Eνα φιλόδοξο σχέδιο επίσπευσης των διαδικασιών ξεκαθαρίσματος σειράς εκκρεμοτήτων αναφορικά με τα κρατικά ακίνητα προωθεί η διοίκηση της ΕΤΑΔ Α.Ε., με τη σύμφωνη γνώμη ΤΑΙΠΕΔ και κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει πιλοτικά η διαδικασία outsourcing σε ό,τι αφορά την ομαδοποίηση των ανά την επικράτεια δημόσιων ακινήτων, με αποτέλεσμα ιδιώτες να αναλάβουν δράση.
Το πρόγραμμα βασίζεται σε μια κεντρική ιδέα: σε αυτήν της ανάγκης γκρουπαρίσματος των κρατικών φιλέτων ανά περιοχή. Δηλαδή, στόχος της ΕΤΑΔ και του ΤΑΙΠΕΔ είναι τα ακίνητα και assets ανά περιοχή να οργανώνονται με τέτοιο τρόπο ώστε να ξεκαθαρίζουν γρηγορότερα και φυσικά να πωλούνται με τρόπο πιο ομαδοποιημένο στους ενδιαφερόμενους.
Η συμβολή των ιδιωτών σε αυτή τη διαδικασία κρίνεται καίρια για συγκεκριμένους λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με τη γνώση των τοπικών ιδιομορφιών, οι οποίες και μεγάλες είναι και δυσκολεύουν πολύ την κεντρική διοίκηση της Αθήνας. Ενας σύμβουλος από την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, για παράδειγμα, γνωρίζει πολύ καλύτερα τα ακίνητα και τα προβλήματα που έχουν αυτά, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο το Δημόσιο θα μπορέσει να επιλύσει τις όποιες διαφορές σε επίπεδο πολεοδομιών ή άλλων τοπικών αρχών. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού της ΕΤΑΔ αναγκαστικά πηγαίνει στην κάλυψη εξόδων νομικής φύσεως λόγω της συχνής ανάγκης παράστασης σε δικαστήρια ανά την επικράτεια. Σημαντικό στοιχείο επίσης είναι και η γνώση της αξίας αυτών των assets, καθώς μπορεί να υπάρχουν οικονομοτεχνικές αναλύσεις, όμως πολλές φορές μια περιοχή κρύβει «πλούτο» σε έκταση που κάποιοι από την Αθήνα μπορεί και να μη γνωρίζουν. Με την αρωγή λοιπόν τοπικών ειδικών ή εταιρειών που ναι μεν θα διαχειριστούν από την Αθήνα τις καταστάσεις αυτές αλλά θα χρησιμοποιήσουν ταυτόχρονα τοπικούς επαγγελματίες σε όλα τα στάδια, θα υπάρξει εξοικονόμηση πόρων και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στοχεύοντας προς μία και μόνο κατεύθυνση: πώς τα κρατικά ακίνητα θα αξιολογηθούν και κατόπιν ομαδοποιημένα θα οδηγηθούν προς ιδιωτικοποίηση.
Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο προκρίνεται η εμπλοκή ιδιωτών έχει να κάνει με την κεντρική προσπάθεια τόνωσης των τοπικών οικονομιών ως αντιστάθμισμα της πώλησης κρατικών φιλέτων. Μεγάλη είναι η συζήτηση που σε πολλές περιοχές της χώρας γίνεται εδώ και καιρό για το ότι μπορεί να πωλούνται «φιλέτα» των περιφερειών, όμως το ακτίκρισμα σε κοινωνικό-τοπικό επίπεδο δεν υπάρχει. Κάπως έτσι, με το νέο αυτό πρόγραμμα οι αποκρατικοποιήσεις αποδίδουν εν μέρει μέρισμα σε τοπικούς επαγγελματίες και φυσικά εμπλέκουν πιο ενεργά τις κατά τόπους κοινωνίες. Η βοήθεια που η ΕΤΑΔ θα χρειαστεί αφορά την παροχή νομικών υπηρεσιών, πολιτικούς μηχανικούς και τοπογράφους, αν και δεν αποκλείονται κι άλλες ειδικότητες που μπορεί να προκύψουν.
Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι μετά και το εν λόγω πιλοτικό πρόγραμμα που αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα, στόχος του ΤΑΙΠΕΔ και της ΕΤΑΔ είναι να ξεκινήσουν οι ομαδικές πωλήσεις ακινήτων ανά περιοχή ώστε να επιτυγχάνεται η προσέλκυση σοβαρών και μεγάλων σε οικονομική επιφάνεια ομίλων οι οποίοι ενδιαφέρονται για τουριστικές ή άλλες αναπτύξεις. Μια δεύτερη σκέψη είναι ακόμα η δημιουργία περιφερειακών ενοτήτων που θα διαχειρίζονται τα ακίνητα, αν και προς το παρόν θα δοκιμαστεί το μοντέλο «αποκέντρωσης» των ελέγχων των δημόσιων assets.
Του Δημήτρη Μαρκόπουλου