Ειδήσεις

Έκτακτοι συνοριακοί έλεγχοι στη Σένγκεν για 3 χρόνια;

Την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επιμήκυνση του χρόνου επαναφοράς των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της ζώνης του Σένγκεν, από δύο χρόνια, που είναι σήμερα, σε τρία χρόνια, όταν απειλείται η δημόσια ασφάλεια, συζητούν στο Λουξεμβούργο, οι υπουργοί Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Την ίδια ώρα ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος προειδοποιεί να μην μονιμοποιηθούν οι συνοριακοί έλεγχοι, σχολιάζοντας με έμφαση ότι «εάν πεθάνει η Συμφωνία Σένγκεν, θα πεθάνει η Ευρώπη».

Η πρόταση της Κομισιόν, η οποία έχει τύχει μέχρι τώρα θετικής υποδοχής, προβλέπει ότι τα κράτη μέλη όταν αντιμετωπίζουν σοβαρές εν εξελίξει απειλές για τη δημόσια τάξη και ασφάλειά τους, να μπορούν να επαναφέρουν τους ελέγχους ταξιδιωτικών εγγράφων στα σύνορα για χρονικό διάστημα ενός έτους έναντι έξι μηνών που ισχύει σήμερα. Παράλληλα και με τη σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου, θα μπορεί να παρατείνουν τους ελέγχους για τέσσερα επιπλέον εξάμηνα, εφόσον αιτιολογούνται από την κατάσταση. Η παράταση θα γίνεται ανά εξάμηνο με ξεχωριστή απόφαση.

Να παραμείνουν κατ΄ εξαίρεση μέτρο οι συνοριακοί έλεγχοι

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η καθιέρωση ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της ζώνης Σένγκεν θα πρέπει να παραμείνει έκτακτο μέτρο έσχατης ανάγκης, το οποίο θα εφαρμόζονται εφόσον έχουν εξαντληθεί όλα τα εναλλακτικά σενάρια.

Στη σημερινή συνεδρίαση, ο επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, αναμένεται να ενημερώσει μεταξύ άλλων τους υπουργούς σε σχέση με την πορεία υλοποίησης του προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία προς τις άλλες χώρες της ΕΕ. Μέχρι τώρα έχουν μεταφερθεί περίπου 20.000 πρόσφυγες από την Ελλάδα και 9.000 από την Ιταλία.

Η Κομισιόν θα ζητήσει τέλος από τα κράτη μέλη να εγκρίνουν την πρότασή της για μεγαλύτερη εμπλοκή του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής στη διαχείριση της επιστροφής παράνομων μεταναστών στις χώρες τους. Το ποσοστό των επιστροφών είναι σήμερα μόλις 36%, ενώ εκτιμάται ότι περίπου 1,5 εκατ. παράνομοι μετανάστες, που βρίσκονται εντός της επικράτειας της ΕΕ, πρέπει να επιστρέψουν στις χώρες τους.

Πηγή: DW

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου