Ειδήσεις

Νέα καθίζηση σημειώθηκε χθες στο διάδρομο αποπροσγείωσης

Eκλεισε χθες για μία ώρα περίπου το αεροδρόμιο Ρόδου, λόγω καθίζησης που παρουσιάστηκε στο διάδρομο αποπροσγείωσης. Συγκεκριμένα στις 12.54 εκδόθηκε NOTAM η οποία έληξε στις 13.45. Όση ώρα παρέμενε κλειστό το «ΔΙΑΓΟΡΑΣ», τέσσερις πτήσεις προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Κω και μία στο αεροδρόμιο Ηρακλείου Κρήτης.
Συνεργεία της FRAPORT με τη συνδρομή ντόπιων εργολάβων ενήργησαν άμεσα για την αντιμετώπιση του συμβάντος και σε σύντομο χρονικό διάστημα αποκαταστάθηκε η λειτουργία του αεροδρομίου και συνεχίστηκαν κανονικά οι πτήσεις. Ενημερώθηκαν άμεσα η Περιφέρεια και όλες οι αρμόδιες τοπικές αρχές, ευτυχώς όμως η «κρίση» αντιμετωπίστηκε άμεσα και αποτελεσματικά χωρίς να υπάρξουν μεγάλα προβλήματα.
Το περιστατικό έφερε στις μνήμες όλων το συμβάν που σημειώθηκαν στο ΔΙΑΓΟΡΑΣ πριν από δύο χρόνια, όταν άνοιξε μία τρύπα διαμέτρου 8 μέτρων στο διάδρομο αποπροσγείωσης. Όπως όμως επισημαίνουν στελέχη της Fraport, η καθίζηση παρουσιάστηκε σε διαφορετικό σημείο του διαδρόμου αυτή τη φορά και το χθεσινό περιστατικό δεν συνδέεται με αυτό του 2015.
Παρόλα αυτά, αναδείχθηκε για μία ακόμη φορά η μεγάλη ανάγκη παρεμβάσεων στο διάδρομο αποπροσγείωσης του αερολιμένα Ρόδου. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, καθ’ όλο το διάστημα που έχει περάσει η διαχείριση του αεροδρομίου στην κοινοπραξία FRAPORT Greece έχουν γίνει παρεμβάσεις στο διάδρομο για να αντιμετωπιστούν προβλήματα που παρουσιάζονταν. Λόγω της παλαιότητας και της επιβάρυνσης που έχει δεχθεί εδώ και δεκαετίες, υπάρχει ανάγκη ολοκληρωμένων παρεμβάσεων, οι οποίες θα ξεκινήσουν από τον Ιανουάριο.
Συγκεκριμένα, εκπρόσωποι της FRAPORT Greece δηλώνουν ότι την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθούν εκτεταμένες παρεμβάσεις και το αποτέλεσμα θα είναι ορατό σε κάθε χρήστη του αεροδρομίου. Οι παρεμβάσεις αυτές είναι βέβαια προγραμματισμένες και θα υλοποιηθούν στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η κοινοπραξία.
Σημειώνεται επίσης ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξει κινητικότητα στο αεροδρόμιο Ρόδου, καθώς θα ξεκινήσουν τα έργα ανακαίνισης. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, τις επόμενες μέρες (πιθανότατα στο πρώτο δεκαήμερο Οκτωβρίου) θα ξεκινήσει η εγκατάσταση των εργοταξίων στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, με τον ανάδοχο να προβλέπει ότι θα ολοκληρώσει τις εργασίες σε βάθος τετραετίας, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της σύμβασης παραχώρησης. Τα έργα αυτά θα έχουν προϋπολογισμό της τάξης των 400 εκατ. ευρώ (συνολικά) και θα υλοποιηθούν από την τεχνική εταιρεία Intrakat, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.
Οι κύριες παρεμβάσεις που θα γίνουν στο αεροδρόμιο Ρόδου, πέρα από την αποκατάσταση του διαδρόμου αποπροσγείωσης έχουν κάνουν με:
•Aναδιαμόρφωση του τερματικού σταθμού
•Aναδιοργάνωση του χώρου στάθμευσης των αεροσκαφών
•Νέο πυροσβεστικό σταθμό
•13% αύξηση των σταθμών Check-in (από 40 σε 45)•13% αύξηση του συνολικού αριθμού πυλών (από 16 σε 18)
•71% αύξηση των σημείων ασφαλείας και ελέγχου του αεροδρομίου (από 7 σε 12)
•25% αύξηση χώρων παραλαβής αποσκευών (από 4 σε 5)
Σημειώνεται ότι στο αεροδρόμιο «Διαγόρας» της Ρόδου, από τις 11 Απριλίου 2017 που ανέλαβε τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια η Fraport εκτελέστηκαν 739 έργα, από τα οποία 65 αφορούσαν σε έργα φωτοσήμανσης, 44 σε δομικά έργα, 78 σε ηλεκτρολογικά έργα και 552 σε υδραυλικά/μηχανολογικά έργα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου