Συνεντεύξεις

Γ. Μανιάτης: «Δεν πρέπει να είμαστε το “συμπλήρωμα” αλλά ο εναλλακτικός πόλος διακυβέρνησης της χώρας»

Συνέντευξη στην
Πέγκυ Ντόκου

Για όλους και για όλα μιλάει σήμερα, ο βουλευτής Αργολίδας του Πασόκ και υποψήφιος για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς στις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 12 Νοεμβρίου κ. Γιάννης Μανιάτης.
Ο κ. Μανιάτης τονίζει ότι ‘θα προσπαθήσουμε να γυρίσουμε μια ιστορική σελίδα στο χώρο της προοδευτικής παράταξης’ αφού φιλοδοξεί να ξεπεράσει ο νέος πολιτικός φορέας την στασιμότητα του 7% στα ποσοστά. Επιπλέον θεωρεί απαραίτητη κίνηση να ενοποιηθούν οι δύο κοινοβουλευτικές ομάδες της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού, ενώ θεωρεί ότι ο νέος αρχηγός της Κεντροαριστεράς θα πρέπει να είναι και επικεφαλής στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Ο κ. Μανιάτης, υπογραμμίζει ακόμη πως λένε ψέματα όσοι θεωρούν πως με τα παλιά εργαλεία, τον παλιό τρόπο σκέψης και τις παλιές υποσχέσεις μπορούν να λύσουν τα σημερινά σύγχρονα προβλήματα, δηλώνοντας ‘σύγχρονος Ευρωπαίος Κεντροαριστερός’….
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Μανιάτη, να ξεκινήσουμε ζητώντας από εσάς ένα πρώτο σχόλιο για τις εκλογές στην Κεντροαριστερά. Είστε ικανοποιημένος από την διαδικασία που ακολουθείται;
Κοιτάξτε, προσωπικά είχα προτείνει να γίνουν τουλάχιστον τρία Debate ανάμεσα στους υποψήφιους -αν και αρχικά υποστήριξα ότι έπρεπε να γίνουν συνολικα 13 Debate, ένα σε κάθε περιφέρεια της χώρας, τιμώντας την ελληνική περιφέρεια. Αυτό δεν έγινε αποδεκτό όπως δεν έγινε αποδεκτό και το αίτημα της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας για τους αποδήμους Ελληνες. Όλα αυτά δεν έχουν τώρα πια σημασία, αφού βρισκόμαστε στην τελική ευθεία. Το πιο σημαντικό τώρα είναι να κατατεθούν πολιτικές προτάσεις και για το αύριο του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, και για το αύριο της χώρας αλλά και γενικότερα πώς βλέπει ο καθένας από εμάς την προσωπική του συμβολή σε μια Ελλάδα που έχει ανάγκη να χαμογελάσει ξανά.
• Κατά την άποψή σας, είναι μία δημοκρατική διαδικασία έτσι όπως εξελίσσεται;
Για μένα, είναι μια βαθιά δημοκρατική διαδικασία παρά τις επιμέρους ενστάσεις που θα μπορούσε να έχει κανείς. Πιστεύω ότι κατακτούμε ένα ακόμη βήμα για την δημοκρατική εκπροσώπηση των προοδευτικών πολιτών και θα προσπαθήσουμε να γυρίσουμε μια ιστορική σελίδα στο χώρο της προοδευτικής παράταξης. Τουλάχιστον η δική μου φιλοδοξία είναι να ξεπεράσουμε την στασιμότητα του 7% στα ποσοστά, που είναι στα ίδια με το ΚΚΕ και την Χρυσή Αυγή. Πρέπει να υπερδιπλασιάσουμε το ποσοστό αυτό στις εκλογές ώστε να γίνουμε ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων. Αυτή η διαδικασία είναι σημαντική γιατί τώρα έχουμε ανάγκη να έρθουν και να συμμετέχουν όσο το δυνατό περισσότεροι προοδευτικοί πολίτες. Κι αυτό γιατί υπάρχει η εξής αντίφαση: ο Σύριζα έχει χάσει αυτή τη στιγμή πάνω από 15 ποσοστιαίες μονάδες λόγω της καταστροφικής πολιτικής του. Αυτό το ποσοστό των ανθρώπων του Πασόκ που έχουν αποστασιοποιηθεί από τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά δεν έχουν επανέλθει σ’ εμάς. Γι αυτό, το μεγάλο στοίχημα είναι να στηρίξουμε την μεγάλη αυτή προσπάθεια. Δεν πρέπει να είμαστε το ‘συμπλήρωμα’ αλλά ο εναλλακτικός πόλος διακυβέρνησης της χώρας.
• Από εκεί κι έπειτα, η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί… θέλει δηλαδή πολλή δουλειά.
Από τη στιγμή που θα εκλεγεί ο νέος επικεφαλής το πρώτο βήμα που θα πρέπει να γίνει είναι να προωθήσει άμεσα την ενοποίηση των πολιτικών δυνάμεων της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού. Αυτό το χαοτικό καθεστώς στην Βουλή για την αλλαγή του φύλου στα 15, όπου άλλα ψήφιζε η μισή ΔΗΣΥ και άλλα οι υπόλοιποι και άλλα το Ποτάμι, πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να ενοποιηθούν οι δύο κοινοβουλευτικές ομάδες. Επιπλέον, θεωρώ ότι ο νέος αρχηγός της Κεντροαριστεράς θα πρέπει να είναι και επικεφαλής στην Κοινοβουλευτική Ομάδα –κι εδώ υπάρχει θέμα με τους συνυποψηφίους που δεν είναι κοινοβουλευτικοί. Κατόπιν, πρέπει να προχωρήσουμε σε ιδρυτικό συνέδριο για να δημιουργήσουμε ένα νέο πολιτικό φορέα, ένα προοδευτικό κίνημα που θα δημιουργήσει ‘ομπρέλα’ που θα εκφράσει τους σημερινούς μη προνομιούχους. Κι αυτό πρέπει να γίνει μέχρι το Φεβρουάριο του 2018 με νέα συλλογικά όργανα (13 περιφερειακές ομάδες που θα έχουν επιστημονική τεκμηρίωση για να επεξεργάζεται τα μηνύματα της κοινωνίας).
• Ποιο είναι το κλίμα το οποίο εισπράττετε εσείς από την κοινωνία;
Έχω γυρίσει σχεδόν την μισή Ελλάδα και το μήνυμα που μου στέλνουν είναι ‘κρατηθείτε ενωμένοι και μετά τις εκλογές’. Δηλαδή, η ενότητα της παράταξης μετά τις εκλογές, ενδιαφέρει τους πολίτες ιδιαίτερα. Προσωπικά επειδή πιστεύω στην ενότητα, ήμουν ο πρώτος που δεσμεύτηκα πως οτιδήποτε κι αν γίνει, την επόμενη μέρα θα είμαι συνεπής από οποιαδήποτε θέση με κατατάξουν οι πολίτες σε αυτή την παράταξη. Κι ελπίζω αυτό να πράξουν και όλοι οι συνυποψήφιοι. Η εμπειρία μου μέχρι σήμερα, δείχνει ότι μόνον με ειλικρίνεια και καθαρή πολιτική σκέψη μπορείς να αντιμετωπίσεις έναν χώρο που είναι κατακερματισμένος.
• Πώς θα προσδιορίζατε την δική σας υποψηφιότητα; Και ο χώρος αυτός πώς προσδιορίζεται τελικά; Η βάση είναι το Σοσιαλιστικό Κίνημα, το Πασόκ.
Αν η δική μου υποψηφιότητα μπορούσε να έχει έναν τίτλο, θα ήταν ‘η παραγωγική Ελλάδα’. Δηλαδή μια χώρα που διαμορφώνει ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που δεν στηρίζεται μόνο στην κατανάλωση του πλούτου, αλλά στην παραγωγή. Γι αυτό και χρειάζεται ένα νέο κίνημα με μια νέα ηγεσία.
Είμαι ένας σύγχρονος Ευρωπαίος Κεντροαριστερός, έτσι όπως είναι όλοι οι προοδευτικοί άνθρωποι σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Πάντως λένε ψέματα όσοι θεωρούν πως με τα παλιά εργαλεία, τον παλιό τρόπο σκέψης και τις παλιές υποσχέσεις μπορούν να λύσουν τα σημερινά σύγχρονα προβλήματα. Η κοινωνία, θέλει νέες ριζοσπαστικές απαντήσεις.
Προσωπικά, εάν εκλεγώ θα θέσω ως βασική προτεραιότητα την παραγωγή πλούτου και τις πηγές της όπως οι αξιοποίηση των κοιτασμάτων των υδρογονανθράκων, οι επενδύσεις και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Τα ΕΛΠΕ απεκάλυψαν ήδη ότι μόνον το οικόπεδο του Πατραϊκού έχει 100εκ. βαρέλια πετρέλαιο! Και η κυβέρνηση Σύριζα-ΑΝΕΛ δεν το προχωρούν. Το ίδιο συμβαίνει και με τις επενδύσεις τις οποίες διώχνουν με κάθε τρόπο. Όποιος θέλει να έρθει να επενδύσει, τον διώχνουν.
Η ακίνητη περιουσία μας είναι πάνω από 50 δις ευρώ. Με την μόχλευση που μπορεί να γίνει και την προσέλκυση επενδύσεων θα μπορέσουμε να πετύχουμε 150 δις ευρώ σε βάθος δεκαετίας. Καταλαβαίνετε πως όλα αυτά είναι παραγωγή πλούτου.
Φυσικά, η κυβέρνηση έχει φροντίσει να ‘ξεπουλήσει’ κανονικότατα δημιουργώντας ένα Υπερ-Ταμείο και μάλιστα με νόμο! Κανένας Έλληνας πρωθυπουργός δεν είχε δεχτεί μέχρι πρότινος να υπογράψει. Και το υπέγραψε ο κ. Τσίπρας. Αυτή είναι και η πρώτη μου πολιτική δέσμευση, να καταργήσω το ‘Υπερ-Ταμείο της Αποικιοκρατίας’. Η περιουσία του ελληνικού δημοσίου πρέπει να γυρίσει πίσω στους Έλληνες και όχι να μας αντιμετωπίζουν ως αποικία επειδή δεν εμπιστεύεται κανείς αυτή την κυβέρνηση…

• Τι θα λέγατε στους νησιώτες;
Θα έλεγα ότι η κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ πρέπει να επανέλθει. Αυτό το κίνητρο το θέσπισε το Πασόκ και δεν ήταν χατίρι ή χάρη στους νησιώτες. Η νησιωτικότητα λόγω του υπερβολικού κόστους μεταφοράς, επιβάλλει να έχεις μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ γιατί διαφορετικά δεν λειτουργεί σωστά η οικονομία στα νησιά.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου