Ειρηνική και ιδιαιτέρως θετική «απόβαση» στα ελληνικά νησιά πραγματοποιείται φέτος από Τούρκους τουρίστες, δημιουργώντας χρονιά-ρεκόρ και δίνοντας ισχυρή τόνωση στην οικονομία του Βόρειου Αιγαίου. Ηδη το πρώτο εξάμηνο του 2017 (για το οποίο υπάρχουν επίσημα στοιχεία) οι αφίξεις επισκεπτών από την Τουρκία ήταν 28.000 στη Χίο, 13.624 στη Λέσβο και 13.558 στη Σάμο. Εφτασαν συνολικά τις 55.447, αυξημένες κατά 50% σε σχέση με πέρυσι. Η τάση τους καλοκαιρινούς μήνες είναι ακόμα πιο ανοδική. Μόνον τον Ιούνιο στη Χίο ήρθαν 10.000 Τούρκοι τουρίστες, 53% περισσότεροι από πέρυσι, στη Λέσβο 6.315 (αύξηση 214%) και στη Σάμο 7.000, αύξηση 217%. Κατά το επτάμηνο, στη Σάμο η άνοδος είναι 71% σε σχέση με πέρυσι. Στη Χίο τον Ιούλιο ήρθαν 15.527 Τούρκοι επισκέπτες, έναντι 13.098 το 2016 και 14.670 το 2015.
«Εχουμε ήδη 30.000 τουρίστες από την Τουρκία στη Λέσβο και πάμε για 50.000 μέχρι το τέλος του έτους. Θα είναι χρονιά-ρεκόρ φέτος, ενώ αναμένουμε πως με το Μπαϊράμι θα έχουμε πάρα πολλούς επισκέπτες από τη γειτονική χώρα», λέει στην «Κ» ο κ. Αρης Λάζαρης, τουριστικός πράκτορας στη Μυτιλήνη, που ειδικεύεται στην επικοινωνία με την Τουρκία.
«Είναι εντυπωσιακή η αύξηση των αφίξεων από την Τουρκία, παρά τα αξιοσημείωτα εμπόδια, όπως οι σεισμοί, αλλά και η υποτίμηση της λίρας. Οι τουρίστες από την Τουρκία είναι συνήθως οικογένειες, έρχονται για τριήμερο στην Ελλάδα, το γλεντούν, δεν είναι μίζεροι, αφήνουν πολλά χρήματα, μέχρι και 200-250 ευρώ το άτομο την ημέρα, γιατί τρώνε έξω και κάνουν αγορές», μας λέει ο κ. Λάζαρης. «Θυμίζουν τον Ελληνα πριν από 25-30 χρόνια», συμπληρώνει.
«Οι επισκέπτες από την Τουρκία φεύγουν πολύ ευχαριστημένοι από την Ελλάδα. Ενα παράπονο έχουν μόνο: θα ήθελαν να μείνουν περισσότερο! Η βίζα να διαρκεί για περισσότερες ημέρες και όχι μόνο για τρεις. Εάν γίνει κάποια διεύρυνση θα αυξηθεί εντυπωσιακά η παρουσία Τούρκων τουριστών στην Ελλάδα», λέει ο κ. Λάζαρης.
Το τουριστικό κύμα εξ ανατολών ενισχύθηκε με διάφορους τρόπους από την Περιφέρεια, τους δήμους, τα επιμελητήρια, με εκδηλώσεις στην ανατολική όχθη του Αιγαίου, προσκλήσεις σε δημοσιογράφους από την Τουρκία στην Ελλάδα κ.λπ. Θετικά συνέβαλε το γεγονός πως έχει επιταχυνθεί η διαδικασία έκδοσης βίζας στο ελληνικό προξενείο στη Σμύρνη, ενώ ειδικά για τη Λέσβο έχει συμβάλει η δημιουργία μιας ακόμα πύλης εισόδου, με τη διασύνδεση με καταμαράν Αϊβαλί – Πέτρα.
«Πέρα από τη διαμόρφωση ενός κλίματος καλής επικοινωνίας, η αύξηση των Τούρκων επισκεπτών στα νησιά μας συμβάλλει στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας σε μια εποχή ιδιαίτερα δύσκολη. Ως Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου μαζί με τους φορείς της περιοχής μεριμνούμε ώστε αυτή η θετική πραγματικότητα να έχει συνέχεια και διάρκεια», λέει στην «Κ» η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστίνα Καλογήρου.
«Είναι πολύ σημαντικό πως ο τουρισμός από την Τουρκία διαρκεί όλο το έτος και θέτει σε κίνηση όλη την οικονομία», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος.
Σοβαρό πρόβλημα, υπογραμμίζουν τουριστικοί παράγοντες της Λέσβου, αποτελεί το γεγονός των μεγάλων καθυστερήσεων στον έλεγχο εισόδου της αστυνομίας. «Δεν μπορεί ο τουρίστας να έρχεται για τρεις μέρες και να χάνει τρεις ώρες στον έλεγχο, γιατί από τις έξι θέσεις ελέγχου είναι στελεχωμένες από αστυνομικούς μόνο δύο – τρεις και σπανίως τέσσερις», τόνισαν στην «Κ»
Καθημερινή
Πάλι μια είδηση που δεν αναφέρει τα ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ καθόλου. Δεν μας νοιάζει τι κάνουν οι άλλοι. Εγώβ θέλω να ακούω για τη Ρόδο τι κάνουν οι Τούρκοι τουρίστες… Λέει? ΟΧΙ? Τότε? ΤΙ είδηση είναι αυτή τώρα? Επίσης αυ΄ξηθηκαν οι Ιταλοί στα Ιόνια νησιά.. Τι με ενδιαφέρει εμένα που μπαινω να δω ειδήσεις της ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ?.