Ρεπορτάζ

Εγκρίθηκαν οι όροι διακήρυξης για τα Δημοτικά Λουτρά

Συνέντευξη Τύπου εφ όλης της ύλης, παραχώρησε χτες στους δημοσιογράφους ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος σε θέματα αξιοποίησης δημοτικής περιουσίας, κ. Δήμος Μουτάφης, με αφορμή την ομόφωνη ψήφιση από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ρόδου, της αξιοποίησης των Δημοτικών Λουτρών στην Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου.
Επιπλέον, ξεκαθάρισε την θέση της δημοτικής αρχής για την υπόθεση με τη Νέα Αγορά, τις εξώσεις και την αξιοποίηση του ακινήτου, ενώ αναφέρθηκε και στη νέα μαρίνα.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μουτάφης: «Εγκρίθηκαν από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ρόδου οι όροι διακήρυξης για την δημοπρασία των Δημοτικών Λουτρών –το γνωστό και ως Χαμάμ στην Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στα γνωστά πρότυπα με τα οποία γίνονται οι διαγωνισμοί από τον Δήμο Ρόδου, δηλαδή με δημοπρασία στην οποία θα καθοριστεί το μίσθωμα με ανοιχτό τρόπο και επιπλέον θα υπάρχει συμμετοχή του Δήμου στα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης που θα αναλάβει την λειτουργία του Χαμάμ, ώστε να μπορέσει και ο Δήμος Ρόδου να είναι συμμέτοχος στην αξιοποίηση ενός τόσο σοβαρού περιουσιακού στοιχείου που του ανήκει. Εκτιμούμε ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον με στόχο την αξιοποίηση των Δημοτικών Λουτρών, που θα αναβαθμίσει, αφενός τον περιβάλλοντα χώρο και αφετέρου θα δώσει μία νέα ώθηση στην αξιοποίηση της Μεσαιωνικής Πόλης, με εναλλακτικούς τρόπους επιχειρηματικότητας, στηριζόμενος όμως πάνω στην παράδοση. Και το λέμε αυτό, διότι είναι αρκετά σημαντικό το γεγονός πως πρόκειται για έναν διαγωνισμό που κάνει ‘μίξη’ τόσο του παραδοσιακού τρόπου εκμετάλλευσης των Δημοτικών Λουτρών, όσο και των σύγχρονων μεθόδων της εν λόγω επιχειρηματικότητας. Ο διαγωνισμός θα συνοδεύεται από τεχνικούς όρους που έχουν καταρτιστεί από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Ρόδου, σύμφωνα με τους οποίους, ο ανάδοχος θα πρέπει να λειτουργήσει το ακίνητο κάνοντας χρήση σύγχρονων μεθόδων, με την προϋπόθεση να σεβαστεί τον κλασικό, παραδοσιακό χαρακτήρα του ακινήτου. Με σκοπό να προστατεύσουμε τον επίδοξο μισθωτή μας, έχουμε θέσει μια προϋπόθεση για πρώτη φορά στις προκηρύξεις του δήμου Ρόδου, ότι δηλαδή, το συμβατικό μίσθωμα θα πρέπει να καταβάλλεται μόνον εφόσον εγκριθούν οι όροι χρήσης από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες. Κι αυτό το κάνουμε, για να μην καταστήσουμε ‘όμηρο’ τον ανάδοχο από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που είμαστε βέβαιοι, ότι θα προκύψουν. Σε μια διαδικασία στην οποία θα εμπλακούν φορείς, όπως η Πολεοδομία, η Αρχαιολογία κ.λπ. και θα πρέπει να ‘παντρέψουμε’ το σύγχρονο με το παραδοσιακό, είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν γραφειοκρατικές εμπλοκές. Γι αυτό και ενημερώνουμε τους ενδιαφερόμενους εκ των προτέρων και τους ξεκαθαρίζουμε ότι δεν έχουν την υποχρέωση να πληρώσουν κάτι στον Δήμο Ρόδου, εάν δεν εξασφαλίσουν την δυνατότητα λειτουργίας (έστω και για ένα χρόνο). Όποιος το πάρει, οφείλει να διευθετήσει ό,τι προκύψει».
Να σημειωθεί ότι η προκήρυξη θα βγει στον ‘αέρα’ τις επόμενες ημέρες, ο διαγωνισμός προγραμματίζεται για τις 20 Δεκεμβρίου 2017 και η διαδικασία θα γίνει με τον γνωστό τρόπο δημοπράτησης που έχει καθιερώσει ο Δήμος Ρόδου. Το ακίνητο θα παραχωρηθεί για 12 χρόνια και το ελάχιστο μίσθωμα ανέρχεται στις 3.000 ευρώ, συν 1% επί των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων, τα οποία θα οριστούν τουλάχιστον σε ποσοστό 300.000 ευρώ.
«Θα ζητήσουμε μια εγγυητική επιστολή της τάξης των 300.000 ευρώ για τις τεχνικές εργασίες που θα γίνουν μέσα στο ακίνητο κι αυτό, αφενός για να διασφαλίσουμε την σοβαρότητα της συμμετοχής οποιουδήποτε επίδοξου αναδόχου και αφετέρου, επειδή μιλάμε για ένα ακίνητο ιστορικής σημασίας και θέλουμε να αξιοποιηθεί σωστά. Γι αυτό θεωρήσαμε ότι απαιτείται μια υψηλή εγγύηση για να διασφαλιστεί η εικόνα του ακινήτου. Μας ενδιαφέρει να παραμείνει ως Δημοτικά Λουτρά και να λειτουργήσει με αυτό τον τρόπο. Αυτό προβλέπεται από το σχετικό άρθρο που αναφέρεται στον τρόπο χρήσης του μισθίου, ότι θα λειτουργήσει αποκλειστικά ως Χαμάμ ενώ συνοδεύεται από τεχνικές προδιαγραφές που έχουν συνταχθεί από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Ρόδου σύμφωνα με τις οποίες υπάρχουν εργασίες που πρέπει να γίνουν. Κι αυτές είναι εργασίες διαμόρφωσης για λουτρά», ανέφερε ο κ. Μουτάφης.

Η αξιοποίηση της
Νέας Αγοράς, οι
εξώσεις και οι εξελίξεις
Ο κ. Μουτάφης θέλησε να δώσει απαντήσεις με αφορμή δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για την ‘θλιβερή εικόνα της Νέας Αγοράς’, λέγοντας τα εξής: «Είναι Νοέμβρης μήνας και δεν περιμέναμε να δούμε να ξεχειλίζει από κόσμο η Νέα Αγορά. Είναι αυτονόητο ότι υπάρχουν κλειστά καταστήματα και μέρη που φαίνονται ερημωμένα. Πιστεύω όμως ότι όλοι πρέπει να αντιληφθούμε τι είναι αυτό που κάνουμε. Είναι αυτονόητο ότι θα περάσουμε από τέτοια στάδια –ίσως και χειρότερα όσον αφορά την εικόνα του μνημείου. Όλα αυτά όμως, γίνονται με ένα σκοπό: την ριζική αναβάθμιση του μνημείου ώστε να καταστεί ένα ‘στολίδι’, ένα κόσμημα μέσα στο κέντρο της πόλης. Μπορεί να υπάρχουν αντιδράσεις όσον αφορά τις επιχειρήσεις που λειτουργούν εκεί μέσα, αλλά για να μιλήσουμε και με εμπορικούς όρους, όλοι όσοι βρίσκονται εκεί και δραστηριοποιούνται εμπορικά, είναι άψογοι επιχειρηματίες και καλοπληρωτές. Γιατί ένας νέος επενδυτής να μην θέλει να δουλέψει μαζί τους; Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για μια προσπάθεια η οποία δεν έχει επαναληφθεί στα χρονικά της ύπαρξης του μνημείου αυτού. Θέλουμε να καταστεί το κεντρικότερο κτήριο της πόλης. Πρέπει να αποτελέσει πόλο έλξης για όλους. Αυτό θα γίνει μόνον με την ιδιωτική πρωτοβουλία. Καλώς ή κακώς, όπου εμπλέκεται η δημόσια μηχανή, τα πράγματα δεν έχουν την αποτελεσματικότητα που πρέπει».
Σύμφωνα με τον κ. Μουτάφη, οι διαδικασίες για τα πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής έχουν ολοκληρωθεί ενώ σε ερώτηση για ποιον λόγο δεν έχουν κληθεί οι επιχειρηματίες, απάντησε: «Στις 31 Δεκεμβρίου του 2018, τα καταστήματα πρέπει να παραδοθούν. Αυτό αναφέρεται στα συμβόλαιά τους και δεν είναι κάτι διαπραγματεύσιμο. Από εκεί και πέρα, δεν έχουμε να συζητήσουμε κάτι άλλο. Δεν θα κάνουμε πολιτική με την χρήση των καταστημάτων του Δήμου Ρόδου. Εμείς εφαρμόζουμε το Νόμο που ξεκάθαρα δίνει κάποια παράταση. Το ακίνητο ανήκει στον Δήμο Ρόδου, αυτό είναι σαφές».

Η νέα μαρίνα
Σε ερώτηση σχετικά με τη νέα μαρίνα, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος σε θέματα αξιοποίησης δημοτικής περιουσίας απάντησε τα εξής: «Το θέμα αυτό αποτελεί μια προσωπική έμπνευση του δημάρχου, ο οποίος διαβάζοντας το νόμο περί δημοσίων έργων διαπίστωσε ότι ο νέος νόμος, μας δίνει τη δυνατότητα διεξαγωγής κοινού διαγωνισμού –κάτι το οποίο δεν έχει γίνει πουθενά στην Ελλάδα μέχρι σήμερα. Γι αυτό βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με την διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ ώστε να προχωρήσει ο διαγωνισμός. Αυτό θα συμβάλει τα μέγιστα. Ωστόσο, εάν κάτι δεν ευοδωθεί έχουμε ένα ‘δίχτυ ασφαλείας’ ώστε ένας τόσο μεγάλος διαγωνισμός να προχωρήσει οπωσδήποτε. Και μάλιστα επειδή έχουμε το προηγούμενο, όπως το Ακταίον, Ιαλύσιον κ.λπ. έχουμε την τεχνογνωσία να το προχωρήσουμε. Θα υπάρξει σχέδιο για όλα όσα θέλουμε να γίνουν. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι όλα θα γίνουν υπό την εποπτεία της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων ώστε να γίνουν σύμφωνα με όσα θέτει η υπηρεσία».
Το θέμα αναμένεται να έρθει στο δημοτικό συμβούλιο, ενώ θα προηγηθεί διαβούλευση για την επένδυση.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου