιμές μας είναι αυξημένες».
Ο κ. Δημήτρας τονίζει ότι τα αυξημένα κόστη παραγωγής και η μικρή κατανάλωση, οδηγούν τους παραγωγούς σε αφανισμό. Επισημαίνει ακόμη ότι θα πρέπει να γίνουν μία σειρά από παρεμβάσεις ώστε να βελτιωθεί η εικόνα της λαϊκής. «Όλοι οι παραγωγοί είναι υπερχρεωμένοι. Το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευθεί στα ύψη. Όλοι οδηγούμαστε σε φαλιμέντο. Όπως περνάμε από το Μαντράκι και βλέπουμε κατεβασμένα ρολά, έτσι θα καταντήσουμε και στη λαϊκή. Δυστυχώς η λαϊκή αγορά φθίνει.
Αυτό που ζητάμε είναι μία υποστήριξη από τους αρμόδιους φορείς. Βέβαια σε σύγκριση με παλαιότερα είμαστε σε καλύτερη κατάσταση.
Όντως ο αντιδήμαρχος κ. Πόκκιας κάνει ό,τι μπορεί. Υπάρχουν βέβαια ακόμη πολλά οργανωτικά προβλήματα για να βελτιωθεί η εικόνα της λαϊκής και να γίνει πιο ελκυστική για τον καταναλωτή. Στις τουαλέτες π.χ. δεν μπορεί να πλησιάσει άνθρωπος, είναι τόσο βρώμικες, παντού κυκλοφορούν μηχανάκια και οι οδηγοί δεν συμμορφώνονται όταν τους κάνουμε παρατήσεις, υπάρχουν έμποροι, τσιγγάνοι κλπ χωρίς άδειες…
Εμείς είμαστε πάντα πρόθυμοι και ανοιχτοί σε συνεργασία ώστε να λειτουργεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η λαϊκή.
Έχουμε ζητήσει από το δήμαρχο να μας παραχωρήσει το χώρο στάθμευσης δίπλα από τον παλιό Κωτσόβολο ώστε να μεταφέρουμε τη Λαϊκή της Πέμπτης από τη Βύρωνος, όπως άλλωστε μας έχει ζητηθεί και της Παρασκευής από την Ανάληψη και επιμένουν να μην κάνουν αποδεκτό το αίτημά μας για λόγους που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε».
Σάββας Πότσος, παραγωγός
Ο κόσμος έχει απομακρυνθεί πλέον από τη λαϊκή
Ο κ. Σάββας Πότσος είναι παραγωγός από το Παραδείσι. Με δηλώσεις του στη «δημοκρατική» τονίζει ότι πλέον ο καταναλωτής έχει απομακρυνθεί από τη λαϊκή, καθώς δεν κάνει όπως παλιά τα ψώνια της εβδομάδας. Αντίθετα προτιμά τα σούπερ μάρκετ για τα απαραίτητα ψώνια της ημέρας, καθώς εκεί μπορεί να πληρώσει και με πιστωτική. Αναφέρει επίσης περιστατικά, όπου καταναλωτές που βρίσκονται σε ένδεια ψωνίζουν μόνο μία πατάτα!
«Ο κόσμος έχει απομακρυνθεί πλέον από τη λαϊκή αγορά. Παλιά στη λαϊκή έρχονταν για τα ψώνια της εβδομάδας και έφευγαν με γεμάτες τσάντες. Αυτό έχει τελειώσει πια.
Ο καταναλωτής προτιμά πλέον τα σούπερ μάρκετ για τα ψώνια της ημέρας και παίρνει μόνο ότι έχει απόλυτη ανάγκη. Και δεν μπορεί κανείς να πει ότι οι τιμές μας είναι αυξημένες. Όμως στα σούπερ μάρκετ ο καταναλωτής έχει τη δυνατότητα να πληρώσει με πιστωτική κάτι που δε γίνεται στη λαϊκή.
Διαπιστώνουμε καθημερινά ότι ο καταναλωτής πιέζεται πλέον πάρα πολύ. Οι δυνατότητες είναι περιορισμένες. Μου έχει τύχει να έρχεται πελάτισσα για να ψωνίσει μία μόνο πατάτα! Το έχουμε δει και αυτό και όχι μόνο μία και δύο φορές…
Αυτό όμως που με στενοχωρεί είναι ότι ο καταναλωτής δεν σέβεται τον παραγωγό. Δεν αναγνωρίζει τον κόπο του. Έρχονται και κάνουν παζάρια με το έτσι θέλω. Στα σούπερ μάρκετ δεν το κάνουν αυτό… Δίνουμε μεγάλο αγώνα για να κρατηθούμε ζωντανοί και δεν ξέρω τελικά αν τα καταφέρουμε. Μαζί με το ντόπιο παραγωγό, θα σβήσει όμως και η ντόπια παραγωγή», είπε ο κ. Πότσος.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • ΣΚΟΡΠΙΟΣ    11.08.2017 13:19

    Mήπως και οι παραγωγοί πρέπει να ψαχτούν λίγο παραπάνω σε πολλά πράγματα ?
    Α. Στις τιμές που είναι ίδιες και πολλές φορές ακριβότερες από τα SUPER MARKET .
    Π.χ . Τα ροδάκινα ρόδου έχουν την ίδια τιμή με αυτά της Βέροιας που έχουν ταξιδέψει σε στεριά και θάλασσα και μεσολάβησαν τουλάχιστον 3 έμποροι !!! Η ντόπια [ βαφτισμένη ή όχι] πατάτα έφτασε να πωλείται μέχρι 1,40 ευρώ την ίδια ώρα που η εισαγόμενη ή από την υπόλοιπη Ελλάδα πωλείται στην μισή τιμή…!!! Αλήθεια πως δικαιολογείται αυτή η διαφορά που φτάνει στα όρια της αιχροκέρδειας ?? Με μισό ευρώ στην Αθήνα παίρνεις ποπλάσια ποσότητα μαιντανού, σέλινου κλπ από τα 5-6 φύλλα που δίνουν εδώ.
    Β. Να σταματήσουν να ταλαιπωρούν την πελατεία τους με το να θέλουν τα αυτοκίνητα τους δίπλα στον πάγκο τους και στους χώρους που θα έπρεπε να είναι για την στάθμευση του κόσμου.
    Γ. Οι περισσότεροι δεν είναι παρά μεταπωλητές που παριστάνουν τους παραγωγούς.
    Με αυτά τα λίγα που αναφέρω παραπάνω ενδεικτικά γιατί να ταλαιπωρηθώ στην λαική [ ?] και να μην πάω σαν κύριος στο κλιματιζόμενο SMarket και να μου στοιχίσει και φτηνότερα ?
    Καιρός δεν είναι να σταματήσει η φάμπρικα της αισχροκέρδειας με την ταμπέλα ‘’ΝΤΟΠΙΟ’’….???

Σχολιασμός άρθρου