Την ώρα που οι συνταξιούχοι στενάζουν λόγω των αλλεπάλληλων περικοπών και τα προνοιακά επιδόματα μπαίνουν στο «μάτι» των θεσμών η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δώσει… μποναμά στους πρώτους 100 πρώην βουλευτές που δικαιώθηκαν στα δικαστήρια για την εξίσωση των αποδοχών τους με αυτές του προέδρου του Αρείου Πάγου, αναδρομικά από το 2009 και μετά.
Το ποσό κυμαίνεται κατ’ ελάχιστο από 15 εκατ. ευρώ και μπορεί να φτάνει ακόμη και στα 50 εκατ. ευρώ, εφόσον εκδικαστούν και τελεσιδικήσουν όλες οι προσφυγές (άνω των 160) που έχουν ασκηθεί από συνταξιοδοτηθέντες βουλευτές ή και μέλη των οικογενειών τους αν οι ίδιοι έχουν αποβιώσει. Το ποσό αυτό είναι εκτός προϋπολογισμού και μέχρι στιγμής άγνωστο και στην τρόικα.
Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο η κυβέρνηση όμως έχει ψηφίσει ήδη τη σχετική διάταξη για την επιστροφή αυτών των αναδρομικών στο άρθρο 23 παράγραφος 4β και 4γ του νόμου Κατρούγκαλου! Σε αυτόν το νόμο ψήφισε από τη μια άγριες μειώσεις συντάξεων και ΕΚΑΣ και από την άλλη τη διάταξη για αύξηση συντάξεων σε πρώην -και σήμερα συνταξιούχους- βουλευτές.
Τα μόνα πρόσωπα για τα οποία δεν γίνεται καμία αναφορά στο θέμα του επανυπολογισμού συντάξεων και στην ένταξή τους στον ΕΦΚΑ είναι οι βουλευτές, πρώην και νυν!
Το αν θα τους εντάξουν ή όχι στις ρυθμίσεις του νόμου θα αποφασιστεί κάποια στιγμή στο μέλλον και πάντως μέχρι το τέλος του 2018, όπως παραδέχτηκε η κυβέρνηση όταν αποκαλύφθηκε αυτή η γκρίζα ζώνη από το δημοσίευμα του «Ε.Τ.».
Τώρα όμως έρχεται κάτι άλλο πιο βαρύ και πιο προκλητικό. Τα αναδρομικά δεκάδων και εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και η επιστροφή τους, που επίσης την έχουν ψηφίσει στον ίδιο νόμο! Μέσα στις προσφυγές αυτές είναι και του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Ακη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος, όπως αποκάλυψε στο προηγούμενο φύλλο του (φ. 15/10/2017) ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, φέρεται να διεκδικεί κατά τους ισχυρισμούς δικηγόρου του ένα ποσόν της τάξης των 250.000 ευρώ. Η κυβέρνηση και εν προκειμένω το υπουργείο Οικονομικών έχει πάρει πρόσφατα σχετική εισήγηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες, η οποία, όπως αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, εξηγεί στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να γίνει η εξόφληση των αναδρομικών που επιδικάζουν τα δικαστήρια στους προσφεύγοντες βουλευτές, δεδομένου ότι προκαλεί νέα δημοσιονομικά βάρη που δεν έχουν καν προϋπολογιστεί και κυρίως δεν θα γνωρίζει η τρόικα!
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Ε.Τ.» της Κυριακής, το σχέδιο για τα αναδρομικά των βουλευτών αναφέρεται σε επιστροφή των μισθολογικών και συνταξιοδοτικών διαφορών που προκύπτουν για τους βουλευτές από την εξομοίωση των αποδοχών με αυτές του προέδρου του ανώτατου δικαστηρίου, με εξαμηνιαίες δόσεις για όσους έχουν λαμβάνειν από 50.000 ευρώ και άνω.
Η συνολική διάρκεια επιστροφής των αναδρομικών με τις εξαμηνιαίες δόσεις μπορεί να εκτείνεται ως και τα 5 έτη. Κατά μια δεύτερη προσέγγιση εξετάζεται να καταβάλλεται το ποσό των αναδρομικών σε ποσοστιαία αναλογία επί της συνολικού δικαιούμενου ποσού, δηλαδή τον πρώτο χρόνο να δοθεί το 20% των αναδρομικών, το δεύτερο χρόνο άλλο ένα 20% κ.ο.κ., ώστε μέσα σε μια 5ετία να έχουν δοθεί όλα τα αναδρομικά.
Η σχετική εισήγηση έχει ήδη δοθεί και μένει πλέον να βγει και το σχέδιο της Υπουργικής Απόφασης, που, όπως λέει ο νόμος, υποχρεώνεται να εκδώσει το υπουργείο Οικονομικών!
Το γεγονός, δε, ότι μια τέτοια διάταξη για την αναδρομική αύξηση αποδοχών για συνταξιούχους βουλευτές που δικαιώνονται δικαστικά μπήκε στο νόμο Κατρούγκαλου (Ν. 4387/2016) συνιστά ίσως τη μεγαλύτερη πρόκληση για τους Ελληνες, γιατί στον ίδιο νόμο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. ενέταξε και ψήφισε πλήθος διατάξεων που περιορίζουν συνταξιοδοτικά δικαιώματα και επιφέρουν μειώσεις:
- κατά 50% στο ΕΚΑΣ το 2017, οι οποίες θα συνεχιστούν και το 2018, αλλά και το 2019 μέχρι τελικής εξαφάνισης του επιδόματος αυτού από τους χαμηλοσυνταξιούχους την 1η/1/2020,
- ως και 48% στις νέες συντάξεις,
- ως και 50% στις επικουρικές συντάξεις που υπερβαίνουν με την κύρια τα 1.300 ευρώ (μικτά) ή 1.170 ευρώ καθαρά.
Την ώρα λοιπόν που έρχονται μειώσεις συντάξεων κατά κύματα (2017, 2018 και 2019) και με 300.000 συνταξιούχους να περιμένουν την κύρια σύνταξη, την επικουρική και το εφάπαξ, η κυβέρνηση ήρθε με το επίμαχο άρθρο 23, του Ν. 4387/2016 και στην παράγραφο 4 (πεδία β και γ) ψήφισε για τα αναδρομικά των συνταξιούχων βουλευτών ότι:
* 4-β. «Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών καθορίζονται ο τρόπος, ο χρόνος και η διαδικασία καταβολής των αναδρομικών ποσών σύνταξης που δικαιούνται συνταξιούχοι του Δημοσίου κατά το Ν.Δ. 99/1974 (Α’ 295), καθώς και οι κληρονόμοι τους, λόγω της αναπροσαρμογής των συντάξεών τους με βάση τις διατάξεις του άρθρου 57 του Ν. 3691/2008 (Α’ 166), σε εκτέλεση τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων.
* 4-γ. Αναδρομικά ποσά συντάξεων τα οποία καταβάλλονται σε εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων συμψηφίζονται με τυχόν ποσά που οφείλει ο δικαιούχος στο Δημόσιο».
Οι μόνοι συνταξιούχοι του Δημοσίου για τους οποίους και μόνον έγινε πρόβλεψη νομοθετική περί επιστροφής αναδρομικών ποσών βάσει δικαστικών αποφάσεων είναι οι βουλευτές κατά το Νομοθετικό Διάταγμα 99/1974 (Α’ 295), που επικαλείται το επίμαχο άρθρο 23, και ουδείς άλλος«κοινός θνητός» συνταξιούχος!
Ο νόμος πάνω στον οποίο βασίστηκαν οι προσφυγές των συνταξιούχων βουλευτών είναι ο Ν. 3691/2008 και το άρθρο 57. Με το άρθρο αυτό η τότε κυβέρνηση και ο τότε υπουργός Οικονομικών αύξησαν τις αποδοχές όλων των δικαστικών. Από του αρεοπαγίτη μέχρι του ειρηνοδίκη και του προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Πλην όμως, στο άρθρο αυτό η τότε κυβέρνηση της Ν.Δ. προέβλεψε ρητά στην παράγραφο 12 ότι «οι διατάξεις του άρθρου αυτού δεν εφαρμόζονται σε όσους εξομοιώνονται μισθολογικά με δικαστικούς λειτουργούς ή με μέλη του κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους». Η δικλίδα αυτή μπήκε για να μην εξομοιωθούν οι μισθοί και κατ’ επέκταση οι συντάξεις βουλευτών με τους μισθούς και τις συντάξεις των δικαστικών που έφταναν σε σύνολο περίπου στις 8.500 ευρώ και 6.500 ευρώ αντίστοιχα πριν από τις περικοπές των Μνημονίων.
Το άρθρο αυτό όμως προσβλήθηκε μετέπειτα στο Ελεγκτικό Συνέδριο που έκρινε ότι κατ’ αναλογία οι ίδιες αποδοχές θα πρέπει να ισχύουν και για τους βουλευτές, ως λειτουργούς του κράτους.
Στη συνέχεια και βάσει της απόφασης αυτής, έγιναν ατομικές προσφυγές και ήδη από το 2015 άρχισαν να βγαίνουν οι τελεσίδικες ατομικές αποφάσεις (πρωτόδικες και εφετειακές) που δικαίωσαν μέχρι στιγμής 100 με 120 περιπτώσεις πρώην βουλευτών με αναδρομικά δεκάδων και εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. από τη στιγμή που ενέταξε στο νόμο Κατρούγκαλου τη διάταξη του άρθρου 23 παράγραφος 4 για την επιστροφή των αναδρομικών είναι υποχρεωμένη να την εφαρμόσει διότι αφορά συνταξιοδοτική διάταξη του Δημοσίου που κατά την πάγια νομολογία και τη θέση του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι υποχρεωτικά εκτελεστή, όταν βγαίνουν οι δικαστικές αποφάσεις!
Μάλιστα, για κάθε μήνα που δεν εφαρμόζεται η απόφαση των αναδρομικών η τριμελής επιτροπή του Ελεγκτικού Συνεδρίου μπορεί να επιβάλλει πρόστιμο 3.000 ευρώ στο Δημόσιο, εφόσον το ζητήσει αυτός που δικαιώνεται! Δηλαδή για 100 αποφάσεις που δικαιώνουν βουλευτές με αναδρομικά το Δημόσιο θα τρώει πρόστιμο 300.000 ευρώ για κάθε μήνα που δεν τους επιστρέφει τα λεφτά, ενώ τα στελέχη που έχουν την ευθύνη της επικύρωσης των αναδρομικών αλλά δεν το πράττουν, λόγω δημοσιονομικού εκτροχιασμού, κινδυνεύουν με αγωγές από τους δικαιωθέντες βουλευτές!
Η μόνη διέξοδος για την κυβέρνηση είναι να καθορίσει τον τρόπο που θα επιστρέψει τα λεφτά στους συνταξιούχους βουλευτές, όπως είπαν στον «Ε.Τ.» της Κυριακής αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη. Εκτός και αν οι πρώην «εθνοπατέρες» παραιτηθούν των αξιώσεών τους…
newpost.gr