Με ένα ενημερωτικό φυλλάδιο το οποίο διανέμεται στη ΔΕΘ, το υπουργείο Εργασίας παρουσιάζει μια «μαγική» εικόνα για τις συντάξεις, τις εισφορές και γενικά για το ασφαλιστικό σύστημα, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι δεν έγιναν μειώσεις στις συντάξεις.
Η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Με το νόμο Κατρούγκαλου οι συντάξεις μειώθηκαν έως 30%, καταργείται το ΕΚΑΣ , μειώθηκαν οι συντάξεις χηρείας κ.λπ.Ο νόμος αυτός επέβαλε συνολικά 22 ψαλίδια σε συντάξεις και επιδόματα.
Μάλιστα τονίζεται ότι περίπου 1.100.000 παλιοί συνταξιούχοι υπολογίζεται πως θα θιγούν από 1/1/2019 από τον επανυπολογισμό και την περικοπή της προσωπικής διαφοράς. Η συνολική δημοσιονομική προσαρμογή του ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πάνω στο Ασφαλιστικό και στις «ουρές» φθάνει τα 10 δισ. ευρώ. Δηλαδή, ξεπερνά και τα δύο προηγούμενα Μνημόνια μαζί (3,5 δισ. ευρώ το 1ο Μνημόνιο και 3,9 δισ. ευρώ το 2ο Μνημόνιο) οδηγώντας σε φτωχοποίηση τους συνταξιούχους
Το υπουργείο συγκρίνει τις μειώσεις των δύο τελευταίων ετών με αυτές όλων των προηγούμενων μνημονιακών ετών και βρίσκει τη σύγκριση θετική υπέρ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Συγκεκριμένα, επισημαίνει πως οι μειώσεις στα ποσά των κύριων συντάξεων την περίοδο 2010-2014 φτάνουν έως και 45% και εκτινάσσονται στο 52% αντίστοιχα σε επίπεδο ετήσιου εισοδήματος από κύριες συντάξεις. Και αυτό γιατί το 2013 καταργήθηκε η 13η και 14η σύνταξη. Στο ίδιο φυλλάδιο υποστηρίζεται ότι το ασφαλιστικό προστατεύει ιδιαίτερα τους χαμηλόμισθους, διατηρώντας την ανταπόδοση για όσους καταβάλλουν υψηλές εισφορές. Επιπλέον, υποστηρίζεται ότι με χαμηλό εισόδημα της τάξης των 600 ευρώ τον μήνα, μετά από 40 χρόνια ασφάλισης, το ποσοστό αναπλήρωσης ξεπερνά το 100%. Και αυτό γιατί ο ν. 4387/2016 προβλέπει ενισχυμένα ποσοστά αναπλήρωσης στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
Τι λέει το φυλλάδιο
Μάλιστα, υποστηρίζει ότι το συνολικό ποσοστό αναπλήρωσης (από κύρια και επικουρική) κατά τη συνταξιοδότηση (τελευταίος μισθός), για όσες κατηγορίες ασφαλισμένων προβλέπεται η καταβολή επικουρικής σύνταξης, κυμαίνεται από 69% έως 93%.
Ως γνωστόν η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Με το νόμο Κατρούγκαλου οι συντάξεις μειώθηκαν έως 30%, καταργείται το ΕΚΑΣ , μειώθηκαν οι συντάξεις χηρείας κλπ. Ο νόμος αυτός επέβαλε συνολικά 22 ψαλίδια σε συντάξεις και επιδόματα. Τονίζεται δε ότι περίπου 1.100.000 παλιοί συνταξιούχοι υπολογίζεται πως θα θιγούν από 1/1/2019 από τον επανυπολογισμό και την περικοπή της προσωπικής διαφοράς. Προσωπική διαφορά είναι η διαφορά που προκύπτει ανάμεσα στο καθαρό ποσό των σημερινών συντάξεων (είχαν απονεμηθεί ή είχε υποβληθεί για αυτές αίτηση μέχρι 12/5/2016) και στο ποσό που θα προκύψει μετά τον επανυπολογισμό τους. Σύμφωνα με την διάταξη του νόμου που ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση , η διαφορά αυτή θα περικόπτεται τόσο, ώστε το σύνολο της σύνταξης να μην μειώνεται πάνω από 18%. Ωστόσο οι μειώσεις δεν θα είναι 18%, αλλά φτάνουν και στο 25%, γιατί δεν κόβεται μόνο σύνταξη, λόγω προσωπικής διαφοράς, αλλά καταργούνται και τα επιδόματα συζύγου και τέκνων.
Επισημαίνεται ότι η συνολική δημοσιονομική προσαρμογή του ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πάνω στο Ασφαλιστικό και στις «ουρές» φθάνει τα 10 δισ. ευρώ. Δηλαδή, ξεπερνά και τα δύο προηγούμενα Μνημόνια μαζί (3,5 δισ. ευρώ το 1ο Μνημόνιο και 3,9 δισ. ευρώ το 2ο Μνημόνιο) οδηγώντας σε φτωχοποίηση τους συνταξιούχους.
