Δεν κάνει πίσω η Κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Με την κατάθεση του προϋπολογισμού του έτους 2018, διαπιστώθηκε ότι το μέτρο περιλαμβάνεται κανονικά. Έτσι από την 1η Ιανουαρίου 2018 οι συντελεστές θα αυξηθούν από 4%, 9% και 17% σε 6%, 13% και 24% αντίστοιχα σε 32 νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου, πυροδοτώντας ανατιμήσεις σε εκατοντάδες προϊόντα και αγαθά ευρείας κατανάλωσης και υπηρεσίες αυξημένης ζήτησης στα συγκεκειμένα νησιά.
Η εξέλιξη αυτή θα λάβει χώρα στα νησιά για τα οποία στο τέλος του 2016 ψηφίστηκε διάταξη με την οποία προβλέπεται αναστολή ενός έτους, μέχρι την 31η-12-2017, στην εφαρμογή του «μνημονιακού» μέτρου της κατάργησης των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ. Η περίοδος αναστολής θα λήξει στις 31-12-2017 χωρίς νέα παράταση.
Στα νησιά στα οποία οι συντελεστές ΦΠΑ θα εκτιναχθούν στα ύψη από την 1η-1-2018 περιλαμβάνεται και η σεισμόπληκτη Κως! Πέρα από την Κω, θα καταργηθούν οι συντελεστές ΦΠΑ σε Κάλυμνο, Αστυπάλαια, Κάσο, Τήλο, Σύμη, Λέρο, Νίσυρο, Πάτμο, Χάλκη, Σαριά, Λειψούς Ψέριμο, Αγαθονήσι, Λέβιθα, Καστελόριζο , Αρκιούς, Γυαλί, Τέλενδο, Φαρμακονήσι και Κίναρο.
Πρόσφατα η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου δήλωσε σε ραδιοφωνική της συνέντευξη ότι η κυβέρνηση περιμένει την απάντηση των Θεσμών, για το ζήτημα της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά. Τόνισε δε ότι δεν ήταν επιλογή της κυβέρνησης η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών!!
Με την κ. Παπανάτσιου πρόκειται να έχουν συνάντηση τις επόμενες μέρες ο πρόεδρος του ΙΟΦοΜ, κ. Γιώργος Κορομηλάς και ο κ. Μιχαήλ Μιχαήλ, μέλος της κεντρικής διοίκησης του ΟΕΕ στην οποία θα παραδώσουν την επικαιροποιημένη μελέτη για τις επιπτώσεις από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.
Σύμφωνα με τη μελέτη η οποία εκπονήθηκε από το Ινστιτούτο Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών σε συνεργασία με την Επιμελητηριακή Παράταξη «Αιγαίο Ανεξάρτητοι Οικονομολόγοι» και την ΚΟΙΝΣΕΠ Οικονομολόγων, η κατάργηση σε νησιά, όπως η Ρόδος, δεν απέδωσε τίποτε από τα αναμενόμενα στα ταμεία του κράτους, καθώς τα έσοδα απέχουν πολύ από τις αρχικές εκτιμήσεις και προσδοκίες.
Από την επικαιροποιημένη μελέτη (κατ’ εντολή του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λέσβου) προκύπτει ότι σε όσα νησιά αυξήθηκαν οι φορολογικοί συντελεστές, αυξήθηκε η παραβατικότητα με αποτέλεσμα να είναι ορατή η μείωση εσόδων από το φόρο εισοδήματος, εισφορά αλληλεγγύης, τη μείωση των εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία από επιχειρηματική δραστηριότητα και την αύξηση της αδήλωτης εργασίας.
Η μελέτη διατυπώνει την πρόταση ότι πρέπει να διατηρηθεί το ειδικό καθεστώς για όσο διάστημα διαρκέσει το πρόβλημα με τις προσφυγικές/μεταναστευτικές ροές και επίσης να ληφθεί υπόψη η νησιωτικότητα στη χάραξη μίας φορολογικής πολιτικής που θα έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα ώστε να μην έχουμε ερημοποίηση των νησιών μας και να αυξήσουμε τα έσοδα με υγιή τρόπο.
Διαπιστώνεται ακόμη ότι τα έσοδα από την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν να υπερβούν το ποσό των 69 εκατ. Ευρώ περίπου (20,6 εκατ. από το Βόρειο Αιγαίο και 48,2 εκατ. από το Νότιο Αιγαίο) ενώ η αρχική πρόβλεψη από το ΔΝΤ ήταν τα 130 εκατ. Ευρώ και η αναθεωρημένη τα 90 εκατ. Ευρώ. Παράλληλα υπηρεσιακοί παράγοντες προέβλεπαν έσοδα έως 250 εκατ. Ευρώ.
Νέα δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο αναφέρουν ότι το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ελάχιστο θα είναι το όφελος από την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά. Στην έκθεση εκτιμάται ότι στην πλήρη εφαρμογή της η κατάργηση του μειωμένου καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, που περιλαμβάνεται στο τρίτο μνημόνιο, θα αποφέρει έσοδα που δεν θα υπερβούν τα 160 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που χαρακτηρίζεται πολύ μικρό από τους συντάκτες της έκθεσης. Μάλιστα, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής επικαλείται και άλλες εκτιμήσεις, όπως αυτή του Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών το 2013 που υπολόγιζε ότι το σύνολο των εσόδων από το μέτρο αυτό είναι μόλις 69 εκατ. ευρώ.
Στην έκθεση σημειώνεται ότι η καλύτερη υλοποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας αναφορικά με τους συντελεστές ΦΠΑ μέσω της καταπολέμησης της παραοικονομίας, της φοροαποφυγής, της φοροδιαφυγής, καθώς και της αποτελεσματικότερης λειτουργίας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, αποτελεί τη λύση στο πρόβλημα των μειωμένων εσόδων από την επιβολή του ΦΠΑ και, συνεπώς, των μειωμένων εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού.
Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα είναι διαχρονικά ανάμεσα στις χώρες με το μεγαλύτερο έλλειμμα ανάμεσα στο ΦΠΑ που μπορεί να εισπράξει και αυτόν που εισπράττει το οποίο για την περίοδο 2000-2011 υπολογίζεται σε 30%.
Ανάμεσα στα μέτρα τα οποία οι συντάκτες της έκθεσης θεωρούν ως αξιόπιστα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι η διευρυμένη χρήση πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές.