Υστερα από πολύ καιρό ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ επέστρεψε στη δημόσια σφαίρα με μια ομιλία στην οποία μίλησε για την ιδεολογική πυξίδα του κόμματος, εξύμνησε την περίοδο Κώστα Καραμανλή και τόνισε ότι «στον αγώνα που δίνουμε σήμερα δεν περισσεύει κανείς»
Είχε καιρό να δώσει στίγμα. «Ζούμε σε μια περίοδο που ό,τι πεις πολλές φορές παρερμηνεύεται», δικαιολογήθηκε και προεξόφλησε ότι από αυτά που θα πει «δεν θα βγει είδηση». Αλλά σε κάθε περίπτωση και παρά τις διαβεβαιώσεις του ότι αυτή η επανεμφάνισή του στη δημόσια σφαίρα δεν είναι κάτι πολιτικά σημαντικό, η παρέμβαση ύστερα από πολύ καιρό του Βαγγέλη Μεϊμαράκη συνιστά αναμφίβολα είδηση.
Ιδίως όταν αυτή η επανεμφάνιση συνοδεύεται από ύμνους στην περίοδο του Κώστα Καραμανλή και δηλώσεις ότι «ανεξαρτήτως ποιος προεδρεύει εμείς θέτουμε πάντα τον εαυτό μας στη διάθεση της παράταξης», λες και τίθεται τέτοιο ζήτημα. Αν προσθέσεις και το γεγονός ότι η «καραμανλικιά» Κατερίνα Παπακώστα μετράει λίγες ημέρες εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, μπορείς ενδεχομένως να διακρίνεις χαρακτηριστικά ενός «μηνύματος» προς την ηγεσία της Πειραιώς.
Ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μίλησε το βράδυ της Δευτέρας σε πολιτική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, στη μνήμη του Νίκου Βακάλη που υπήρξε ευρωβουλευτής του κόμματος και πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής νομού Θεσσαλονίκης. Σε αυτήν λοιπόν την εκδήλωση, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για ανάγκη «εθνικής συνεννόησης» για τα μεγάλα εθνικά ζητήματα και επανέλαβε τη δική του άποψη για το πού πρέπει να βαδίζει το κόμμα. Είπε πως «ο ριζοσπαστικός κοινωνικός φιλελευθερισμός, με κέντρο τον άνθρωπο» είναι η ιδεολογική σταθερά και πυξίδα του κόμματος, το οποίο μάλιστα χαρακτήρισε ως «τη μεγάλη φιλελεύθερη χριστιανοδημοκρατική ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά» που βλέπει την προοπτική της Ελλάδας μέσα από την ευρωπαϊκή της πορεία, όπως τη χάραξε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Οπως ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην ομιλία του ο κ. Μεϊμαράκης υπογράμμισε την ανάγκη του διαλόγου, της σύνθεσης, της συναίνεσης, χωρίς αυτό να παρεξηγείται και να ερμηνεύεται ως υποχώρηση από τις ιδεολογικές αρχές και θέσεις και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην περίοδο που πρόεδρος της ΝΔ ήταν ο Κώστας Καραμανλής, λέγοντας πως και τότε μπορεί κάποιοι να παρεξηγούσαν όσους ζητούσαν εθνική συνεννόηση, όμως αυτή έφερε θετικά αποτελέσματα και δικαίωσε εκείνη την πολιτική.
Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ ήταν ο κεντρικός ομιλητής σε πολιτική εκδήλωση, στη μνήμη του Νίκου Βακάλη που υπήρξε άνθρωπος του κ. Καραμανλή.
Αρχίζοντας την ομιλία του ο κ. Μεϊμαράκης επιχείρησε να ξεκαθαρίσει τα της απουσίας του. Εξήγησε ότι το τελευταίο διάστημα έχει περιορίσει τις δημόσιες εμφανίσεις του στις απολύτως απαραίτητες, «γιατί ζούμε σε μια περίοδο που ό,τι πεις πολλές φορές παρερμηνεύεται». Είπε, μάλιστα, ότι «και σήμερα πολλοί ίσως να προσπαθήσουν να βγάλουν ιδιαίτερες ειδήσεις, αλλά νομίζω ότι δεν θα βγάλουν γιατί όλοι εμείς έχουμε μάθει να είμαστε στρατιώτες στη μάχη για τις αρχές και τις αξίες του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας».
«Στον αγώνα που δίνουμε σήμερα δεν περισσεύει κανείς», συνέχισε ο κ. Μεϊμαράκης και πρόσθεσε: «Oλοι μας πρέπει να είμαστε σε αυτή τη μάχη, είναι αυτονόητο αυτό. Και το έχουμε αποδείξει όλοι εμείς ότι ανεξαρτήτως ποιος προεδρεύει εμείς θέτουμε πάντα τον εαυτό μας στη διάθεση της παράταξης και του προέδρου μας. Υπηρετώντας πάντα τις αρχές και τις αξίες της ΝΔ από οποιαδήποτε θέση, ως απλοί στρατιώτες. Eτσι έχουμε πορευτεί όλα αυτά τα χρόνια και αυτό θα κάνουμε και σήμερα γιατί έχουμε ταυτιστεί με τη ΝΔ. Εμείς είμαστε η ΝΔ».
Ο κ. Μεϊμαράκης μίλησε θετικά για τους πολιτικούς που μπορούν να συνθέτουν και να ενώνουν και καταφέρθηκε εναντίον των πολιτικών που, όπως είπε, νομίζουν ότι κάνουν πολιτική ασχολούμενοι με το διαδίκτυο.
«Κάποιοι νομίζουν πολιτική κάνουν επειδή ασχολούνται με τα μικρά, με τα κουτσομπολιά, ενώ ο πολιτικός πρέπει να ασχολείται με τα μεγάλα με τα σοβαρά. Σήμερα με την τεχνολογία, το Facebook και τα λοιπά νομίζουμε ότι μπορούμε να έχουμε ουσιαστικές πολιτικές παρεμβάσεις. Ε, δεν έχουμε. Έχουμε, πράγματι, πολιτικάντικες παρεμβάσεις, έχουμε παρεμβάσεις οι οποίες μπορεί να είναι προσωπικές, παραπολιτικές και εν τέλει κάποιοι επωφελούνται από την κρίση και ακούγονται οι λαϊκίστικες και οι ακραίες φωνές και οι συνετές φωνές δεν ακούγονται. Ο πολιτικός είναι αυτός ο οποίος θα προσπαθήσει να ενώσει, να συνθέσει και να μπορέσει η χώρα και ο ελληνικός λαός να ξεφύγει από τον όποιον διχασμό και όχι να περιχαρακώνει τους Έλληνες. Και αυτό δυστυχώς γίνεται σήμερα. Και γι αυτό υπηρετούμε τις αρχές της ΝΔ που και η σημερινή ηγεσία προσπαθεί να συνθέσει και να ενώσει τους Έλληνες και όχι να τους διχάσει», επισήμανε ο κ. Μεϊμαράκης.
Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο πρώην γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος με τον οποίο είχε συγκρουστεί ο κ. Μεϊμαράκης. Μπαίνοντας στην αίθουσα του συνεδριακού κέντρου της Τράπεζας Πειραιώς, όπου έγινε η εκδήλωση, ο κ. Παπαμιμίκος κατευθύνθηκε στον κ. Μεϊμαράκη έκαναν χειραψία και αλληλοασπάστηκαν. Οταν πήρε τον λόγο είπε ότι όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν και παρατήρησε: «Ο Νίκος Βακάλης και σήμερα, αν και δεν είναι μαζί μας, ενώνει. Βλέπω σήμερα εδώ ανθρώπους από διαφορετικές γενιές, από διαφορετικές αφετηρίες, από διαφορετικές τάσεις, βόρειους και νότιους. Αλλά να μιλήσω και λίγο πιο προσωπικά, με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, με τον οποίο έχουμε δώσει πάρα πολλούς αγώνες εδώ και 15 χρόνια, αλλά έχοντας περάσει κι ένα πάρα πολύ δύσκολο τρίμηνο κατά την περίοδο των εσωκομματικών εκλογών, με εντάσεις, με διαφωνίες, σήμερα είμαστε πάλι εδώ, μαζί, αφήνοντας όλα αυτά στο παρελθόν».
Στην αίθουσα ήταν και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, που και αυτός ήταν υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ. Από το βήμα της εκδήλωσης ο κ. Μεϊμαράκης άρπαξε την ευκαιρία να αναφερθεί και στον κ. Παπαμιμίκο και στον κ. Τζιτζικώστα.
«Πάντοτε οι εσωκομματικές διαδικασίες και ιδιαίτερα η εκλογή αρχηγού δημιουργούν τριβές, δημιουργούν εντάσεις. Είναι σίγουρο ότι αυτές οι εντάσεις θέλουν και κάποιο χρόνο για να ηρεμήσουν. Και γι αυτό ακριβώς στέκομαι και στην κουβέντα του Ανδρέα Παπαμιμίκου και να πω ότι με τον φίλο τον κ. Τζιτζικώστα εμείς και πάλι είμαστε φίλοι, γιατί μαχόμεθα για τις ίδιες αρχές», είπε ο κ. Μεϊμαράκης.
Αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Κώστα Καραμανλή, υπενθυμίζοντας ότι έγινε πρόεδρος της ΝΔ υπερέβη τις εντάσεις, όπως τις υπερέβησαν και τα στελέχη, επειδή ήθελαν να ενοποιήσουν και να συνθέσουν τις διαφορετικές φωνές και νοοτροπίες στο κόμμα.
«Αυτή ενωτική νοοτροπία, η υπέρβαση των εσωτερικών διαχωριστικών γραμμών είναι που οδήγησε στο άνοιγμα, στο δυνάμωμα του κόμματος και στην πολιτική μας υπεροχή. Γιατί δεν αρκούσε να μπορούμε να έχουμε μόνο τη σκληρή βάση του κόμματος, του όποιου κόμματος θα έπρεπε να σκέφτεται η κάθε πολιτική ηγεσία, αλλά θα έπρεπε να απευθυνθεί στις ευρύτερες μάζες, στον ευρύτερο κόσμο ώστε να μπορέσουμε να τους πείσουμε ότι μπορούμε να κυβερνήσουμε, έτσι ώστε τελικά να γίνουμε η πλειοψηφική τάση στην κοινωνία και στο εκλογικό σώμα», επισήμανε ο κ. Μεϊμαράκης.
protagon.gr