Όσον αφορά στα χαράτσια στους ελεύθερους επαγγελματίες, στο ίδιο φυλλάδιο υποστηρίζεται ότι οι πρώην ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ και τον ΟΓΑ καταβάλλουν μέσες εισφορές 241 και 103 ευρώ αντίστοιχα, μειωμένες δηλαδή σε σχέση με τις μέσες εισφορές του 2016 κατά 27,8% και 16,90% σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, παραδέχεται ότι για τους αυτοαπασχολούμενους του πρώην ΕΤΑΑ οι μέσες εισφορές είναι αυξημένες κατά 9,5%, στα 253 ευρώ το 2017, έναντι 231 ευρώ το 2016.
Σύμφωνα με το φυλλάδιο του ΕΦΚΑ, το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών και το 90% των αγροτών καταβάλλει την κατώτατη εισφορά των 158 ευρώ και των 86 ευρώ αντίστοιχα.
Εξάλλου, σύμφωνα με το ίδιο φυλλάδιο:
–Συνολικά, στις 31 Δεκεμβρίου 2014 υπήρχαν 357.544 εκκρεμείς παροχές συνολικού κόστους 1,5 δισ. ευρώ. Δυόμιση χρόνια μετά, στις 30 Ιουνίου 2017, οι αντίστοιχες εκκρεμότητες φτάνουν τις 328.679, αριθμός που δείχνει μείωση κατά 26.865, μόλις.. Επίσης από την αρχή του έτους έχουν εκδοθεί 79.561 συνταξιοδοτικές αποφάσεις, οριστικές, προσωρινές και απορριπτικές. Ταυτόχρονα τονίζεται ότι έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση ύψους 1,184 δισ. ευρώ για να αποπληρωθούν όλες οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις, έως τις 30 Ιουνίου 2018, το αργότερο. Το ίδιο χρονικό περιθώριο δίνεται για να καλυφθεί και η «τρύπα» στην απονομή των εφάπαξ, για τα οποία ο ΕΦΚΑ τονίζει ότι έχουν εξασφαλιστεί άλλα 600 εκατ. ευρώ.
— Στο επτάμηνο 2017 προέκυψε ταμειακό πλεόνασμα στον ΕΦΚΑ ύψους 396,55 εκατ. ευρώ, όταν είχε προϋπολογιστεί στην αρχή του έτους, έλλειμμα 440 εκατ. ευρώ για το ίδιο διάστημα. Οι εισφορές των μισθωτών αυξήθηκαν την ίδια περίοδο κατά 9,6%, ενώ κατά 6,2% των μη μισθωτών, με την εισπραξιμότητα να κυμαίνεται στο 65%, από 53% που ήταν το 2016.
Κινητοποιήσεις από τους συνταξιούχους
Στο μεταξύ κινητοποιήσεις ξεκινούν οι συνταξιούχοι διεκδικώντας την επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων εισφορών. Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων οργανώνει συγκέντρωση τηνΤετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017 στις 9:00 Αθανασίου Αξαρλιάν 3-5 και Βουλής στο Σύνταγμα. Ως γνωστόν χιλιάδες συνταξιούχοι ζητούν να τους επιστραφούν από τον ΕΦΚΑ οι επιπλέον εισφορές που παράνομα παρακρατήθηκαν υπέρ ΕΟΠΥΥ από τις συντάξεις τους. Εδώ και χρόνια τόσο οι προηγούμενες κυβερνήσεις όσο και η σημερινή εφάρμοζαν τον Νόμο 2084 του 1992 εσφαλμένα, με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι να χάνουν κάθε μήνα σημαντικά ποσά από τη σύνταξή τους. Και αυτό γιατί ο νόμος αναφέρει ότι η εισφορά υπέρ υγείας υπολογίζεται επί των καταβαλλόμενων συντάξεων και κατά συνέπεια η κράτηση για τον κλάδο ασθένειας θα πρέπει να γίνεται στο ποσό που προκύπτει μετά την αφαίρεση των μνημονιακών μειώσεων.
Οι απώλειες για τους συνταξιούχους είναι μεγάλες και εκτιμάται ότι για καθένα συνταξιούχο φτάνουν έως και 3.000 ευρώ. Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων έχει υπολογίσει ότι το κράτος χρωστά σε πάνω από 1 εκατ. Συνταξιούχους.
Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων για την υλοποίηση του αιτήματος της επιστροφής των παράνομων κρατήσεων έχει συντάξει έντυπη αίτηση για κάθε Ταμείο. Απαραίτητη για τη συμπλήρωση της αίτησης και του υπολογισμού του παρανόμως παρακρατηθέντος ποσού είναι τόσο η αρχική απόφαση συνταξιοδότησης όσο και το ενημερωτικό σημείωμα της σύνταξης.
Hλίας Γεωργάκης – in.gr