Νέο θέμα, που δεν αποκλείεται να προσλάβει μείζονες διαστάσεις, προκάλεσαν νέα υπονοούμενα για την ποιότητα του νερού από το Φράγμα του Γαδουρά, μετά από καταγγελίες κατοίκων, κυρίως από την περιοχή των Αγίων Αποστόλων και την Ανάληψη.
Σύμφωνα με τις διαμαρτυρίες το νερό είχε έντονη οσμή, ενώ χθες υπήρξαν και νέες που ήθελαν να βγαίνει από τις βρύσες χώμα.
Την 11η Σεπτεμβρίου 2017, μετά τις πρώτες καταγγελίες και κατόπιν ελέγχων που διενεργήθηκαν, ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης και Παραλαβής του έργου της παροχής υπηρεσιών καθημερινής διαχείρισης, λειτουργίας και συντήρησης του φράγματος κ. Ν. Λυμπερόπουλος, απέστειλε στον περιφερειάρχη κ. Γ. Χατζημάρκο, τον πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής κ. Φ. Ζαννετίδη και την Διεύθυνση Τεχνικών Εργων Δωδεκανήσου την ακόλουθη, ακρως αποκαλυπτική, επιστολή:
«ΘΕΜΑ: Ενημέρωση για την κοινή αυτοψία με την Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. στην δεξαμενή Αγ. Αποστόλων στα πλαίσια της: Παροχής Υπηρεσιών Καθημερινής Διαχείρισης, Λειτουργίας και Συντήρησης του έργου: Ύδρευση Ρόδου από το Φράγμα Γαδουρά.
Την προηγουμένη Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου. ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. κος Αλέξανδρος Μανωλάκης, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Επιτροπής Παρακολούθησης & Παραλαβής (Ε.Π.Π.) του έργου του θέματος και ενημέρωσε ότι η Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. δέχεται πλήθος παραπόνων αναφορικά με την οσμή και τη γεύση του πόσιμου νερού, από καταναλωτές που διαμένουν σε περιοχές που υδρεύονται από το Φράγμα του Γαδουρά.
Αν και στο χημικό εργαστήριο που λειτουργεί ο εγκατεστημένος πάροχος (ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε.), διενεργούνται καθημερινοί έλεγχοι της οσμής και της γεύσης του επεξεργασμένου νερού από το Φράγμα του Γαδουρά, ουδέποτε παρατηρήθηκε σχετικό πρόβλημα με την οσμή ή την γεύση του. Αντίθετα σε όλα τα σημεία ελέγχου από την έξοδο των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Νερού μέχρι και την είσοδο των δεξαμενών της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. παρουσιάζει σταθερά ποιοτικά χαρακτηριστικά, είναι άοσμο και έχει ευχάριστη, γεύση.
Προκειμένου να συνδράμουμε την Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. στην ανεύρεση της αιτίας που προκαλεί την δυσοσμία και την άσχημη γεύση του νερού στις βρύσες των καταναλωτών, πραγματοποιήσαμε την Παρασκευή 8 Σεπτεηβρίου και ώρα 8:30 π.μ., από κοινού με τη Δ.Ε.Υ.Α.Ρ., αυτοψία στην δεξαμενή που παροχετεύεται από το Φράγμα Γαδουρά, στην περιοχή των Αγ. Αποστόλων, και υδρεύει τις περιοχές από τις οποίες, σύμφωνα με τους υπεύθυνους της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ, προήλθαν τα παράπονα των καταναλωτών.
Στην παραπάνω αυτοψία παρευρέθησαν, ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ, κος Αλέξανδρος Μανωλάκης, μηχανικοί και τεχνίτες της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ, εκπρόσωπος του ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε., κος Γεώργιος Γερμανίδης (χημικός μηχανικός – αναπληρωτής Διευθυντής) και ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης και Παραλαβής, κος Νίκος Λυμπερόπουλος (πολιτικός μηχανικός). Οι παρευρισκόμενοι δοκιμάσαμε νερό από δείγμα που λήφθηκε μέσα από την δεξαμενή των Αγ. Αποστόλων και αποτέλεσε κοινή μας διαπίστωση η απουσία οσμής και η ευχάριστη γεύση του, επιβεβαιώνοντας άλλωστε τα αποτελέσματα των αναλύσεών μας.
Κατόπιν και της παραπάνω εξέτασης του νερού από το Φράγμα του Γαδουρά, θεωρούμε ότι κατέστη πλέον σαφές και στους εκπροσώπους της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. ότι η αιτία για οιοδήποτε πρόβλημα οσμής ή γεύσης που διαπιστώθηκε στα δίκτυα της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. δεν θα πρέπει να αναζητηθεί στην ποιότητα του νερού από το Φράγμα του Γαδουρά, η οποία αφενός ελέγχεται καθημερινώς σε όλη την διαδρομή του νερού μέχρι την πόλη της Ρόδου, αφετέρου δε εμφανίζει σταθερά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να θεωρηθεί ανεύθυνα επικίνδυνη η κατονομασία του νερού από το Φράγμα του Γαδουρά ως υπεύθυνο για προβλήματα που διαπιστώνονται στο νερό των τελικών καταναλωτών, χωρίς προηγούμενη διερεύνηση, έλεγχο και αναλύσεις, και κατ’ ελάχιστον θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως αβάσιμη φήμη».
*Στην φωτογραφία διακρίνονται οι εγκαταστάσεις της δεξαμενής της ΔΕΥΑΡ στους Αγίους Αποστόλους