Ειδήσεις

Ο Δήμαρχος Ρόδου, σχετικά με την Εκθεση: «Μακρά Πορεία της Δωδεκανήσου προς την Ενσωμάτωση».

Ο Δήμαρχος Ρόδου, κ. Φώτης Χατζηδιάκος, κατά την τελετή των εγκαινίων της έκθεσης των ιστορικών ντοκουμέντων, «Μακρά Πορεία της Δωδεκανήσου προς την Ενσωμάτωση», που πραγματοποιήθηκε και εγκαινιάσθηκε από τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Νίκο Βούτση, στο Παλαιό Προξενείο της Ελλάδας επί Ιταλοκρατίας, επί της οδού Ι. Καζούλη 8, στην πόλη της Ρόδου, το οποίο σταμάτησε να λειτουργεί στις 28 Οκτωβρίου 1940, ημέρα κήρυξης του Ελληνο-ιταλικού πολέμου, του παρέδωσε σε ένδειξη τιμής ένα έργο, αντάξιο της ιστορικής αυτής επετείου, μία ιστορική φωτογραφία, η οποία αποτυπώνει την υπερηφάνεια των Ελεύθερων Δωδεκανησίων, κρατώντας την Ελληνική Σημαία, στην είσοδο του Δημαρχιακού Μεγάρου.
Για την ιστορική μνήμη αναφέρθηκε στην νεότερη ιστορία της Δωδεκανήσου σε έγγραφο σημείωμα του, το οποίο παρέδωσε προς τον Πρόεδρο της Βουλής, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο χρονικό της ημέρας εκείνης, της 28ης Οκτωβρίου 1940 στα υπό ιταλική στρατιωτική κατοχή Δωδεκάνησα και στα γεγονότα, τα οποία έλαβαν χώρα στον ιστορικό αυτό χώρο, όπως αναφέρονται στην επίσημη έκθεση του Προξένου, Γεωργίου Χριστοδούλου. Στη συνοπτική αυτή αναφορά της διπλής ιστορικής αυτής επετείου, ως εθνικής εορτής, αλλά και ως επετείου της ουσιαστικής προσαρτήσεως της Δωδεκανήσου εις την Ελλάδα αναφέρθηκε σε μία αλυσίδα ιστορικών και πολιτικών γεγονότων, που ακολουθούν τη νεότερη ιστορία της Δωδεκανήσου και κατέληξαν στο αίσιο για τη Δωδεκάνησο τέρμα, της επανενσωμάτωσής τους στην Ελλάδα, αναφερόμενος στον Νόμο 518/48 «περί προσαρτήσεως της Δωδεκανήσου εις την Ελλάδα», που δημοσιεύήθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την 7/9.1.1948, ο οποίος στην πρώτη παράγραφο του μόνου άρθρου, αναφέρει: «Αι νήσοι της Δωδεκανήσου Ρόδος , Κάλυμνος, Κάρπαθος, Αστυπάλαια, Νίσυρος, Πάτμος, Χάλκη, Κάσος, Τήλος,Σύμη, Κως, Λέρος και Καστελλόριζον, ως και αι παρακείμεναι νησίδες είναι προσηρτημέναι εις το Ελληνικόν Κράτος από της 28ης Οκτωβρίου 1947».
Επίσης επεσήμανε την βαρύτητα της επίσκεψης του Πρόεδρου της Βουλής στη Ρόδο, εκπροσωπώντας το Ελληνικό Κοινοβούλιο, με την παρακάτω αναφορά: « Κύριε Πρόεδρε της Βουλής, η Δημοκρατία είναι το πολίτευμα του μέτρου και του λόγου, που καταξιώνει τον άνθρωπο και την αξιοπρέπειά του και η Κοινοβουλευτική Δημοκρατία αποτελεί τον κορυφαίο πολιτικό θεσμό, που εξασφαλίζει μια σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στον πολίτη και τον πολιτικό. Μια σχέση που στερεώνει τη Δημοκρατία και αμβλύνει με ασφαλή και ρεαλιστικά βήματα τις ανισότητες, ώστε οι πολίτες να οδηγηθούν στην ευημερία και στην πρόοδο. Για την ενδυνάμωση της Δημοκρατίας πρωταρχικό ρόλο έχει η καταξίωση της πολιτικής λειτουργίας και η αξιοπιστία των θεσμών. Οι θεσμοί είναι τα μέσα που ενσωματώνουν και νοηματοδοτούν τις αξίες και τις ιδέες. Τα πρόσωπα που αναλαμβάνουν θεσμικούς ρόλους, πρέπει, όπως επιβάλλουν οι συνταγματικές δεσμεύσεις όχι μόνο να σέβονται τις υποχρεώσεις και τα όρια των δικαιωμάτων τους, αλλά να εμπλουτίζουν με τη δράση και τις αποφάσεις τους το συμβολικό περιεχόμενο του ρόλου τους. Το 2017, ανακηρύχθηκε με την δική σας συνδρομή από την Βουλή των Ελλήνων «ΕΤΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ».
«Σήμερα η παρουσία σας στη Ρόδο, για να τιμήσουμε τις ιστορικές μας επετείους τιμά και καταξιώνει τον θεσμικό σας ρόλο και ενδυναμώνει τη Δημοκρατία. Η επανενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα, σφράγισε την ιστορία της Ελλάδας και καθόρισε την στρατηγική γεωπολιτική της θέση στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, ως εξωτερικό σύνορο της χώρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δίνει το δικαίωμα στην πατρίδα μας να αξιώνει τον απαιτούμενο σεβασμό και την δύναμη του ρυθμιστή των διεθνών εξελίξεων.”
Τέλος, ο Δήμαρχος Ρόδου αναφέρθηκε, στην ιστορική αξία των ιστορικών ντοκουμέντων της έκθεσης, που συγκεντρώθηκαν με την συνδρομή του Ιδρύματος της Βουλής, των Γενικών Αρχείων του Κράτους (Παράρτημα Ρόδου), του Δήμου Ρόδου, του Δήμου Κω και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, στο ιστορικό αυτό κτίριο, που αγοράστηκε επί νομαρχίας Σάββα Καραγιάννη από την οικογένεια Παυλίδη, ανακαινίστηκε από τον πρώην περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιάννη Μαχαιρίδη και εγκαινιάστηκε από τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο. Η έκθεση αυτή, που θα παραμείνει για δύο μήνες ανοιχτή, όπως αναφέρει ο κ. Χατζηδιάκος, «στέλνει δυνατά μηνύματα της ιστορίας και πολιτισμού της Δωδεκανήσου και αποτελεί την συμπύκνωση και ενδυνάμωση της ιστορικής μνήμης, αλλά και την αίσθηση της συμμετοχής σε κάτι βαθύτερο. Αποτελεί ένα οδηγό, ένα ταξίδι στο χρόνο και στο χώρο, που δίνει αξία στη στιγμή, στα πρόσωπα, στα γεγονότα, στην πορεία. Σ’ αυτήν την πορεία στον ιστορικό χρόνο πρέπει οργανωμένα και συστηματικά να δώσουμε την δυνατότητα στους νέους μας, με την συμμετοχή τους να αποκτήσουν γνώση της νεότερης ιστορίας μας, όχι για λόγους σοβινιστικούς, αλλά για να έχουν τα ερεθίσματα και τις πληροφορίες εκείνες, που μέσα από την εμπειρία της εικόνας, του βιβλίου, τον συγκρητισμό και την ελεύθερη σκέψη να χτίσουν την πολιτιστική τους ταυτότητα και να θεμελιώσουν το μέλλον τους.”

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΡΟΔΟΥ
ΦΩΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΙΑΚΟΣ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου