Στα 14 δισ. ευρώ αναμένεται να κινηθούν τα φετινά έσοδα από τον Τουρισμό, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Όπως ανέφερε χθες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γιάννης Ρέτσος κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου για την παρουσίαση της νέας στρατηγικής για τον Τουρισμό, οι εισπράξεις είναι μεν καλύτερες σε σύγκριση με πέρσι- οπότε και σημειώθηκε σημαντική πτώση λόγω της μείωσης στη μέση κατά κεφαλή δαπάνη-, όμως δεν καταφέρνουν ακόμη να επιστρέψουν στα επίπεδα του 2015, που ήταν και ο βασικός στόχος των επιχειρηματιών του κλάδου.
Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ έθεσε δύο κρίσιμα ζητήματα: Πρώτον, αναφορικά με το σκέλος των εσόδων και δεύτερον για τη μεθοδολογία καταμέτρησης του αριθμού των τουριστών στην Ελλάδα. Σημείωσε πως παραμένει άγνωστο το “μείγμα” των οδικών αφίξεων, δηλαδή αν όσοι περνούν τα σύνορα της χώρας έρχονται πράγματι για διακοπές, και επιπλέον ότι δεν υπάρχει εικόνα για τον αριθμό των Ελλήνων που έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό και επιστρέφουν στη χώρα κατά την άδειά τους. Και οι δύο αυτοί παράμετροι, όπως αναφέρθηκε, οδηγούν στο να μην αποτυπώνεται ξεκάθαρα η αναλογία αφίξεων και τουριστικών εσόδων. Σύμφωνα πάντως με τον κ. Ρέτσο, πλέον χρειάζεται μια διαφορετική αντιμετώπιση της τουριστικής δραστηριότητας, που να μην επικεντρώνεται τόσο στα ποσοτικά στοιχεία, αλλά να εξετάζει περισσότερο τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των επισκεπτών.
Προς τον παρόν ο ΣΕΤΕ δεν αναθεωρεί τους στόχους που είχε ανακοινώσει στην αρχή της φετινής σεζόν, προβλέποντας πως οι αφίξεις θα κινηθούν περίπου στα 28,5 εκατ. τουρίστες, συμπεριλαμβανομένων και των επισκεπτών κρουαζιέρας. Οι οδικές αφίξεις πάντως δείχνουν να κινούνται ανοδικά και να είναι 800 χιλ. περισσότερες από πέρσι.
Στελέχη του κλάδου περιμένουν να επεξεργαστούν και τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για να καταλήξουν σε πιο ασφαλή συμπεράσματα, παρά το γεγονός πως τόσο ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όσο και η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά κάνουν λόγο για νέο ρεκόρ με πάνω από 30 εκατ. τουρίστες. Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έδειξε πως τα έσοδα για τον Ιούλιο ήταν αυξημένα κατά 5,3% σε σύγκριση με πέρσι, ενώ οι αφίξεις ξένων επισκεπτών κατέγραψαν διψήφια άνοδο, αγγίζοντας το 10,2%. Στο επτάμηνο, τα αποτελέσματα ήταν εξίσου θετικά, καθώς σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2016, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 8% και οι αντίστοιχες εισπράξεις κατά 6,4%.
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ αναφέρθηκε και στο φόρο διαμονής που ετοιμάζεται να επιβάλλει η Κυβέρνηση από 1-01-2018 σε όλα τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, λέγοντας πως οι επιχειρηματίες της αγορά θα το “παλέψουν” μέχρι την τελευταία στιγμή ώστε να μην ισχύσει το τέλος, το οποίο αναμένεται να πλήξει περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα της χώρας σε σύγκριση με τους υπόλοιπους προορισμούς της Μεσογείου.
Έντονη κριτική
Έντονη ήταν η κριτική προς την Κυβέρνηση και για το ζήτημα των επενδύσεων, με τον πρόεδρο του Συνδέσμου να αναφέρει πως η χώρα δεν έχει επιδείξει φιλοεπενδυτικό προφίλ. Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμη δεν υπάρχει χωροταξικό σχέδιο, ενώ και η γραφειοκρατία στο στάδιο της αδειοδότησης παραμένει. “Να μην μπαίνουν εμπόδια στις επενδύσεις” τόνισε ο κ. Ρέτσος.
Τέλος, και οι πρόσφατοι χειρισμοί της στα θέματα του περιβάλλοντος (με αφορμή το ζήτημα της πετρελαιοκηλίδας) δεν συνάδουν με τις προσπάθειες για ανάπτυξη του Τουρισμού και προβολή της χώρας στο εξωτερικό.
Βασιλική Κουρλιμπίνη-capital.gr