Η οριστικοποίηση των υποψηφίων για την προεδρία του νέου πολιτικού φορέα της κεντροαριστεράς, σηματοδότησε και τυπικά την έναρξη του προεκλογικού αγώνα τόσο για τους ίδιους όσο και για τις νομαρχιακές επιτροπές των κομμάτων που συμμετέχουν στο εγχείρημα.
Σε τοπικό επίπεδο, παρατηρείται κινητικότητα, όμως μέχρι στιγμής το κλίμα δεν θυμίζει σε τίποτα εσωκομματικές εκλογές παλαιότερων εποχών. Εκτιμάται όμως ότι από τον ερχόμενο μήνα, που η σεζόν θα βαίνει προς το τέλος της και θα έχουν παρουσιαστεί οι θέσεις των υποψηφίων, το ενδιαφέρον για την διαδικασία θα τονωθεί και η συμμετοχή στην ψηφοφορία της 5ης Νοεμβρίου θα είναι μεγάλη.
Αν και στα Δωδεκάνησα, η Φώφη Γεννηματά έχει έρεισμα λόγω και της καταγωγής της, είναι πολύ νωρίς ακόμα για να γίνουν εκτιμήσεις σχετικά με το πού θα γείρει η πλάστιγγα στο νομό. Εξάλλου, ο μεγάλος αριθμός των υποψηφίων για την προεδρία, σημαίνει αυτομάτως και διασπορά δυνάμεων και όλοι θεωρούν σχεδόν βεβαία την επανάληψη των εκλογών στις 12 Νοεμβρίου.
Επί του παρόντος τα τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, τηρούν σιγή ιχθύος και δεν έχει εκδηλωθεί κανείς ανοιχτά για την προτίμησή του, μετά την λήξη της προθεσμίας την περασμένη Παρασκευή για την υποβολή υποψηφιοτήτων.
Μιλώντας στην «δημοκρατική» ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Συμπαράταξη κ. Δημήτρης Κρεμαστινός, τόνισε ότι ευθύνη, πέρα από τους υποψηφίους για την παρουσίαση των θέσεών τους, έχει και ο κόσμος του χώρου, αφού θα πρέπει να κάνει με σωστά κριτήρια την επιλογή αρχηγού, του νέου πολιτικού φορέα και να μην αρκεστεί σε εκείνον που θα επιχειρήσει να του παρουσιάσει μια ωραιοποιημένη πραγματικότητα, χαΐδεύοντάς του τα αυτιά.
«Εφ΄όσον δεν υπάρχει διακήρυξη αρχών κόμματος, όπως συνέβη την 3η του Σεπτέμβρη με το ΠΑΣΟΚ, οι υποψήφιοι είναι υποχρεωμένοι να παρουσιάσουν την διακήρυξη των δικών τους θέσεων και αρχών, για το πώς βλέπουν τον νέο πολιτικό φορέα. Θα είναι λάθος αν αρκεστούν να κάνουν… πασαρέλα σαν να πρόκειται να οργανώσουμε πολιτικά καλλιστεία», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής.
Σχολιάζοντας τον μεγάλο αριθμό υποψηφίων (10 στο σύνολο), είπε ότι αυτό δεν είναι μειονέκτημα για το νέο εγχείρημα, αρκεί όλοι να κινηθούν σωστά τόσο πριν όσο και μετά την εκλογική διαδικασία. «Είναι σημαντικό να δεσμευτούν όλοι, ότι θα αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα που θα προκύψει από την ψηφοφορία και θα εγκαταλείψουν το εγχείρημα, ανεξαρτήτως ποιος τελικά θα εκλεγεί αρχηγός. Αυτό αποτελεί βασική προϋπόθεση. Αν δεν παρουσιάσουν θέσεις και αν δεν δεσμευτούν να στηρίξουν το εγχείρημα μέχρι τέλους, τότε όλη η προσπάθεια θα είναι έωλη», είπε ο κ. Δ. Κρεμαστινός.
Επιπλέον, αναφέρθηκε και στην μεγάλη ευθύνη που φέρει ο κόσμος της κεντροαριστεράς για την επιτυχία του εγχειρήματος, ο οποίος πρέπει, όπως είπε, να φτάσει στην κάλπη έχοντας αποφασίσει για τον υποψήφιο με σωστά κριτήρια. «Μετά την οριστικοποίηση της λίστας των υποψηφίων, μεγάλη ευθύνη φέρει πλέον και ο κόσμος της κεντροαριστεράς, που πρέπει να επιλέξει σωστά. Πρέπει να ακούσει τις θέσεις των υποψηφίων και να φτάσει με σύνεση στην κάλπη. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι δεν αναζητούμε το αντίπαλο δέος του Τσίπρα, δεν αναζητούμε αρχηγό που θα θελήσει να χαϊδέψει αυτά. Δεν θα κάνουμε πλειστηριασμό για να βρούμε καλύτερο Τσίπρα ή καλύτερο Καμμένο» δήλωσε, σημειώνοντας ότι αν οι υποψήφιοι παρουσιάσουν σοβαρές και τεκμηριωμένες απόψεις τότε και μόνο θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων.
Όπως είπε ο καθηγητής, οι ψηφοφόροι θα πρέπει να κρίνουν την σοβαρότητα και την αξιοπιστία του καθενός από τους υποψήφιους αρχηγούς χωρίς να παρασυρθούν από τα μεγάλα λόγια που ενδεχομένως θα ακούσουν. Οσον αφορά τους υποψήφιους για την προεδρία, σημείωσε ότι ο λόγος τους θα πρέπει να είναι σοβαρός, πειστικός και να απαντά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η κοινωνία.
Να υπενθυμίσουμε ότι υποψήφιοι είναι κατά αλφαβητική σειρά οι:
• Νίκος Ανδρουλάκης
• Kωνσταντίνος Γάτσιος
• Φώφη Γεννηματά
• Σταύρος Θεοδωράκης
• Γιώργος Καμίνης
• Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος
• Γιάννης Μανιάτης
• Απόστολος Πόντας
• Γιάννης Ραγκούσης
• Δημήτρης Τζιώτης