Ειδήσεις

Ολοκλήρωση αξιολόγησης και αύξηση τουρισμού βελτιώνουν το οικονομικό κλίμα

Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2014 βρέθηκε τον Σεπτέμβριο του 2017 ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος που καταρτίζει το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Στη θετική αυτή εξέλιξη αποτυπώνονται αφενός η άμβλυνση της αβεβαιότητας σχετικά με την ομαλή πορεία εφαρμογής του μνημονίου και αφετέρου η καλή πορεία του τουρισμού.

«Παρά τις δυσμενείς φορολογικές και λοιπές επιβαρύνσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, φαίνεται να διαμορφώνονται προσδοκίες ανάκαμψης της οικονομίας, έστω και με μικρότερο ρυθμό από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί», επισημαίνει το ΙΟΒΕ. Το σχετικά σταθερά οικονομικό κλίμα, τουλάχιστον μέχρι την εκκίνηση της επόμενης αξιολόγησης, οδηγεί και σε βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης για έκτο κατά σειρά μήνα.

Ειδικότερα, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος έσπασε τον Σεπτέμβριο το φράγμα των 100 μονάδων, καθώς διαμορφώθηκε στις 100,6 μονάδες έναντι 99 τον Αύγουστο του 2017 και 91,8 μονάδων ένα χρόνο πριν. Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία διαμορφώθηκε στις 99 μονάδες από 91,6 μονάδες τον Ιούλιο λόγω της ανάκαμψης των προβλέψεων για την παραγωγή και για τις παραγγελίες. Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Κατασκευές ενισχύθηκε για τρίτο συνεχή μήνα, στις 68,2 μονάδες, με σημαντική άνοδο, κατά δέκα μονάδες, στον επιμέρους δείκτη των ιδιωτικών κατασκευών. Σε αντίθετη πορεία κινείται το λιανεμπόριο, που ο σχετικός δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών διαμορφώθηκε στις 85,7 μονάδες έναντι 99,6 μονάδων τον Σεπτέμβριο του 2016. Σταθεροποίηση από την άλλη καταγράφει ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στον τομέα των υπηρεσιών, καθώς έπειτα από ένα πεντάμηνο ανόδου, διαμορφώθηκε εκ νέου στις 92,6 μονάδες. Ανάλογα συμπεράσματα για το κλίμα στον επιχειρηματικό κόσμο προκύπτουν και από τον Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών στη Μεταποίηση (δείκτης PMI), ο οποίος διαμορφώθηκε στις 52,8 μονάδες τον Σεπτέμβριο του 2017 από τις 52,2 μονάδες τον Αύγουστο του 2017.

Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι ενώ παρατηρείται ενίσχυση των νέων παραγγελιών, αυτές αφορούν την εγχώρια κατανάλωση, καθώς οι παραγγελίες για το εξωτερικό μειώθηκαν τον Σεπτέμβριο, με τη Markit που καταρτίζει τον PMI να πιθανολογεί ότι γι’αυτό ευθύνεται η ισχυροποίηση του ευρώ έναντι των άλλων νομισμάτων.

Σημαντική βελτίωση εξάλλου κατέγραψε και ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος που καταρτίζει η Εταιρεία Ανώτατων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) σε συνεργασία με την Icap, με βάση έρευνα στους επικεφαλής των 2.650 μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων. Ο εν λόγω δείκτης διαμορφώθηκε το τρίτο τρίμηνο του 2017 στις 147 μονάδες από τις 133 στο β΄ τρίμηνο του 2017.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου