Εν πολλοίς η εγκύκλιος που εκδόθηκε προ ημερών βάζει φραγμό στο φαινόμενο «καρουζέλ» δηλαδή στη διαδικασία κλοπής ΦΠΑ από ενδιάμεσες εταιρίες, το οποίο παγκοσμίως αποτελεί μάστιγα και κοστίζει τόσο στα δημόσια ταμεία όσο και στην αλυσίδα εμπορίας των συγκεκριμένων ειδών.
Θυμίζουμε ότι η αποκάλυψη υπόθεσης «καρουζέλ» στάθηκε η αρχή του τέλους για την αλυσίδα Ηλεκτρονική Αθηνών (η οποία πάλεψε επί χρόνια να αποδείξει ότι δεν ευθυνόταν ως κρίκος σε μια αλυσίδα κλοπής ΦΠΑ, και να μειώσει τα πρόστιμα ύψους 80 εκατ. ευρώ που τη βάρυναν). Η κλοπή ΦΠΑ έχει απασχολήσει τις αρχές και σε ότι αφορά επιχειρήσεις διαδικτυακών πωλήσεων (με συγκεκριμένες υποθέσεις επιχειρήσεων που προμηθεύονταν από παράνομα κυκλώματα κινητά και tablets).
Σε ότι αφορά την εγκύκλιο, αυτή ορίζει την απόδοση του ΦΠΑ από τον αγοραστή αντί για τον πωλητή στις περιπτώσεις πωλήσεων κινητών τηλεφώνων, tablets και κονσολών ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Η διαδικασία αφορά τις επιχειρήσεις που εμπορεύονται τις παραπάνω συσκευές και στοχεύει στο να καταπολεμήσει την κλοπή ΦΠΑ που γίνεται μέσω της «παράλειψης εμπόρου». Έτσι αντί να εισπράξει τον ΦΠΑ του προϊόντος ο πωλητής, τον αποδίδει απευθείας στο δημόσιο ο αγοραστής, κλείνοντας εν μέρει την «πόρτα» σε παράνομες δραστηριότητες.
Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα στο επτάμηνο του 2017 οι πωλήσεις κινητής τηλεφωνίας ανέρχονται στο ποσό των 300 εκατ. ευρώ περίπου, ποσό που σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς θεωρείται «ιλιγγιώδες».
Ειδικότερα, ο διευθύνων σύμβουλος της Κωτσόβολος, Α. Αθανασόπουλος, υπαινίχθηκε ότι «σ’αυτό το ποσό κρύβονται ευκαιρίες», εννοώντας ότι μέρος αυτών των πωλήσεων πραγματοποιούνται από «ευκαιριακές εταιρίες», και ενδεχομένως μη νόμιμες.
Πέννυ Κούτρα-.euro2day.gr