Ρεπορτάζ

«Κουρεύτηκαν» και ρυθμίστηκαν οι οφειλές τρίτεκνης μητέρας

Σε ρύθμιση των οφειλών μιας δημόσιας υπαλλήλου έναντι του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους και με ταυτόχρονο «κούρεμα» των οφειλών της, προχώρησε το Ειρηνοδικείο Ρόδου, διατάσσοντας την υπαγωγή της στο νόμο περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών.
Η αιτούσα κάτοικος Ρόδου, ηλικίας 51 ετών, είναι διαζευγμένη και μητέρα 3 παιδιών.
Εργάζεται στον δημόσιο τομέα και λαμβάνει μηνιαίως ως μισθό το ποσό των 1079 ευρώ. Από το μισθό της παρακρατούνταν το ποσό των 649 ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και με προσωρινή διαταγή του Ειρηνοδικείου Ρόδου ορίστηκε να της παρακρατείται ποσό που ανέρχεται στο 1/3 του μισθού της μέχρι τη συζήτηση της αίτησής της.
Τα ενήλικα τέκνα της διαμένουν μαζί της στο ακίνητο που αποτελεί την πρώτη και κύρια κατοικία της και ένα από τα παιδιά της εργάζεται περιστασιακά.
Η αιτούσα πλην της κύριας κατοικίας της έχει στην ιδιοκτησία της κι ένα αυτοκίνητο 1400 κυβικών.
Εχει λάβει δάνεια ύψους 123.123 ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και 4.269,16 ευρώ από συστημική τράπεζα.
Συνολικά οφείλει το ποσό των 127.392,16 ευρώ.
Από τα εισοδήματά της, από τη συνεκτίμηση των αναγκαίων δαπανών που απαιτούνται για την ικανοποίηση των βιοτικών αναγκών της ιδίας και της οικογενείας της (διατροφή, μετακινήσεις, λογαριασμοί προς ΔΕΚΟ κλπ) το Δικαστήριο έκρινε ότι απαιτούνται 700 ευρώ μηνιαίως, ενώ τονίζει ότι δεν είναι αναμενόμενη η βελτίωση της οικονομικής της κατάστασης, ενόψει των ιδιαίτερα δυσμενών οικονομικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα και έχουν προκαλέσει μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων και των εν γένει φορολογικών επιβαρύνσεων, που έχουν επιβληθεί από το κράτος.
Το δικαστήριο έκρινε ότι η αιτούσα βρίσκεται σε μόνιμη αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της και υπάγεται στη ρύθμιση του ν. 3869/2010.
Προέβη έτσι σε ρύθμιση μηνιαίων καταβολών από τα εισοδήματα της για χρονικό διάστημα πέντε ετών προς μερική εξόφληση των οφειλών της.
Η συνολική μηνιαία καταβολή λαμβανομένων υπόψη των εισοδημάτων της και οικογενειακών αναγκών της ορίστηκε στο ποσό των 300 ευρώ σε 60 άτοκες δόσεις (άρθρο 8 παρ 2 Ν.3869/2010).
Μετά την παρέλευση της πενταετίας και την ολοκλήρωση των ως άνω καταβολών, οι πιστωτές της θα έχουν λάβει το μεν Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων το ποσό των 17.395,20 ευρώ και η συστημική τράπεζα το ποσό των 604,80 ευρώ.
Η ρύθμιση αυτή συνδυάζεται εξάλλου με την προβλεπόμενη από τη διάταξη του αρθρ. 9 παρ. 2 ν. 3869/2010 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει με το άρθρο 17 ν. 4161/2013, εφόσον με τις καταβολές επί πενταετία της πρώτης ρύθμισης δεν επέρχεται πλήρης εξόφληση των απαιτήσεων των πιστωτών της αιτούσας και υποβάλλεται σχετικό αίτημα απ` την τελευταία, ώστε, για τη διάσωση της κύριας κατοικίας της θα πρέπει να καταβληθεί από αυτήν το 70% της αντικειμενικής της αξίας, δηλαδή το ποσό των 70.560 ευρώ ήτοι (100.800 Χ 70% = 70.560).

Η αποπληρωμή του ποσού θα γίνει εντόκως, χωρίς ανατοκισμό, με το μέσο επιτόκιο στεγαστικού δανείου, με κυμαινόμενο επιτόκιο που θα ισχύει σύμφωνα με το στατιστικό δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος κατά τον τελευταίο μήνα, για τον οποίο υφίσταται μέτρηση, αναπροσαρμοζόμενο με επιτόκιο αναφοράς αυτό των Πράξεων Κύριας Αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Η καταβολή του ποσού των 70.560 € θα ξεκινήσει μετά από πέντε χρόνια, ο δε χρόνος εξόφλησής του πρέπει να ορισθεί στα είκοσι χρόνια.
Η μηνιαία δόση θα ανέρχεται στο ποσό των 294 €.
Την υπόθεση χειρίστηκε η δικηγόρος κ. Ελλη Βελιάδη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου