Μετά το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου “Αγία Ζώνη 2” στο Σαρωνικό με αποτέλεσμα την οικολογική καταστροφή μεγάλου μέρους της νότιας ακτής της Αττικής, η κυβέρνηση εξετάζει τη μεταφορά τόσο του Λιμενικού Σώματος όσο και της διεύθυνσης επιθεώρησης και ελέγχου των πλοίων από το υπουργείο Ναυτιλίας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Σύμφωνα με το Έθνος, η σχετική απόφαση αναμένεται να υλοποιηθεί με τροπολογία στη Βουλή το επόμενο διάστημα, ενώ υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε αφήσει αιχμές για την υπηρεσία αυτή του υπουργείου Ναυτιλίας, ανακοινώνοντας την ανάθεση του ελέγχου και των πλοίων αυτών σε νηογνώμονα.
Είχε προηγηθεί έντονη κριτική από την αντιπολίτευση και τα συνδικάτα του χώρου για καθυστερήσεις, αδράνεια και ολιγωρία στη διαχείρηση του ναυαγίου. Το Λιμενικό είχε μεταφερθεί και την περίοδο 2009-2013 στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης.
Η κίνηση αυτή μπορεί να ερμηνευτεί και ως έμμεσο άδειασμα στον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή για τους χειρισμούς του στην υπόθεση.
Σαντορινιός: Μέχρι τη Γλυφάδα η βαριά ρύπανση
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός, ο οποίος παράλληλα είπε ότι μετά τη μάχη μπορούν να καταλογιστούν ευθύνες.
Σύμφωνα με τον κ. Σαντορινιό, “η διαρροή από το πλοίο έχει περιοριστεί κατά 99% και με το φράγμα που έχει τοποθετηθεί εκμηδενίζεται οποιαδήποτε πιθανότητα να επεκταθεί εκτός”. Συγχρόνως, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής εκτίμησε ότι σε 15-20 μέρες θα έχει ολοκληρωθεί η απάντληση από το πλοίο, ενώ ανέφερε ότι η βαριά ρύπανση εκτείνεται μέχρι τη Γλυφάδα και “από κει και πέρα οι περιοχές είναι αρκετά καθαρές και πολύ καθαρές”.
Επανέλαβε πως σε 20-30 μέρες θα έχει καθαριστεί το μεγαλύτερο τμήμα της ρύπανσης και σημείωσε ότι τις αμέσως επόμενες μέρες εκτιμάται ότι δεν θα υπάρχουν ρύποι στη θάλασσα και θα μπορέσει να δοθεί έμφαση στα βράχια και στις παραλίες για καθαρισμό.
Επισήμανε πως από την Περιφέρεια γίνονται συνεχείς έλεγχοι στα ψάρια και τα θαλασσινά που διατίθενται προς πώληση, τα οποία δεν προέρχονται από τον Σαρωνικό. Σχετικά με την ποιότητα του νερού, δηλαδή πότε θα είναι κατάλληλο για κολύμβηση και ψάρεμα, θα αποφασιστεί με βάση τα δεδομένα που θα συγκεντρώσουν οι επιστημονικοί φορείς.
Απαντώντας σε ερώτηση, εάν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, ανέφερε ότι “μόλις ολοκληρωθεί η μάχη και φθάσει στο τέλος της μπορούν διερευνηθούν τα αίτια και να καταλογιστούν οι όποιες ευθύνες“. Συμπλήρωσε όμως ότι “αυτή τη μάχη την δίνουμε πλάι πλάι με τον κ. Κουρουμπλή”, ο οποίος, όπως είπε, του έχει αναθέσει τμήμα του συντονισμού και του οποίου τις οδηγίες ακολουθεί.
Ο Παπαχριστόπουλος των ΑΝΕΛ έκανε …μπάνιο περήφανος στη Βούλα: “Δεν είδα κηλίδα”
Τις συστάσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ αλλά και του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού για αποφυγή των παραλιών της Αττικής που έχουν ρυπανθεί από την πετρελαιοκηλίδα αγνόησε – κατ ομολογία του – ο κ. Θανάσης Παπαχριστόπουλος. Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ υποστήριξε πως σήμερα το πρωί κολύμπησε στην παραλία της Βούλας και διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος δεν είδε καμία κηλίδα.
«Να σας πω ότι σήμερα επειδή έχω ένα πρόβλημα με το πόδι μου πήγα και έκανα μπάνιο στη Βούλα. Δεν είδα καμία κηλίδα» είπε χαρακτηριστικά από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ενώ νωρίτερα είπε υποστηρίξει «να κάνουμε κριτική στον υπουργό Ναυτιλίας αλλα είναι περίεργο που ένα πλοίο στην ράδα βυθίζεται».
Λίγο αργότερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ποταμιού Γιώργος Αμυράς που ανέβηκε στο βήμα είπε στον κύριο Παπαχριστόπουλο “σας πιστεύω ότι πήγατε και κάνατε μπάνιο όμως θα πρέπει να ξέρετε ότι ο καθηγητής Κουρέτας είπε θα χρειαστούν δύο ολόκληρα χρόνια για να επανέλθουν τα νερά στην προηγούμενη φυσική τους κατάσταση.”
thetoc.gr