Ασύλληπτες περικοπές στις συντάξεις τους που φτάνουν και τα 1.000 ευρώ είδαν στην πληρωμή Οκτωβρίου από το Δημόσιο 5.065 ανώτατοι στρατιωτικοί, όλων των Σωμάτων, ανώτατοι δικαστικοί και πανεπιστημιακοί.
Εξίσου μεγάλες μειώσεις έγιναν ή πρόκειται να γίνουν αρχής γενομένης από αυτόν το μήνα και σε περίπου 5.000 συνταξιούχους άλλων Ταμείων, όπως του Ταμείου Νομικών, ακόμη και του ΙΚΑ, οι οποίοι λαμβάνουν περισσότερες από δύο συντάξεις.
Οι μειώσεις-σοκ, σύμφωνα με ντοκουμέντα που αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος, είναι από 500 ως και 1.000 ευρώ το μήνα στους 5.065 δικαιούχους του Δημοσίου που έπαιρναν πάνω από 2.000 ευρώ από μια σύνταξη ή ξεπερνούσαν τις 3.000 ευρώ με δύο συντάξεις.
Οροφή…
Ο λόγος που έπεσε το ψαλίδι είναι επειδή από αυτόν το μήνα τα Ταμεία ξεκινούν να εφαρμόζουν το πλαφόν που μπήκε με το άρθρο 13 του ν. 4387/2016 (του νόμου Κατρούγκαλου), σύμφωνα με το οποίο καμία σύνταξη δεν θα υπερβαίνει μικτά τα 2.000 ευρώ αν προέρχεται από μία και μόνον πηγή, ενώ σε περίπτωση πολλαπλών (διπλών, τριπλών κ.λπ.) συντάξεων, το πλαφόν βάζει κόφτη στις 3.000 ευρώ μικτά.
Το πλαφόν αυτό όμως δεν μειώνει απλά συντάξεις και μάλιστα των προσώπων που υπηρέτησαν στις πιο υψηλές βαθμίδες των θεσμών της Πολιτείας, αλλά, όπως φαίνεται στην πράξη, τις ισοπεδώνει! Εν μια νυκτί, οι συντάξεις των ανωτάτων δικαστικών, (αρεοπαγίτες, εισαγγελείς κ.ά.), καθώς και στρατιωτικών, κυρίως δε όσων αποστρατεύτηκαν με βαθμό αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ και αρχηγού ΕΛ.ΑΣ., εξισώθηκαν με τις συντάξεις υπαλλήλων με 35ετία χωρίς να ληφθεί υπόψη ότι υπηρέτησαν στα πιο υψηλά αξιώματα και θέσεις ευθύνης του κράτους.
Στο στόχαστρο
Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξασφάλισε και αποκαλύπτει ο «Ε.Τ.», το ψαλίδι του Οκτωβρίου λόγω του πλαφόν εφαρμόστηκε σε 5.065 συνταξιούχους του Δημοσίου εκ των οποίων:
- Σε 1.453 συνταξιούχους ανώτατους στρατιωτικούς (ΑΓΕΕΘΑ, ΑΓΕΣ κ.ά.), από τις μηνιαίες αποδοχές των οποίων κόπηκαν 1,47 εκατ. ευρώ με την πληρωμή του τρέχοντος μηνός. Σχεδόν όλο το ποσό του 1,47 εκατ. ευρώ αφαιρέθηκε λόγω επιβολής πλαφόν 2.000 ευρώ από μια κύρια σύνταξη. Κατά μέσο όρο η περικοπή ήταν 1.015 ευρώ στον καθένα.
- Σε 3.612 συνταξιούχους ανώτατους δικαστικούς (αρεοπαγίτες, εισαγγελείς κ.ά.), καθώς και σε πανεπιστημιακούς, αλλά και σε γιατρούς του ΕΣΥ που έχουν δύο κύριες συντάξεις (Δημοσίου και ΤΣΑΥ), κόπηκαν 7 εκατ. ευρώ με τις συντάξεις Οκτωβρίου. Το ποσό από αυτή την περικοπή προήλθε σχεδόν ολόκληρο από την υπέρβαση του πλαφόν των 2.000 ευρώ. Η μέση μείωση από κάθε σύνταξη έφτασε τα 1.900 ευρώ.
Ιλιγγιώδη ποσά
Στο σύνολο των συνταξιούχων που είδαν το σοκ αυτών των περικοπών, δηλαδή στους 5.065 δικαιούχους, έγινε μείωση συνολικού ποσού 8,5 εκατ. ευρώ το μήνα!
Δηλαδή η μέση μείωση συντάξεων είναι 1.678 ευρώ στον καθένα (8.500.000/5.065=1.678)! Σε 12μηνη βάση θα έχουν χάσει 102 εκατ. ευρώ.
Επονται και άλλοι 5.000 διπλοσυνταξιούχοι από Ταμεία νομικών, γιατρών, ακόμη και του ΙΚΑ, οι οποίοι θα έχουν ή άρχισαν να έχουν ανάλογες μειώσεις.
Η λογική της ισοπέδωσης φαίνεται από δύο περιπτώσεις, ενός ανώτατου στρατιωτικού και ενός ανώτατου δικαστικού που εξασφάλισε και δημοσιοποιεί ο Ελεύθερος Τύπος:
1 Απόστρατος πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ έπαιρνε καθαρά 2.100 ευρώ το μήνα και τον Οκτώβριο πληρώθηκε καθαρό ποσό 1.450 ευρώ, λόγω επιβολής πλαφόν στις 2.000 ευρώ. Οι συντάξεις των αποστράτων έχουν ήδη περικοπεί ως 40% λόγω των Μνημονίων, αλλά οι περικοπές έγιναν σταδιακά και ποτέ ως τώρα δεν υπήρξε αυτή η σφαγή. Με το πλαφόν των 2.000 ευρώ, που θέσπισε ο νόμος Κατρούγκαλου, έρχεται να προστεθεί ένα άνευ προηγουμένου ψαλίδι που φτάνει στο 33% και επιβάλλεται μονομιάς!
2 Ανώτατος δικαστικός πρώην αρεοπαγίτης έπαιρνε καθαρά από συντάξεις 2.620 ευρώ μέχρι τον Σεπτέμβριο, ενώ από τον Οκτώβριο η σύνταξη πήγε στα 1.674 ευρώ!!! Εν μια νυκτί τού έγινε μείωση κατά 944 ευρώ ή κατά 36%, λόγω του πλαφόν των 2.000 και 3.000 ευρώ!
Στο επόμενο κύμα σφαγής 5.000 διπλοσυνταξιούχοι από Ταμεία νομικών, γιατρών, ακόμη και ΙΚΑ
Τι… μένει
Τα ποσά που κόβονται από τέτοιες περιπτώσεις δεν είναι 40 ή 50 ή 150 ευρώ, αλλά ο κόφτης είναι τόσο άγριος που αφαιρεί κομμάτι της σύνταξης που έχει πληρωθεί με εισφορές και με φόρους.
Ο νόμος λέει ότι επιβάλλεται μείωση σε όσους έχουν μία κύρια σύνταξη (ανεξάρτητα από το αν λαμβάνουν ή όχι επικουρική, μέρισμα κ.λπ.), το ποσό της οποίας υπερβαίνει τις 2.000 ευρώ το μήνα, μετά τις παλιές περικοπές που έχουν επιβληθεί. Αφού κοπεί το υπερβάλλον ποσό άνω των 2.000 ευρώ, στη συνέχεια επιβάλλονται η μείωση ΑΚΑΓΕ (6% ως 14%) και η εισφορά ασθένειας (6%). Το ποσό σύνταξης μετά από αυτές τις περικοπές πάνω στο οποίο θα υπολογιστεί ο φόρος είναι περίπου τα 1.760 ευρώ.
Οσοι λαμβάνουν δυο ή περισσότερες συντάξεις (κύριες και επικουρικές) με άθροισμα πάνω από 3.000 ευρώ υπόκεινται σε περικοπή για το τμήμα σύνταξης που υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ. Σε αυτές τις περιπτώσεις το καθαρό προ φόρου ποσό που μένει είναι περίπου στα 2.200 ευρώ.
Στο παρά πέντε
Το πλαφόν αυτό μάλιστα μπήκε στο νόμο Κατρούγκαλου όχι εξαρχής, αλλά στο παρά πέντε της ψήφισης του νόμου στη Βουλή τη νύχτα της 8ης Μαΐου του 2016. Ο λόγος που η κυβέρνηση ενέταξε τη διάταξη αυτή είχε να κάνει με το γεγονός ότι την τελευταία στιγμή η τρόικα εντόπισε τρύπα στην εξοικονόμηση δαπάνης 1% από το ασφαλιστικό.
Ετσι το υπουργείο Εργασίας πρότεινε τότε το πλαφόν. Το ποσό αυτών των περικοπών το προσδιόρισαν στα περίπου στα 280 εκατ. ευρώ. Η τρόικα συζητούσε επίσης για περικοπές, αλλά με κλιμακούμενες μειώσεις 5%-10% σε σύνολο συντάξεων άνω των 2.000 ευρώ. Η πρόταση της τρόικας θα έβγαζε σημαντικά μικρότερες περικοπές γιατί θα μοίραζε τις μειώσεις σε περισσότερους.
Κώστας Κατίκος
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου