Ειδήσεις

Υψηλές τιμές για υβριδικά συστήματα ΑΠΕ στα νησιά

Το καθεστώς των υψηλών εγγυημένων τιμών του νόμου 3468/2006 που στήριξε τη μεγάλη «φούσκα» των ΑΠΕ την προ κρίσης περίοδο και κόντεψε να τινάξει την αγορά ηλεκτρισμού στον αέρα, επαναφέρει τροπολογία που συμπεριελήφθη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη δόμηση και ψηφίσθηκε χθες, για συγκεκριμένη τεχνολογία ΑΠΕ. Πρόκειται για την τεχνολογία των υβριδικών σταθμών, που καλύπτει κατεξοχήν ανάγκες αυτόνομων και απομονωμένων συστημάτων, όπως είναι τα μη διασυνδεδεμένα νησιά ή περιοχές στον Τρίτο Κόσμο που δεν έχουν αναπτύξει διασυνδέσεις για τη μεταφορά του ρεύματος.

Η τεχνολογία των υβριδικών δίνει τη δυνατότητα αποθήκευσης ενέργειας από αιολικά, φωτοβολταϊκά ή υδροηλεκτρικά και ταυτόχρονα έξυπνης διαχείρισης ανάλογα με τη διακύμανση της ζήτησης που καλείται να καλύψει. Η ανάπτυξή τους, όπως και η τιμολόγηση της ενέργειας που παρέχει στο σύστημα, ρυθμίζεται από τον νόμο 4414/2016 που αντικατέστησε τον νόμο του 2006 στο πλαίσιο μνημονιακής δέσμευσης για την εξυγίανση και βιωσιμότητα της αγοράς των ΑΠΕ. Το νέο αυτό πλαίσιο τιμολογεί την ενέργεια που παράγεται από υβριδικούς σταθμούς βάσει διαγωνιστικής διαδικασίας με ξεχωριστή τιμή για την ενέργεια που παράγεται και δίνεται απευθείας στο σύστημα και ξεχωριστή για την ενέργεια που αποθηκεύεται σε μπαταρία.

Η τροπολογία που ψηφίστηκε χθες εξαιρεί από τον νόμο του 2014, και τα εντάσσει στο προηγούμενο καθεστώς του νόμου 2006, όλα τα υβριδικά έργα που είχαν αδειοδοτηθεί πριν από τις 31.12.2015 για να εγκατασταθούν σε μη διασυνδεδεμένα νησιά, όπως και όλα τα υβριδικά σε μη διασυνδεδεμένα νησιά επίσης που έχουν ενταχθεί στο σύνολό τους ή έχει ενταχθεί τμήμα τους, σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα πριν από τις 31.12.2015 και είναι στο τελικό στάδιο υλοποίησης. Στο ειδικό αυτό καθεστώς, σύμφωνα με την τροπολογία, θα ενταχθούν δύο ακόμη πιλοτικά υβριδικά έργα σε μη διασυνδεδεμένα νησιά, η ανάθεση των οποίων θα γίνει από τη ΡΑΕ μέσω διαγωνισμού και τα οποία θα αποτελέσουν πιλότο για την ανάπτυξη αντίστοιχων έργων στα μη διασυνδεδεμένα νησιά. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα υβριδικά έργα στο εξής στα μη διασυνδεδεμένα νησιά θα αναπτυχθούν βάσει του νόμου του 2006 κατά παρέκκλιση του θεσμικού πλαισίου που έχουν εγκρίνει η Ε.Ε. και οι θεσμοί. Η ενέργεια που θα παράγεται θα παρέχεται στο σύστημα βάσει 20ετούς σύμβασης και με τιμή που θα διαπραγματεύεται ο επενδυτής βάσει μελέτης κόστους με τη ΡΑΕ και με «ταβάνι» το υψηλό κόστος παραγωγής των πετρελαϊκών σταθμών της ΔΕΗ.

Η μέση εγγυημένη τιμή για την ενέργεια που παράγεται από υβριδικούς σταθμούς με το παλαιό καθεστώς που επαναφέρει η τροπολογία για τα μη διασυνδεδεμένα νησιά ήταν 236 ευρώ η μεγαβατώρα, έναντι των 147 ευρώ η μεγαβατώρα του feed in premium και ακόμη χαμηλότερης τιμής που μπορεί να προκύψει από διαγωνιστική διαδικασία. Είναι ενδεικτικό ότι στη διαγωνιστική διαδικασία για τα νέα φωτοβολταϊκά η τιμή που διαμορφώθηκε είναι 80 ευρώ η μεγαβατώρα. Ο αντίστοιχος διαγωνισμός φωτοβολταϊκών στη Γερμανία, που δεν χαρακτηρίζεται για την ηλιοφάνειά της, κατέληξε σε τιμή 30 ευρώ η μεγαβατώρα. Το παλαιό καθεστώς προβλέπει επίσης αποζημίωση των υβριδικών μονάδων και για τη διαθέσιμη ισχύ που μπορούν να παρέχουν (Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος) κάτι που δεν προβλέπει ο νόμος του 2014. Επιπλέον, το παλαιό καθεστώς που επαναφέρει η τροπολογία προβλέπει αποζημίωση σε εγγυημένη τιμή για 20 χρόνια, ενώ ο νόμος του 2016 προβλέπει ότι εάν κατασκευαστεί διασύνδεση του νησιού η ενέργεια από το υβριδικό θα πληρώνεται στην οριακή τιμή του συστήματος συν κάποιο premium.

Η τροπολογία, που κατατέθηκε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής και δεν συμπεριλαμβάνεται στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, εξέπληξε την αγορά των ΑΠΕ και, σύμφωνα με πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμη, τη ΡΑΕ, που έχει την αρμοδιότητα της έγκρισης ρυθμίσεων που τροποποιούν το πλαίσιο της λειτουργίας της αγοράς. Χθες στην αγορά ηλεκτρισμού γινόταν έντονα λόγος για φωτογραφική διάταξη, που σπάει τον ανταγωνισμό, ενώ κοινή ήταν η εκτίμηση για παρέμβαση των θεσμών αφού τροποποιείται πλαίσιο που είχε εγκριθεί από τους ίδιους.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου