Ειδήσεις

Επεκτείνεται ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός Ψυχικής Υγείας Λέρου και στην Ρόδο με την αρωγή της Περιφέρειας

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η προσπάθεια να επεκταθεί στην Ρόδο, η λειτουργία του Κοινωνικού Συνεταιρισμού Π.Ε. του Τομέα Ψυχικής Υγείας Δωδεκανήσου (μονάδα ψυχικής υγείας και ιδρύθηκε το 2002 με έδρα τη Λέρο και με αποστολή την ανάπτυξη παραγωγικών δραστηριοτήτων για την απασχόληση και την επαγγελματική ένταξη ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα στην περιοχή) στο πλαίσιο βελτίωσης των παρεχομένων υπηρεσιών στους ασθενείς, με την αρωγή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και την στήριξή άλλων τοπικών φορέων και κοινωνικών δομών.
Όπως δήλωσε στην «δημοκρατική» ο κ. Ανδρέας Γεωργίου, εργοθεραπευτής και πρόεδρος του ΚΟΙΣΠΕ: «Αφουγκραζόμενοι την κατάσταση που επικρατεί τόσο στα άλλα νησιά της Δωδεκανήσου όσο και στην Ρόδο σχετικά με την έλλειψη υπηρεσιών ψυχικής υγείας, και σε συνεργασία με την Εταιρεία Κοινωνικής Αποκατάστασης (Πανάκεια) όπου προεδρεύει ο ψυχίατρος κ. Αναστάσιος Πλατής, προχωράμε σε αυτή την συνεργασία η οποία κρίνεται αναγκαία. Πρόκειται για μια προσπάθεια για την ανάπτυξη δομών ψυχικής υγείας στο νησί της Ρόδου, στην οποία βρήκαμε ανοιχτή την ‘πόρτα’ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με πρώτο τον περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο και τους κ.κ. Θωμά Σωτρίλλη και Μιχάλη Μπαριανάκη. Βεβαίως, να τονίσουμε εδώ και την στήριξη της ΑΝΔΩ και των αρμοδίων που είναι συνεργάτες στο εγχείρημα. Είναι σημαντικό να συζητάμε για ένα τέτοιο εγχείρημα που θα επεκταθεί στην Ρόδο αφού θα έχει πολλά θετικά αποτελέσματα, ενώ σημαντικό είναι να αναφέρουμε και την συμβολή της Τομεακής Επιτροπής Ψυχικής Υγείας Δωδεκανήσου με την στήριξη του προέδρου, ψυχιάτρου κ. Γιάννη Λουκά».
Τι είναι ο Κοινωνικός
Συνεταιρισμός του Τομέα
Ψυχικής Υγείας Δωδεκανήσου
Ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός Π.Ε. του Τομέα Ψυχικής Υγείας Δωδεκανήσου είναι μονάδα ψυχικής υγείας και ιδρύθηκε το 2002 με έδρα τη Λέρο και με αποστολή την ανάπτυξη παραγωγικών δραστηριοτήτων για την απασχόληση και την επαγγελματική ένταξη ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα στην περιοχή.
Είναι η πρώτη κοινωνική επιχείρηση που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Ν. 2716/99 για τη ψυχιατρική μεταρρύθμιση και την αποασυλοποίηση και θεωρήθηκε Καλή Πρακτική στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων και πρωτοβουλιών, γεγονός που έχει τιμήσει και προβάλει διεθνώς τα Δωδεκάνησα και τους φορείς που τον έχουν στηρίξει.
Ο ΚΟΙΣΠΕ Δωδεκανήσου αποτελεί το επιστέγασμα μιας μακροχρόνιας διαδικασίας στα πλαίσια της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στο Ψυχιατρείο της Λέρου και της αντικατάστασης του ασύλου από δομές και υπηρεσίες που προωθούν την επανένταξη των ψυχικά πασχόντων στην κοινότητα.
Οι δραστηριότητες που έχει αναπτύξει ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός είναι:
• οι αγροτικές καλλιέργειες οι οποίες πραγματοποιούνται σε 10 στρέμματα γης, με την παραγωγή να ανέρχεται σε 25-30 τόνους οπωροκηπευτικών ετησίως,
• το κυλικείο που εξυπηρετεί τις καθημερινές ανάγκες ασθενών, εργαζομένων και επισκεπτών του Κρατικού Θεραπευτηρίου Λέρου,
• το εργαστήριο ζαχαροπλαστικής – catering, οι εργαζόμενοι του οποίου σε καθημερινή βάση ασχολούνται με την παραγωγή ειδών ζαχαροπλαστικής και snack,
• το εργαστήριο επεξεργασίας – τυποποίησης μελιού,
• η μονάδα μελισσοκομίας.
