Ειδήσεις

Η Αγκυρα τραβάει το σχοινί – YΠΕΞ: Η Τουρκία δεν έχει κανένα δικαίωμα στα Δωδεκάνησα

Με ανησυχία παρακολουθεί η Αθήνα την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας τα τελευταία 24ωρα, με αποκορύφωμα τις χθεσινές, πρωινές υπερπτήσεις τουρκικού ελικοπτέρου πάνω από τα Iμια, σε παραβίαση κάθε διπλωματικού πρωτοκόλλου, καθώς την ίδια ώρα ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Χακάν Τσαβούσογλου περιόδευε στα μειονοτικά χωριά της Θράκης, προτού αναχωρήσει για την Aγκυρα. Αμέσως μετά την αναχώρηση του κ. Τσαβούσογλου από την Ελλάδα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε μια προσεκτικά διατυπωμένη ανακοίνωση ως απάντηση στις τουρκικές απειλές για πιθανή «αύξηση των εντάσεων στο Αιγαίο» έπειτα από τη διμερή αεροναυτική άσκηση Ελλάδας – Αιγύπτου στη Ρόδο και τα Δωδεκάνησα.

Τα χθεσινά γεγονότα καταγράφονται περίπου ως εξής: Οι δύο υπερπτήσεις ελικοπτέρου Αγκούστα Μπελ (AB-412) της τουρκικής ακτοφυλακής που καταγράφηκαν στις 07.59 σε ύψος 30 μ. πάνω από τα Ιμια και στις 09.41 σε ύψος περίπου 250 μ. Αν και η τουρκική προκλητικότητα συνδέεται άμεσα με την ελληνοαιγυπτιακή άσκηση που πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες ημέρες, ερμηνεύεται από την ελληνική πλευρά κυρίως ως υποτιθέμενη «αναλογική» απάντηση στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης την οποία διεξήγαγαν μέσα του Λιμενικού και της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.) στην ευρύτερη περιοχή της Καλολίμνου (βυθίστηκε πλοιάριο με τραγικό απολογισμό τον θάνατο τριών μεταναστών).

Το ελικόπτερο Σούπερ Πούμα της Π.Α. πέταξε στην περιοχή στις 02.55 το βράδυ και έπειτα από περίπου 2,5 ώρες επιχείρησης επέστρεψε για ανεφοδιασμό στην Κω. Λίγο πριν από τις έξι το πρωί, κατά τη διάρκεια της επιστροφής του ελικοπτέρου στην Κω (περί τις 05.40), δύο τουρκικά F-16 το παρενόχλησαν, δίχως ωστόσο να δημιουργηθεί κάποιος κίνδυνος. Αμέσως μετά άρχισε η κινητοποίηση του τουρκικού ελικοπτέρου, που κατέληξε στις δύο υπερπτήσεις. Καθ’ όλη τη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης, στην περιοχή πετούσε και τουρκικό αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας τύπου CN-235, με σκοπό την παρακολούθηση των ελληνικών μέσων. Η τουρκική κινητικότητα καταγράφηκε και με σειρά από NAVTEX (1127/17, 1129/17, 1130/17 και 1131/17), με τις οποίες προαναγγέλθηκαν ασκήσεις με πυρά, έρευνας και διάσωσης και ανθυποβρυχιακά σενάρια, σε μια περιοχή από το Καστελλόριζο έως τα δυτικά της Πάφου.

Το υπουργείο Εξωτερικών απάντησε ουσιαστικά τόσο επί του τουρκικού ισχυρισμού περί «αποστρατιωτικοποίησης» των Δωδεκανήσων όσο και ως προς τις αρχές καλής γειτονίας. «Καλό θα ήταν η Τουρκία να αποφασίσει επιτέλους –και το ελπίζουμε– να συμπεριφέρεται με βάση τη διεθνή νομιμότητα και τις αρχές της καλής γειτονίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών και επισημαίνεται ότι «η Ελλάδα, όπως κάθε άλλο κυρίαρχο κράτος, θεωρεί αυτονόητο δικαίωμά της τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την αποτελεσματική προάσπιση της κυριαρχίας και εδαφικής της ακεραιότητας, στη βάση των προβλέψεων της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών». Από το υπουργείο Εξωτερικών υπενθυμίζεται, επίσης, προς την Τουρκία ότι «δεν αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος στη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947 και συνεπώς δεν αντλεί κανένα δικαίωμα εξ αυτής». Η τελευταία αποστροφή αποτελεί απάντηση στον τουρκικό ισχυρισμό ότι η παραχώρηση των Δωδεκανήσων από την Ιταλία στην Ελλάδα το 1947 έγινε υπό τον όρο της αποστρατιωτικοποίησής τους.

Αν και από την Αθήνα διατηρούνται χαμηλοί τόνοι ως προς τις δημόσιες αντιδράσεις, ο κ. Τσαβούσογλου έγινε δέκτης των ελληνικών ενστάσεων κατά τις επαφές που είχε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ι. Δραγασάκη, αλλά και τον ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά, εκτός, βεβαίως, από την εύγλωττη ακύρωση της συνάντησης που είχε προγραμματιστεί με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου