Γνωστός στις «ειδικές» υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. ήταν εδώ και μερικούς μήνες ο 32χρονος Σύρος, που συνελήφθη την Πέμπτη στην Αλεξανδρούπολη. Μετά την είσοδό του στη χώρα τον Ιούνιο του 2016, σε γνώση των αστυνομικών περιήλθαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες συμμετείχε σε ένοπλες ομάδες στη Συρία. Εις βάρος του είχε αρχικά επιβληθεί το μέτρο της διακριτικής επιτήρησης, το οποίο μετατράπηκε στη συνέχεια σε απαγόρευση εισόδου στη χώρα. Tην Πέμπτη παρουσιάστηκε σε επίσημη Aρχή (την υπηρεσία ασύλου) προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία αιτήματος ασύλου που –κατά πληροφορίες– είχε καταθέσει. Διαπιστώθηκε ότι εις βάρος του εκκρεμούσε διοικητικό μέτρο και συνελήφθη από αστυνομικούς της υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης. Εκανε απόπειρα αυτοκτονίας και οδηγήθηκε για τις πρώτες βοήθειες στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Την Παρασκευή, κατά τη μεταγωγή του στον εισαγγελέα Αλεξανδρούπολης κατηγορούμενος για ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση και παράνομη είσοδο στη χώρα, ο 32χρονος αρνήθηκε ότι έχει σχέση με τζιχάντ. Πήρε προθεσμία και πρόκειται να απολογηθεί αύριο στον ανακριτή.
Ο 32χρονος έφτασε στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2016. Ταξίδεψε μαζί με τη σύζυγό του και τα δύο ανήλικα παιδιά τους από τα παράλια της Τουρκίας προς τη Λέρο. Εκεί πιθανολογείται ότι υπέβαλαν αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου. Το διάστημα που ακολούθησε μετέβησαν στην Αθήνα και παρέμειναν προσωρινά σε δομή φιλοξενίας προσφύγων στην περιοχή των Πατησίων. Στη συνέχεια, με τη συνδρομή Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης εγκαταστάθηκαν σε διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη, όπου φέρονται να παρέμεναν μέχρι πρότινος.
Καταγγελίες
Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο ύποπτος συνελήφθη από αστυνομικούς του Α.Τ. Λευκού Πύργου έπειτα από καταγγελία της συζύγου του, η οποία δήλωσε στην ΕΛ.ΑΣ. ότι την είχε ξυλοκοπήσει. Πιο πρόσφατα, η ίδια πήγε εκ νέου στην αστυνομία και κατήγγειλε ότι ο σύζυγός της είναι τρομοκράτης. Εγχώριες και ξένες υπηρεσίες ασφαλείας είχαν, στο μεταξύ, ενημερωθεί για την περίπτωσή του. Εις βάρος του είχε επιβληθεί αρχικά το μέτρο της διακριτικής επιτήρησης και στη συνέχεια αυτό της απαγόρευσης εισόδου στη χώρα. Στο κινητό του τηλέφωνο, εξάλλου, είχαν βρεθεί βίντεο και φωτογραφίες με βασανιστήρια και εκτελέσεις κρατουμένων από «μαχητές» του Ισλαμικού Κράτους. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο ίδιος φέρεται να είχε επικαλεστεί τη συμμετοχή του σε ένοπλες ομάδες στη Συρία στην προσπάθειά του να «υποστηρίξει» το αίτημα ασύλου του. Σε σχετική ανακοίνωσή της, η ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνει ότι «ερευνάται η συμμετοχή, καθώς και ο βαθμός αυτής, σε τρομοκρατικές πράξεις εκτός της ελληνικής επικράτειας κατά το παρελθόν».
Υπενθυμίζεται ότι αργά το βράδυ της 18ης Αυγούστου είχε συλληφθεί στην Κέρκυρα μία 22χρονη Βελγίδα, ως ύποπτη για τζιχάντ. Είχε εντοπιστεί σε πλοίο που είχε αποπλεύσει από το Μπάρι της Ιταλίας και στόχος της ήταν να ταξιδέψει στη Συρία ή τη Λιβύη προκειμένου να ενσωματωθεί στις τάξεις των μαχητών του Ι.Κ. Μερικά εικοσιτετράωρα μετά τη σύλληψή της είχε εκδοθεί στο Βέλγιο.
Καθημερινή