Κοινωνικό έργο
Ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός, είναι πρώτα από όλα Μονάδα Ψυχικής Υγείας και ο σκοπός του είναι αυταπόδεικτος, το κοινωνικό κέρδος. Η σκέψη και η δράση του, έχει ως επίκεντρο τη θεραπευτική παρέμβαση. Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός και τα πλάνα ανάπτυξης, δεν είναι μόνο οικονομικά, αλλά αποτελούν εργαλεία για την κοινωνική ανταποδοτικότητα. Στις δραστηριότητες του ΚΟΙΣΠΕ σήμερα απασχολούνται 21 εργαζόμενοι με ψυχοκοινωνικά προβλήματα.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι από το 2002 μέχρι και σήμερα, στις δραστηριότητες του ΚΟΙΣΠΕ έχουν απασχοληθεί συνολικά 103 άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα, η πλειοψηφία των οποίων προέρχεται από τα Δωδεκάνησα (85%). Εξ αυτών 21 άτομα που απασχολήθηκαν στον ΚΟΙΣΠΕ επέστρεψαν στην εργασία τους, ενώ σε 7 περιπτώσεις προέκυψε επαγγελματική αποκατάσταση. Οι ωφελούμενοι (άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα) εντάσσονται στις καθημερινές εργασίες του συνεταιρισμού, αφού προηγηθεί η διαδικασία αξιολόγησης για να ακολουθήσει η μεταβατική περίοδος εκπαίδευσης τους. Κάθε ωφελούμενος αναλαμβάνει ρόλους σύμφωνα με τα προσόντα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, πάντα όμως στο πνεύμα της συλλογικής εργασίας.
Παράλληλα με τα παραπάνω, στα πλαίσια της κοινωνικής δράσης του ο ΚοιΣΠΕ έχει αναπτύξει πολλές συνεργασίες με διάφορους φορείς εντός και εκτός Λέρου όπως: την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμο Λέρου, το ΕΚΚΕ (Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών), την ΑΝΔΩ, την αναπτυξιακή σύμπραξη «ΣΥΝΕΡΓΙΑ», την ΠΕΨΑΕΕ, τον Εμπορικό Σύλλογο Λέρου, τις Social Firms South East UK (Κοινωνικές Επιχειρήσεις στην Αγγλία), το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το αθλητικό σωματείο Πανιώνιος Λέρου, το ΚΨΥ, τον Πολιτιστικό Σύλλογο «ΑΡΤΕΜΙΣ», τον Σύλλογο Αιμοδοτών, το τμήμα Κοινωνικής Οικονομίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, την οργάνωση ACTION AID, την Ύπατη Αρμοστεία, την ΙΟΜ (International Organization for Migration), την Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης ΠΑΝΑΚΕΙΑ κ.α.
Επίσης κατά καιρούς ενισχύει με προϊόντα παραγωγής του το Γηροκομείο Λέρου, ο ΚΘΛ, το Κοινωνικό Παντοπωλείο, πρόσφυγες και φτωχές οικογένειες του νησιού.
Τέλος σε τακτική βάση και σε συνεργασία με τα σχολεία του νησιού πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές επισκέψεις μαθητών στις δραστηριότητες του συνεταιρισμού με πολλαπλά θετικά αποτελέσματα τόσο για τους μαθητές όσο και για τους εργαζόμενους ασθενείς.
Και όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Σε εποχές γενικευμένης κρίσης όπως αυτή που ζούμε, είναι γνωστό ότι οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες είναι αυτές που πλήττονται περισσότερο. Ο θεσμός των Κοινωνικών Συνεταιρισμών, προσπαθεί και έχει αποδείξει ότι δίνει λύσεις στην κοινωνική και επαγγελματική αποκατάσταση των ευπαθών ομάδων, με βασική προϋπόθεση την Κρατική αρωγή. Σ’ αυτή τη δύσκολη οικονομικά συγκυρία, ίσως να φαίνεται άκαιρη και ουτοπιστική η όποια επενδυτική πρωτοβουλία, όμως η αναζήτηση καινοτόμων κοινωνικών δράσεων, αποτελεί μονόδρομο στα αδιέξοδα της εποχής.Είναι χρέος μας να αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία αλληλέγγυα και πιο ανθρώπινη…»
«…Είναι καλύτερα για τους ασθενείς να δουλεύουν και να πληρώνονται,
παρά να παίρνουν μια ξερή σύνταξη και να κάθονται…
Η εργασία στο χωράφι είναι ό,τι καλύτερο
έχει συμβεί στη ζωή μου από τότε που αρρώστησα
κι αν δεν δουλέψω μια μέρα νιώθω άρρωστος
και αισθάνομαι άχρηστος…»
Δημήτρης Φ. εργαζόμενος
του ΚΟΙΣΠΕ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου