Παρατείνεται για πέντε χρόνια, έως το 2022, η χρηματοδότηση του υπουργείου Αμυνας για την «αναβάθμιση των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στα νησιά του Αιγαίου», με σχετική απόφαση που δημοσιεύτηκε στη «Διαύγεια», παρά το γεγονός ότι έχει συσταθεί αυτόνομο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι αφίξεις μεταναστών στα ελληνικά νησιά, όπου οι δομές υποδοχής έχουν φτάσει στα όριά τους, ενώ ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας ανέφερε ότι υπάρχει αύξηση των αφίξεων και από τον Εβρο, «κυρίως Πακιστανοί».
Οσον αφορά τη χρηματοδότηση του υπουργείου Αμυνας, τροποποιήθηκε για τρίτη φορά η πρόσκληση ενδιαφέροντος προς το υπουργείο Εθνικής Αμυνας να καταθέσει σχετικές προτάσεις δράσεων για την αξιοποίηση 25 εκατομμυρίων ευρώ (εκ των οποίων το 75% προέρχεται από κοινοτικούς πόρους στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος του Ταμείου Ασύλου Μετανάστευσης και Ενταξης 2014-2020), προκειμένου να επεκταθεί το χρονικό πλαίσιο ισχύος του. Η συμφωνία-πλαίσιο –με έναν τρόπο– ανάμεσα στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και το υπουργείο Αμυνας, που έληγε στο τέλος του χρόνου, προβλέπεται να επεκταθεί έως το 2022, χωρίς προς το παρόν να αναμένεται αναπροσαρμογή του προβλεπόμενου ποσού.
Στο μεταξύ το τελευταίο 24ωρο έφθασαν συνολικά 262 άτομα από τα οποία τα 177 στη Λέσβο, τα 54 στη Χίο και τα 31 σε άλλα νησιά τα οποία δεν διαθέτουν κέντρα υποδοχής (ΚΥΤ).
Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, σε συνέντευξή του σε δημοσιογράφους στη Θεσσαλονίκη, τόνισε ότι τα νησιά θα αποσυμφορηθούν. Παραδέχθηκε πάντως ότι πολλές φορές μετανάστες «χάνονται» από τα νησιά στο διάστημα εξέτασης των αιτημάτων ασύλου που έχουν καταθέσει. Υπάρχει μια αδυναμία, τόνισε, όσον αφορά τις επιστροφές στην Τουρκία, δεδομένου ότι όταν εκδίδεται απορριπτική απόφαση σε δευτεροβάθμιο επίπεδο, συχνά διαπιστώνεται ότι οι αιτούντες έχουν φύγει από τις δομές φιλοξενίας για να μη συλληφθούν. Πολλές φορές, μετά την απόρριψη του αιτήματος ασύλου προσφεύγουν σε δευτεροβάθμια επιτροπή για να κερδίσουν χρόνο, παρότι γνωρίζουν ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις.
Το προηγούμενο Σάββατο στη Μόρια πραγματοποιήθηκε μεγάλη αστυνομική επιχείρηση προκειμένου να εντοπιστούν μετανάστες των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί, οπότε και θα πρέπει να επαναπροωθηθούν στην Τουρκία.
Καθημερινή