Την πρόθεση της Ελλάδας να αυξήσει τις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές από 6% σε 17% των εθνικών υδάτων έως το 2020 ανακοίνωσε από το βήμα του Διεθνούς Συνεδρίου «Our Ocea» στην Μάλτα η πρέσβειρα της Ελλάδας στη χώρα Χρυσούλα Καρυκοπούλου – Βλαβιανού.
Επιπλέον επανέλαβε την δέσμευση της χώρας για την θέσπιση θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού και την εφαρμογή του ως το 2021.
«Η Ελλάδα ως παραδοσιακή ναυτική χώρα με ισχυρό νησιωτικό χαρακτήρα, με 18.400 χλμ ακτογραμμής και 9.800 νησιά, υποστηρίζει τις δραστηριότητες της «γαλάζιας» οικονομίας και τις πρωτοβουλίες για την βιώσιμη ανάπτυξη της ναυτιλίας» ανέφερε η ελληνίδα πρέσβειρα.
Οι ελληνικές δεσμεύσεις ήταν μάλλον αδιάφορες σε σχέση με εκείνες άλλων μεσογειακών χωρών που με αφορμή την Διεθνή Διάσκεψη βρήκαν την ευκαιρία να ανακοινώσουν τολμηρές πρωτοβουλίες ή να προβάλουν τις πολιτικές τους.
Εκτός από τη Μάλτα που ανακοίνωσε χθες την επέκταση των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών της στο 30% των εθνικών της υδάτων, σημαντικές ανακοινώσεις έγιναν και από άλλες μεσογειακεές χώρες όπως η Γαλλία και η Ισπανία.
Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει την πώληση καλλυντικών που περιέχουν μικροπλαστικά από την 1/1/2018 καθώς και των μπατονετών με πλαστικό άξονα από την 1/1/2020.
Επανέλαβε δε την δέσμευση της για απαγόρευση των πλαστικών ποτηριών και πιάτων μίας χρήσης από την 1/1/2020 καθώς και την δέσμευση της για την επέκταση των θαλασσίων προστατευόμενων περιοχών της κατά 1 εκατομ. τετραγωνικά χλμ (συμπεριλαμβανομένων και των εδαφών της εκτός Ευρώπης) ώστε να φτάσει από το 22% σήμερα στο 32% έως το 2022.
Η Ισπανία από την πλευρά της ανακοίνωσε την δημιουργία ενός νέοου προστατευόμενου θαλάσσιου διαδρόμου έκτασης 46.000 τετραγωνικών χλμ στην Μεσόγειο, από τα σύνορα της με την Γαλλία έως τις Βαλεαρίδες νήσους, τερματίζοντας τα σχέδια για εξόρυξη πετρελαίου στη περιοχή. Ανκοίνωσε δε, την επέκταση των θαλασσίων πάρκων της από 8% σήμερα σε 10% το 2020 των εθνικών της υδάτων με την επένδυση 50 εκ. ευρω και τέλος την καθολική απαγόρευση της πλαστικής σακούλας το 2020.
Οι δεσμεύσεις κρατών, φορέων και εταιρειών συνεχίζονται καθ όλη την διάρκεια της ημέρας.
Καθημερινή