Ήταν τρεις υπέροχες βραδιές. Κι ένα ξεχωριστό πολιτιστικό γεγονός γι’ αυτή τη χώρα.
Ένα μικρό νησί, εξορισμένο στην άκρη του χάρτη, η Κάσος, τίμησε τον Μίκη Θεοδωράκη, προσκαλώντας την κόρη του, την Ορχήστρα του, σπουδαίους τραγουδιστές, μουσικούς, ηθοποιούς και χορευτές.
Το μήνυμα. Συγκινημένη η Μαργαρίτα Θεοδωράκη, διάβασε το γράμμα του πατέρα της προς τους Κασιώτες, στο οποίο ο κορυφαίος Έλληνας συνθέτης τόνιζε:
«Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση πληροφορήθηκα ότι η μουσική μου θα ταξιδέψει στο νησί της Κάσου και μάλιστα σε δύο ξεχωριστές βραδιές, με δύο ξεχωριστά προγράμματα.
Η Κάσος, η επί χρόνια παραμελημένη από τους αρμόδιους, δίνει σήμερα το παράδειγμα διοργανώνοντας αυτές τις εκδηλώσεις.
Προσωπικά είμαι ευτυχής που βρίσκομαι, έστω και μέσω του έργου μου, κοντά σας. Θα ήθελα λοιπόν να ευχαριστήσω την κυρία δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο, όλους εκείνους που συνέβαλαν με οποιονδήποτε τρόπο στην πραγματοποίηση των δύο αυτών συναυλιών, τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν, καθώς και όλους εσάς που μας τιμάτε με την παρουσία σας. Σας ευχαριστώ όλους και εύχομαι κάθε επιτυχία.
Οι εκδηλώσεις. Την πρώτη μέρα, ο Κώστας Μακεδόνας και η Ζωή Παπαδοπούλου ερμήνευσαν τα ερωτικά τραγούδια του Μίκη, ενώ τη δεύτερη, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και η Υακίνθη Λάγιου παρουσίασαν τον θεατρικό και κινηματογραφικό Θεοδωράκη. Προβλήθηκαν σε οθόνη σκηνές από τη ζωή του, τις αγαπημένες κινηματογραφικές ταινίες, όπως και αποσπάσματα από θεατρικές παραστάσεις, σε μια προσπάθεια να ξαναζωντανέψουν επί σκηνής, μέσα από το συνδυασμό μουσικής, λόγου και εικόνας.
Ενδεικτικά αναφέρουμε μουσική και τραγούδια από κινηματογραφικές ταινίες και θεατρικά έργα όπως: οι ταινίες «Φαίδρα» (1961, Jules Dassin), «Ηλέκτρα» (1961-62, Μιχάλης Κακογιάννης), «Zorba the Greek» (1964, Μιχάλης Κακογιάννης), Ζ (1969 Κώστας Γαβράς), «Serpico» (1973, Sidney Lumet), «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο»(1980, Νίκος Τζίμας), και τα θεατρικά έργα «Ένας όμηρος» (1962, Brendan Behan), «Όμορφη πόλη» (1962, Μιχάλης Κακογιάννης), «Το τραγούδι του νεκρού αδερφού» (1962, Πέλος Κατσέλης).
Την τελευταία μέρα, στην αυλή του Αγίου Κωνσταντίνου στην Αμμούα, ο σκηνοθέτης Ηλίας Μαλανδρής παρουσίασε το μουσικοθεατρικό δρώμενο «Αξιον εστί», βασισμένο στην ποίηση του Ελύτη, προβάλλοντας ένα οπτικό θέαμα βασισμένο στα χαρακτικά του Τάσσου, με τη συνδρομή ηθοποιών και χορευτών και με τη φιλική συμμετοχή του πολύ γνωστού ψάλτη Γιώργου Ναούμ.
Η Ορχήστρα. Η Ανεξάρτητη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» ιδρύθηκε πριν από 21 χρόνια από μουσικούς – συνεργάτες του Μίκη Θεοδωράκη, γνώστες του έργου του. Σήμερα απαρτίζεται από 10 καταξιωμένους μουσικούς και συνεργάζεται με τραγουδιστές αναγνωρισμένης καλλιτεχνικής αξίας. Την ορχήστρα αποτελούσαν οι μουσικοί: Γιάννης Μπελώνης, πιάνο, Θανάσης Βασιλάς, μπουζούκι, Γιάννης Ματσούκας, μπουζούκι, Ξενοφών Συμβουλίδης, πνευστά, Βαγγέλης Κονταράτος, κιθάρα, Αρτέμης Σαμαράς, βιολί, βιόλα, Λευτέρης Γρίβας, ακορντεόν, Θεόδωρος Κουέλης, μπάσο, Νίκος Σκομόπουλος, ντραμς, Στέφανος Θεοδωράκης – Παπαγγελίδης, κρουστά.