Η Κρατική Τηλεόραση της Τουρκίας στις 7 Οκτωβρίου στις 18.25 τιμά την ερμηνεύτρια Ίριδα Μαυράκη για την πολυετή προσφορά της και την εμφάνιση της την τελευταία μέρα στο κλείσιμο του Φεστιβάλ Κλασσικής Μουσικής του Φέτιγιε – BenyaminSonmez, ένα ιδιαίτερο φεστιβάλ που δημιουρργήθηκε με πρωτοβουλία του αδελφού του,MehmetSonmez για τον πρόωρο χαμό του πολυβραβευμένου και ιδιαίτερα ταλαντούχου Τσελλίστα BenayminSonmez.
Επώνυμοι καλλιτέχνες όχι μόνο από Τουρκία αλλά και παντού συμμετέχουν αφιλοκερδώς στην μνήμη του. Φέτος η πρόσκληση έγινε στην Ελληνίδα ερμηνεύτρια Ίριδα Μαυράκη και η Ελλάδα, η Ρόδος, είχαν την τιμητική τους θέση στο Φεστιβάλ και στην Κρατική Τηλεόραση.
Η μακρόχρονη πορεία και οι επίπονες προσπάθειες της Ίριδας να αποδείξει πως η Τέχνη και η Μουσική είναι η μεγαλύτερη απόδειξη προσέγγισης σε κάθε περίοδο δύσκολη και έυκολη έχει βρεί παρ όλες τις αντιξοότητες και τρομερές δυσκολίες, ανταπόκριση και στήριξη ειδικά από τους Μουσικούς και τον κόσμο της Τέχνης. Η Ίρις μαζί με μουσικούς απο την Ρόδο αλλά και άλλους συνοδοιπόρους άνοιγαν δρόμους δίνοντας συναυλίες σε μέρη και πόλεις γνωστές και όχι μόνο, για να βρούν αργότερα ήδη στρωμένα μονοπάτια επώνυμοι καλλιτέχνες.
Επηρασμένη από τον διάσημο Μαέστρο DanielBarenboim, τον ΔιανοούμενοEdwardSaid και την WestEastDivanOrchestra, τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Ζουλφί Λιβανελί, η Ίρις χρησιμοποίησε ως κλεδί και μοναδικό όπλο για την κατάκτηση των ευγενών στόχων την απόλυτη ειλικρίνεια, την αγάπη για τον Άνθρωπο την Μουσική και τον Λόγο δίνοντας, τον δικό της αγώνα ενάντια στον ρατσισμό, τον φασισμό και ιδιαίτερα τον έρποντα φασισμό και τον UR- FASCISM σύμφωνα με τον UmbertoEco, την κατάργηση των Πυρηνικών όπλων, την πώληση όπλων, τα ανθρώπινα διακαιώματα, τα εργατικά δικαιώματα, το Περιβάλλον και την Ενεργεια και τα ζώα του πλανήτη.
Έγινε οικονομικός μετανάστης στην Βρετανία όπου λίγο καιρό μετά ψηφίστικε το Μπρέξιτ, ανοίγοντας την πόρτα σε όσους βάσισαν την καμπάνια τους επάνω στον ρατσισμό και την ξενοφοβία,για να εκδηλώσουν επιθετική συμπεριφορά απέναντι στους Ευρωπαίους πλέον μετανάστες.
Επειδή όπως λέει η ίδια ο άνθρωπος κρύβει τιτάνιες δυνάμεις μέσα του, ξαναστάθηκε στα πόδια της και δημιούργησε το Βρετανικό συγκρότημα RISEδίνοντας συναυλίες στο Manchester, στο Λονδίνο στο Leeds και αλλού, με τραγούδια δικά τους αλλά και από όλο τον κόσμο ενάντια στον πόλεμο, τραγούδια διαμαρτυρίας, βρίσκοντας σύμμαχο την χορωδία OPENVOICES και ένα κοινό πολύ προβληματισμένο και ευαισθητοποιημένο σε όσα γίνονται…. το οποίο τους αγκάλιασε.
Η συναυλία της Ίριδας πραγματοποιήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου στο Φέτιγιε – Μάκρη με την Ορχήστρα του Μητροπολιτικού Δήμου των Μούγλων υπό την Διεύθυνση του MunifAkalin μέ τραγούδια από διάφορες χώρες και σε διάφορες γλώσσες σε ένα μουσικό πολυπολιτισμικό μονπάτι σε μια κατάμεστη πλατεία που παρακολούθησαν πάνω από 1500 άτομα Τούρκοι,πολλοί ξένοι Τουρίστες αλλά και φίλοι της Ίριδας που πήγαν από την Κωνσταντούπολη την Μερσίνα και το Μαρμαρίς για την βρούνε. Από την Ρόδο αν και έγιναν επίσημες προσκλήσεις δεν παρευρέθηκε κανείς. Ο Μητροπολιτικός Δήμος των Μούγλων και ο Δήμος του Φέτιγιε στήριξαν την συναυλία και το φεστιβάλ.
Γράφει βιβλίο στα Αγγλικά, εξιστορώντας την απίστευτη ιστορία των γονιών της που ουσιαστικά ξεκινά το 1938 στην Γερμανοκρατούμενη μόλις Αυστρία και την Ιταλοκρατούμενη Ρόδο για να καταλήξει στην Βρετανία, μέσα από μια ζωή μετακινήσεων και μεταναστεύσεων στην Αφρική στις ΗΠΑ στο Βέλγιο στην Ελλάδα ελπίζοντας να μπορέσει να το ολοκληρώσει και μια μέρα να γίνει ταινία.