«Η κοινωνική Ευρώπη που οικοδομούμε στηρίζεται στις αξίες του ανθρωπισμού και της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»
Το video ομιλίας του Δημήτρη Γάκη στη Βουλή: https://youtu.be/Ta9FBAgwd90
***
Η Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής των Ελλήνων, συνεδρίασε την Πέμπτη 31.08.17, με κύριο θέμα συζήτησης τα δικαιώματα των ανηλίκων και ιδιαίτερα το πρόβλημα των ασυνόδευτων παιδιών-προσφύγων. Στη συνεδρίαση απηύθυνε ομιλία η πρόεδρος της Επιτροπής Τρεχουσών Υποθέσεων του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, Gabrielle Neff.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών Δημήτρης Γάκης, υποδεχόμενος την κυρία Neff υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ κρατών, περιφερειών και τοπικών αρχών για την επίλυση κοινών προβλημάτων, όπως είναι το προσφυγικό, με βάση τις αρχές της αλληλεγγύης και του ουμανισμού και επεσήμανε – στο πλαίσιο αυτό – τη συμβολή του Κογκρέσου, μέσα από την υλοποίηση δράσεων και πρωτοβουλιών που βασίζονται σε αντίστοιχες καλές πρακτικές. Στην ομιλία του, ο βουλευτής Δωδεκανήσου, αφού καλωσόρισε την κ. Neff, σημειώνοντας ότι η επίσκεψή της είναι «μία ακόμα επιβεβαίωση της προσήλωσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στις αξίες του ανθρωπισμού και της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που αποτελούν θεμέλιο λίθο του οικοδομήματος που θέλουμε να χτίσουμε στην Ήπειρό μας», έκανε ιδιαίτερη αναφορά «στα παιδιά που αναγκάζονται να καταστούν πρόσφυγες, βρισκόμενα εκτεθειμένα σε κάθε λογής κινδύνους» χαρακτηρίζοντας μεγάλη υπαναχώρηση και ντροπή για τον πολιτισμό αυτή την ανθρωπιστική τραγωδία.
Αναφερόμενος στην ανθρωπιστική κρίση του προσφυγικού, ο Δημήτρης Γάκης τόνισε: «Η Ελλάδα, κατ’ εξοχήν χώρος υποδοχής και οι Ελληνικές Περιφέρειες, ιδιαιτέρως οι νησιωτικές περιοχές του ανατολικού και του νοτίου Αιγαίου, γνώρισαν το δράμα αυτών των ανθρώπων από κοντά. Οι νησιώτες αναγνώρισαν τις ποικίλες εκφάνσεις του ανθρωπιστικού αυτού του δράματος, τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους εκδηλώνονταν και τα διαφορετικά προβλήματα που δημιουργούσε το προσφυγικό ζήτημα, ανάλογα με την εθνοτική και κοινωνική προέλευση, το κοινωνικό και μορφωτικό επίπεδο, το φύλο ή την ηλικία των ατόμων».
Στη συνέχεια ο Δημήτρης Γάκης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα παιδιά που αναγκάζονται να καταστούν πρόσφυγες, που βιώνουν τις τραυματικές εμπειρίες του πολέμου και του βίαιου εκτοπισμού από την πατρίδα τους και βρίσκονται εκτεθειμένα, κάποιες φορές ακόμη και ασυνόδευτα σε κάθε λογής κινδύνους και επεσήμανε τον κρίσιμο ρόλο που καλούνται να παίξουν οι Περιφέρειες και οι Δήμοι στην αντιμετώπιση του σημαντικού αυτού κοινωνικού προβλήματος, όσο και του προσφυγικού ζητήματος στο σύνολό του. Τόσο για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών της άφιξης, όσο και μια μεσοπρόθεσμη διαχείριση και ένταξη των πληθυσμών. «Γι’ αυτό και είναι πολύτιμη η συνεργασία και η ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας σε επίπεδο Ευρωπαϊκών Περιφερειών για την αντιμετώπιση προβλημάτων που αφορούν στα κοινωνικά δικαιώματα, αλλά και των περιπτώσεων της προσφυγικής κρίσης και των προβλημάτων που αυτή δημιούργησε, με στόχο την υπέρβασή της για το καλό όλων, των προσφύγων, αλλά και των ευρωπαϊκών κοινωνιών», είπε ο βουλευτής.
Τέλος, ο Δημήτρης Γάκης αναφέρθηκε στη σημασία των συνεργασιών Κράτους, Περιφερειών και Τοπικών Αρχών σε θέματα προγραμμάτων κοινωνικής συνοχής και υπογράμμισε την εμβληματική σημασία της υπογραφής του Συμφώνου για την Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Βίας κατά Παιδιών, που υπογράφτηκε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, από την Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου και το Δήμαρχο Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη Γιώργο Ιωακειμίδη, παρουσία του Α’ Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Αναστάσιου Κουράκη, που εκπροσώπησε το Προεδρείο της Εθνικής Αντιπροσωπείας.