Όλο και περισσότεροι πτυχιούχοι που προέρχονται από τα μεσαία στρώματα, μεταναστεύουν σε άλλες χώρες λόγω κρίσης, προκειμένου να αναζητήσουν καλύτερες εργασιακές συνθήκες.
Τα τελευταία οκτώ χρόνια, περισσότεροι από 400.000 είναι οι νέοι που έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα, θυμίζοντας εικόνες που εκτυλίσσονταν στη χώρα τις δεκαετίες του 50’,60’ και 70’, όπου χιλιάδες «γκασταρμπάιτερ» έπαιρναν τον δρόμο της ξενιτιάς, αναζητώντας το όνειρο σε κάποια άλλη χώρα.
Το φαινόμενο αυτό λοιπόν επανήλθε ξανά τα χρόνια της κρίσης, παίρνοντας την ονομασία «brain drain» και το οποίο αποτυπώνει έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας την οποία δημοσιεύει η εφημερίδα «Ελευθερία του Τύπου». Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν, τα τρία τέταρτα των νέων, είναι απόφοιτοι πανεπιστημίων ενώ αντιθέτως την εικοσαετία 1950-1970 το ποσοστό των αποφοίτων ΑΕΙμεταναστών ανερχόταν στο 6%.
Σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου της Κρήτης, Μανώλη Δαμανάκη, κάποτε μετακινούνταν εργάτες τώρα αυτό συμβαίνει με ανθρώπους της μεσαίας τάξης και στην πλειονότητά τους με πανεπιστημιακά πτυχία. «Αυτό σημαίνει ότι έχουμε ένα δυναμικό με διαφορετικά κοινωνικά και μορφωτικά χαρακτηριστικά σε αντίθεση με τους “γκασταρμπάιτερ”» αναφέρει ο καθηγητής.
Αυτό σύμφωνα με το ρεπορτάζ δικαιολογεί και τον λόγο που οι σύγχρονοι Έλληνες μετανάστες δεν στέλνουν εμβάσματα στη χώρα τους.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει ακόμη μία άποψη, εκείνη του καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Λόη Λαμπριανίδη ο οποίος εκτιμά ότι ο λόγος για τον οποίο φεύγουν οι νέοι από την χώρα, είναι ότι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η ελληνική οικονομία δεν δημιουργεί επαρκή ζήτηση για επιστήμονες. «Παράγει προϊόντα και υπηρεσίες που δεν χρειάζονται σε αυτή την φάση επιστήμονες γιατί είναι χαμηλής προστιθέμενης αξίας.»
newpost.gr