Μια ολιγομελής ομάδα κυβερνητικών στελεχών και προσώπων σε κομβικές θέσεις στο Μέγαρο Μαξίμου συσπειρώνεται γύρω από τον Αλέξη Τσίπρα και, όπως όλα δείχνουν, στα πρόσωπα που την απαρτίζουν στηρίζεται ο πρωθυπουργός για την υλοποίηση του κεντρικού σχεδιασμού με τον οποίο θα πορευθεί η κυβέρνηση μέχρι τις εκλογές. Οι ανακατατάξεις στο στενό πρωθυπουργικό επιτελείο έγιναν εμφανείς τις προηγούμενες ημέρες και αναμένεται να συνεχισθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.
Στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα αναφέρει σχετικά ότι «ο πρωθυπουργός δεν είναι υπέρ της διαμόρφωσης μιας περίπλοκης δομής, με σαφή σχήματα και προσδιορισμένους ρόλους όσον αφορά τους άμεσους συνεργάτες του και προτιμά να συνεργάζεται απευθείας με εκείνα τα πρόσωπα που θεωρεί ότι ανταποκρίνονται καλύτερα στις απαιτήσεις της συγκυρίας, ανεξαρτήτως του θεσμικού ρόλου τους». Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερα διαφωτιστική για τους συσχετισμούς δυνάμεων που διαμορφώνονται στο πρωθυπουργικό επιτελείο ήταν η πρόσφατη κρίση που εκδηλώθηκε με επίκεντρο τις πυρκαγιές στην Αττική.
Καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός για τη διαχείριση της κατάστασης που προέκυψε είναι, στη βάση του καταμερισμού αρμοδιοτήτων, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος είναι ο πολιτικός προϊστάμενος ταυτοχρόνως του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης (είναι ο υπερυπουργός πάνω από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα), αλλά έχει και την αρμοδιότητα για τους ΟΤΑ και για την Πολιτική Προστασία.
Σε εγρήγορση
Παρά τον κομβικό από πλευράς αρμοδιοτήτων του ρόλο και παρά την ενεργοποίησή του από την πρώτη στιγμή με συμμετοχή σε συσκέψεις για τον συντονισμό των προσπαθειών ελέγχου της πυρκαγιάς, ο κ. Σκουρλέτης έμεινε στο περιθώριο της επικοινωνιακής διαχείρισης ανάδειξης της κυβερνητικής κινητοποίησης. Οταν το Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισε ότι υπήρχε ανάγκη αναβάθμισης της εικόνας ενεργοποίησης της κυβέρνησης, μετά και την πληροφορία ότι επίκειται επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, ήταν ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, που έσπευσε εκεί μέσα στη μαύρη νύχτα κυριολεκτικά, ώστε να δοθεί το σήμα ότι η κυβέρνηση δεν βρίσκεται σε διακοπές, αλλά είναι παρούσα στον συντονισμό των επιμέρους φορέων για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.
Στην επικοινωνία
Απαρατήρητη δεν πέρασε, επίσης, η συμμετοχή του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά στη σύσκεψη για τον προσδιορισμό μέτρων για την αποκατάσταση των καταστροφών. Ο κ. Παππάς, έπειτα από μία περίοδο απομάκρυνσης (από πολλούς θεωρήθηκε ότι τέθηκε στο περιθώριο, καθώς η παρουσία του κοντά στον πρωθυπουργό εθεωρείτο «τοξική» μετά τους ατυχείς χειρισμούς του που οδήγησαν σε φιάσκο τη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών), έχει επανακάμψει πολύ κοντά στον κ. Τσίπρα. Το στενό επιτελείο του Μαξίμου συμπληρώνει ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Μιχάλης Καλογήρου, που διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον κ. Τζανακόπουλο.
Με ενδιαφέρον αναμένονται οι αλλαγές που θα γίνουν το προσεχές διάστημα στο επικοινωνιακό επιτελείο, καθώς ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Θοδωρής Μιχόπουλος πρόκειται να εγκαταλείψει το Μαξίμου. Ως πιθανός αντικαταστάτης του ακούγεται ο αρθρογράφος της «Αυγής» Θανάσης Καρτερός.
Σε αυτή την επιλογή, πάντως, έχουν εκφραστεί αντιρρήσεις, καθώς ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ο κ. Καρτερός, λόγω ηλικίας, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στους ρυθμούς που απαιτεί η θέση αυτή, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι, λόγω της αρθρογραφίας του, έχει δημιουργήσει πολλές «γωνίες», οι οποίες δεν είναι εύκολο να λειανθούν. Αναφέρουν ως ενδεικτικό παράδειγμα την κριτική που άσκησε πρόσφατα στην επιλογή του Στέλιου Παππά για τη θέση του προέδρου του ΟΑΣΘ.
Καθημερινή