Μπορεί η κυβέρνηση να εξέφραζε φόβους ότι το ΔΝΤ θα αξιώσει νέες απαιτήσεις μέχρι το τέλος του, ωστόσο προς ώρας οι προβληματισμοί για τους δημοσιονομικούς στόχους έρχονται από την πλευρά του Ευρωπαϊκού σκέλους των δανειστών. Και αυτό γιατί, όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ, εκφράζεται ο φόβος από τους ευρωπαίους εταίρους για απόκλιση μισής ποσοστιαίας μονάδας από τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, γεγονός που μεταφράζεται σε μέτρα ύψους 900 εκατ. ευρώ.
Ο εν λόγω φόβος προκύπτει από την μέχρι τώρα πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, όπου τα πρόσφατα στοιχεία του εννεάμηνου δείχνουν μείωση των κρατικών εσόδων, άρα και μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση στο προσχέδιο του προϋπολογισμού έκανε πρόβλεψη για πλεόνασμα 3,75% του ΑΕΠ.
Κοινοτικός αξιωματούχος μάλιστα στον τηλεοπτικό σταθμό πως θα πρέπει να δούμε αν θα χρειαστούν νέα μέτρα για το 2018. Διευκρίνισε πάντως ότι σε κάθε περίπτωση, «η επιβολή τους δεν είναι αυτοσκοπός».
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, παραμένει το ανοιχτό το θέμα της υποδόσης ύψους 800 εκατ. ευρώ. Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, έχουν στη διάθεσή τους μια εβδομάδα ώστε να μην πάνε με άδεια χέρια στο EuroWorking Group, όπου θα κριθεί αν η Αθήνα έχει μειώσει «καθαρά» -δηλαδή χωρίς να έχουν δημιουργηθεί νέα- κατά 1,2 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.
Σύμφωνα με την ‘«Ελευθερία του Τύπου», το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνουν ότι η δόση των 800 εκατ. ευρώ δεν τίθεται εν αμφιβόλω και ότι έστω και την τελευταία στιγμή τα χρήματα θα εκταμιευθούν. Ωστόσο, οι… έξω περιμένουν στοιχεία και υπενθυμίζουν ότι η υποδόση είναι διαθέσιμη ως τις 31 Οκτωβρίου.
Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό κρίνεται το γεγονός ότι τον Σεπτέμβριο η ΑΑΔΕ προχώρησε σε επιστροφές φόρων περίπου 1,5 δισ. ευρώ, ωστόσο από τα ταμειακά στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος – στο ΓΛΚ υποστηρίζουν ότι τα στοιχεία αυτά δεν είναι συγκρίσιμα με τα δικά τους – φαίνεται ότι τον Σεπτέμβριο πληρώθηκαν μόλις 482 εκατ. ευρώ για εξόφληση ληξιπρόθεσμων και συνολικά στο εννεάμηνο 1,696 δισ. ευρώ, έναντι 2,029 δισ. ευρώ πέρυσι.
Οι καθυστερήσεις στην εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου, που αποτελεί για τους δανειστές ένα από τα ”κλειδιά” για την αναγκαία ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά και την ενίσχυση της δυναμικής ανάκαμψης της οικονομίας, λειτούργησαν και ως…κόκκινο πανί μετά τις ανακοινώσεις περί κοινωνικού μερίσματος.
Η τρίτη αξιολόγηση φέρνει… βαρυχειμωνιά
Σε κάθε περίπτωση και με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας καθ οδόν, η κυβέρνηση έχει ήδη σηκώσει μανίκια για την τρίτη αξιολόγηση. Όπως έγραψε το Newpost, προσοχή του Μαξίμου στρέφεται απολύτως στην ολοκλήρωση αυτής της βασικής εκκρεμότητας, καθώς ακόμα και η μακροημέρευση της κυβέρνησης θα βασιστεί στο γρήγορο κλείσιμο των συζητήσεων.
Οι συσκέψεις του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο από τη Δευτέρα αναμένεται να είναι συνεχείς προκειμένου να χαραχτεί η πολιτική που θα ακολουθηθεί, δίνοντας προτεραιότητα στην ολοκλήρωση των εύκολων μεταρρυθμίσεων και οργανώνοντας τη συζήτηση για τα πιο δύσκολα θέματα. Η συμφωνία για τον προϋπολογισμό του 2018, σε κάθε περίπτωση, θα είναι το «κλειδί» των συζητήσεων, ενώ καμία καθυστέρηση δεν νοείται στην ολοκλήρωση των 95 προαπαιτούμενων.
newpost.gr