Ειδήσεις

Το ροδίτικο μελεκούνι προϊόν ονομασίας προέλευσης !

Και με την ‘βούλα’ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ροδίτικο μελεκούνι είναι πλέον προϊόν προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης και ονομασίας προέλευσης!
Αυτό ανακοίνωσε χτες με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης που ανέφερε ότι η σχετική απόφαση, δημοσιεύτηκε στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ημερομηνία 24 Αυγούστου 2017.
«Το ροδίτικο μελεκούνι είναι πλέον αναγνωρισμένο και από την Ε.Ε. ως προϊόν προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης. Αυτό είναι το τελευταίο στάδιο της διαδικασίας. Έπειτα από τρεις μήνες από αυτή την ημερομηνία και αν δεν υποβληθεί κάποια ένσταση, η απόφαση θα δημοσιευτεί στην εφημερίδα των ευρωπαϊκών κοινοτήτων ως προϊόν με αυτή την ιδιότητα», ανέφερε ο κ. Ζαννετίδης.
Για τα υπόλοιπα προϊόντα, ύστερα από σχετική ενημέρωση που έγινε στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, σειρά έχει το ‘κρασοτύρι’ της Κω, το ‘λόπι’ και η ‘σιτάκα’, ενώ σε ό,τι αφορά το ‘μέλι της Καλύμνου’ είναι ακόμη στο αρχικό στάδιο της διαδικασίας.
«Στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ώστε να στηρίξει τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης που ανατέθηκε στις Περιφέρειες για να γλιτώσει η χώρα μας το επαπειλούμενο πρόστιμο ύψους 500εκ. ευρώ, βρισκόμαστε στο στάδιο συνεννόησης με τους Δήμους οι οποίοι έχουν προθεσμία μέχρι τις 7 Οκτωβρίου 2017 να υποβάλουν αίτημα στην ΠΝΑ προκειμένου να ενταχθούν οι δημοτικοί και ιδιωτικοί βοσκότοποι στα σχέδια αυτά. Τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης θα ανατεθούν σε ανάδοχο που θα προκύψει έπειτα από σχετικό διαγωνισμό για κάθε νησί της Περιφέρειας. Ήδη έχουν ξεκινήσει να ενδιαφέρονται Δήμοι προκειμένου να προλάβουμε τις προθεσμίες μέχρι και τον Γενάρη του 2019, όπως ορίζει η σχετική εγκύκλιος από το υπουργείο» δήλωσε ο κ. Ζαννετίδης.
Ο αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στις συμμετοχές της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σε εκθέσεις τροφίμων και ποτών που επίκεινται με εκπροσώπους από διάφορα νησιά με ντόπια προϊόντα, όπως τυριά, ελαιόλαδο, κρασιά, αλεύρι και μπισκότα.
Συνάντηση με
τους νεαρούς σεφ
Νωρίτερα, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης παραχώρησε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κάτοχο του τίτλου “European Young Chef 2016”, Σταμάτη Μισομικέ και τον 20χρονο σεφ, Σπύρο Κουγιό, που θα εκπροσωπήσει την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον διαγωνισμό “European Young Chef Award 2017”, που θα διεξαχθεί στις 5 και 6 Νοεμβρίου στη Βαρκελώνη. Παρών ήταν και ο κ. Νίκος Χριστοφόρου, πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου.
Άπαντες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την διάκριση του 20χρονου Σπύρου Κουγιού στον πρόσφατο τοπικό διαγωνισμό για το 2017 εξαίροντας τις επιδόσεις του νεαρού σεφ.
Σημειώνεται ότι ο Σπύρος Κουγιός βραβεύτηκε για ένα πιάτο που περιείχε θαλασσινά από όλο το Νότιο Αιγαίο, όπως η Ρόδος, η Σύμη, η Μύκονος και το Καστελόριζο –το οποίο θα παρουσιάσει και στην Βαρκελώνη.
Ο κ. Ζαννετίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις προσπάθειες της ΠΝΑ και της Λέσχης Αρχιμαγείρων να αναδειχθεί ο τόπος μας και τα νησιά μας ως γαστρονομικός προορισμός και δήλωσε πως υπήρχαν και άλλοι νεαροί σεφ που διακρίθηκαν από τα νησιά. «Είμαι σίγουρος ότι και στην Βαρκελώνη θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε τον τίτλο που έχουμε, να τον υπερασπιστούμε και πιστεύω ότι ο Σπύρος Κουγιός θα κάνει το καλύτερο δυνατό» όπως είπε, ευχαριστώντας και τον κ. Χριστοφόρου για την συνεργασία.
«Ήταν μια επίπονη προσπάθεια για την ανάδειξη του νικητή αλλά κέρδισε ο καλύτερος!» είπε ο πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων.
Όλοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα αποτελέσματα και δεσμεύτηκαν πως θα κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να ανδείξουν την περιφέρειά μας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου