Από το οικιακό φαρμακείο στα σκουπίδια καταλήγουν κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες ληγμένα φάρμακα, καθώς στα ελληνικά νοικοκυριά συνεχίζει σε μεγάλο ποσοστό να επικρατεί άγνοια για τη σωστή διαχείριση των ληγμένων φαρμάκων. Είναι χαρακτηριστικό ότι έξι στους δέκα Ελληνες βρήκαν από ένα έως πέντε κουτιά ληγμένων φαρμάκων την τελευταία φορά που έλεγξαν το οικιακό τους φαρμακείο και τέσσερις στους δέκα εξ αυτών τα πέταξε στην τουαλέτα ή στα σκουπίδια. Αλλωστε, οι μισοί Ελληνες δηλώνουν άγνοια για τη χρήση των ειδικών κάδων απόθεσης ληγμένων φαρμάκων στα φαρμακεία.
Η διαχείριση των φαρμάκων στα νοικοκυριά εξετάσθηκε σε έρευνα που διεξήχθη τον περασμένο Ιούλιο σε πανελλαδικό αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.310 ενηλίκων, η οποία παρουσιάσθηκε σε πρόσφατη εκδήλωση που διοργάνωσαν το GIVMED (δίκτυο αξιοποίησης περισσευούμενων φαρμάκων) και οι «Φαρμακοποιοί του Κόσμου». Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 83% των ερωτώμενων δήλωσε ότι γνωρίζει πολύ καλά τι φάρμακα φυλάσσει στο σπίτι του και το 70% πως ελέγχει το οικιακό φαρμακείο πιο συχνά από μία φορά το τρίμηνο. Ωστόσο, έξι στους δέκα, και συγκεκριμένα το 57% των συμμετεχόντων, παραδέχθηκαν ότι βρήκαν από ένα έως πέντε ληγμένα φάρμακα την τελευταία φορά που έλεγξαν το οικιακό φαρμακείο. Από αυτούς, μόνο το 40% δήλωσε ότι επιστρέφει τα ληγμένα φάρμακα στο φαρμακείο, ενώ το 37% «ξεφορτώθηκε» τα ληγμένα φάρμακα πετώντας τα είτε στην τουαλέτα είτε στα σκουπίδια. Σύμφωνα με τους συντάκτες των συμπερασμάτων της έρευνας, «πολύ μικρό ποσοστό γνωρίζει τις σωστές πρακτικές διαχείρισης των ληγμένων φαρμάκων, με αποτέλεσμα τη ρύπανση του περιβάλλοντος και την απειλή της δημόσιας υγείας». Από τους συμμετέχοντες, το 50% δήλωσε ότι δεν γνωρίζει ποια είναι η χρήση των πράσινων κάδων που έχουν τα φαρμακεία και μόλις το 25% έδωσε τη σωστή απάντηση, ότι δηλαδή είναι σημείο συλλογής ληγμένων φαρμάκων.
Το 28% των συμμετεχόντων είχε δωρίσει φάρμακα τους τελευταίους 12 μήνες –μάλιστα ποσοστό της τάξης του 4% αγοράζει φάρμακα για να τα δωρίσει– κυρίως σε φαρμακεία (48%), κοινωνικά φαρμακεία (44%), σε εκδηλώσεις συγκέντρωσης φαρμάκων (29%) και απευθείας σε κοινωφελείς φορείς, όπως γηροκομεία, κλειστές δομές, ΜΚΟ κ.α. (28%). Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ποσοστό της τάξης του 28% δήλωσε ότι, ενώ έχει περισσευούμενα φάρμακα, δεν τα δωρίζει επειδή δεν γνωρίζει πού πρέπει να απευθυνθεί. Οπως αναφέρεται και στα συμπεράσματα της μελέτης, «αν και μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι ευαισθητοποιημένο και έχει τη διάθεση να στηρίξει συνανθρώπους του που δεν έχουν πρόσβαση στα φάρμακα που χρειάζονται, μικρό ποσοστό είναι αυτό που εντέλει θα προχωρήσει στη δωρεά φαρμάκων».
Καθημερινή