Ειδήσεις

Αναδρομικό “κούρεμα”- ανάσα στα φορο-πρόστιμα για να αυξηθεί η εισπραξιμότητα

Του Σπύρου Δημητρέλη

Σε σημαντική μείωση και μάλιστα αναδρομικά των φορολογικών προστίμων προχωρά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και το υπουργείο Οικονομικών ανακουφίζοντας χιλιάδες φορολογούμενους και επιχειρήσεις στους οποίους είχαν επιβληθεί εξοντωτικές επιβαρύνσεις λόγω παραβάσεων που είχε διαπιστώσει η φορολογική διοίκηση.

Με στόχο την αύξηση των φορολογικών εσόδων από τους φορολογικούς ελέγχους αλλά και την ευθυγράμμιση της φορολογικής νομοθεσίας στο πεδίο των φορολογικών κυρώσεων με την νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και τις βέλτιστες πρακτικές στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν, σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr ετοιμαστεί οι σχετικές διατάξεις που πρόκειται πολύ σύντομα να κατατεθούν για ψήφιση στη Βουλή.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι αλλαγές που θα προβλέπονται στις διατάξεις για τα φορολογικά πρόστιμα και πρόσθετους φόρους θα είναι, μεταξύ άλλων, οι εξής:

-Για τις υποθέσεις που έχει ολοκληρωθεί φορολογικός έλεγχος και αφορούν μέχρι και τη χρήση 2013 το πρόστιμο μειώνεται από 120% του κύριου φόρου σε 10% έως 50% ανάλογα με το αντικείμενο της φορολογίας και επιβάλλεται προσαύξηση που θα υπολογίζεται με ετήσιο επιτόκιο 8,76%.

-Για τις υποθέσεις φορολογικού ελέγχου σε χρήσεις από την 1η Ιανουαρίου 2014 μέχρι και την έκδοση πράξης βεβαίωσης θα επιβάλλεται μόνο το ετήσιο επιτόκιο επί του κύριου φόρου ύψους 8,76% ετησίως.

-Τα παραπάνω θα ισχύσουν αναδρομικά ακόμη και για τις υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον της Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ή στα διοικητικά δικαστήρια.

-Για την υποβολή εκπρόθεσμων χρεωστικών φορολογικών δηλώσεων έως και τη χρήση 2013 δεν θα επιβάλλεται ο πρόσθετος φόρος 60% του κύριου φόρου αλλά μόνο η προσαύξηση που θα υπολογίζεται με ετήσιο επιτόκιο 8,76%.

-Στην υποβολή εκπρόθεσμων χρεωστικών φορολογικών δηλώσεων για τις χρήσεις από την 1-1-2014 και μετά θα επιβάλλεται μόνο το ετήσιο επιτόκιο 8,76%.

-Δίνεται πλέον η δυνατότητα στους φορολογούμενους που βρίσκονται υπό έλεγχο να προχωρήσουν στην υποβολή τροποποιητικών και διορθωτικών φορολογικών δηλώσεων και για το χρονικό διάστημα από την έκδοση του σημειώματος αποτελεσμάτων του φορολογικού ελέγχου μέχρι και την κοινοποίησή του στον φορολογούμενο. Μέχρι σήμερα επιτρέπεται η υποβολή δηλώσεων μέχρι και την έκδοση του σημειώματος και όχι στο διάστημα από την έκδοση έως την κοινοποίηση.

Οι παραπάνω παρεμβάσεις αναμένεται να αυξήσουν σημαντικά την εισπραξιμότητα των φορολογικών προστίμων και πρόσθετων φόρων, οι οποίοι αποτελούν και μια από τις σημαντικότερες πηγές μεγέθυνσης του ωκεανού των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογούμενων προς το δημόσιο. Οι συνολικές οφειλές έχουν προσεγγίσει πλέον τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ και σημαντικό μέρος τους αντιπροσωπεύουν τα πρόστιμα. Μάλιστα η εισπραξιμότητα των προστίμων και πρόσθετων φόρων δεν ξεπερνά το 10%.

Παραδείγματα

Η μείωση των προστίμων και πρόσθετων φόρων είναι σημαντική για χιλιάδες φορολογούμενους και μερικά παραδείγματα μπορούν να αποδείξουν του λόγου το αληθές:

-Φορολογούμενος ελέγχθηκε το 2014 για τη χρήση 2012 και διαπιστώθηκε αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας ύψους 1.000.000 ευρώ. Για το ποσό αυτό του έχει επιβληθεί κύριος φόρος 400.000 ευρώ καθώς και πρόσθετος φόρος 120% του κύριου φόρου, δηλαδή άλλα 480.000 ευρώ. Με τις αλλαγές που προωθούνται ο πρόσθετος φόρος περιορίζεται στα 200.000 ευρώ και επιβάλλεται προσαύξηση ύψους 105.120 ευρώ. Δηλαδή θα γλιτώσει συνολικά το ποσό των 174.880 ευρώ

-Φορολογούμενος υποβάλλει το 2018 τροποποιητική φορολογική δήλωση για τη χρήση 2014 και προκύπτει πρόσθετος φόρος 100.000 ευρώ. Μέχρι σήμερα καλούνταν να πληρώσει και πρόσθετο φόρο 60% του κύριου φόρου, δηλαδή άλλα 60.000 ευρώ. Με τις αλλαγές που προωθούνται θα κληθεί να πληρώσει μόνο προσαύξηση 21.024 ευρώ, δηλαδή θα γλιτώσει 38.976 ευρώ.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου