H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ετοιμάζεται να ζητήσει από τις τράπεζες της Ευρωζώνης να βάλουν στην άκρη περισσότερα κεφάλαια για να καλύψουν τα «κόκκινα δάνεια», όπως μεταδίδει το Reuters.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια επιβαρύνουν τους ισολογισμούς των τραπεζών και εμποδίζουν τον δανεισμό – δημιουργώντας πρόβλημα για την ΕΚΤ καθώς η αδύναμη πιστωτική επέκταση μετριάζει τον αντίκτυπο της νομισματικής τόνωσης από τα χαμηλά επιτόκια, σημειώνει το πρακτορείο.
Παρόλα αυτά, τα μέτρα δεν θα επηρεάσουν τα σχεδόν 1 τρισεκατομμύρια ευρώ επισφαλή δάνεια που έχουν ήδη στα βιβλία τους οι τράπεζες. Εχουν ως στόχο, όπως αναφέρει το πρακτορείο, να αποτρέψουν τη συσσώρευση νέων «κόκκινων» δανείων.
«Το πρόβλημα για τις τράπεζες είναι ότι δεν υπάρχει μια αποτελεσματική αγορά για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, οπότε η πώλησή τους θα οδηγήσει σε μεγάλες απώλειες και θα τους εξαναγκάσει να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους, μια ακριβή άσκηση δεδομένων των χαμηλών αποτιμήσεων των τραπεζών» γράφει το πρακτορείο, και συμπληρώνει: «Εφαρμογή αναχωμάτων (backstops) δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε απότομες κινήσεις, αλλά θα πρέπει μάλλον να εφαρμοστεί με σταδιακό τρόπο από τις τράπεζες από τη στιγμή που εγγράφεται ένα μη εξυπηρετούμενο άνοιγμα μέχρι τη στιγμή που θα πρέπει να επιτευχθεί ο στόχος για προβλέψεις στο 100%».
Η ΕΚΤ δεν θέλησε να σχολιάσει το προσχέδιο, το οποίο φέρει ημερομηνία 1 Σεπτεμβρίου.
Σχεδιάζει να δημοσιοποιήσει τις νέες κατευθυντήριες γραμμές την Τετάρτη, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας να δρομολογηθεί έκτακτη δράση.
«Στην Ευρωζώνη, οι τράπεζες έβαζαν στην άκρη αρκετά χρήματα για να καλύψουν το 45% των μη εξυπηρετούμενων δανείων του πρώτου τριμήνου» λέει το δημοσίευμα, και συνεχίζει: «Δανειστές στην Ιταλία, την Ελλάδα και την Κύπρο έχουν ήδη υψηλά ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων». Οι ιταλικές τράπεζες είχαν 263 δισ. ευρώ στα τέλη του α΄ τριμήνου, με κάλυψη στο 48,5%. Στην Ελλάδα, 101,8 δισ. ευρώ ή το μισό από όλα τα δάνεια, είχαν χαρακτηριστεί μη εξυπηρετούμενα στα μέσα του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας».
Στο προσχέδιο, η ΕΚΤ αναφέρει ότι αν και οι οδηγίες δεν είναι δεσμευτικές, οι τράπεζες θα πρέπει να εξηγήσουν τυχόν αποκλίσεις.
Πηγή: Real.gr