Ειδήσεις

Τέλος στα «παρωχημένα μοντέλα» αδειοδοτήσεων ζητούν TUI, Accor

Μεγάλο έλλειμμα φορολογικής αλλά και ρυθμιστικής ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας στον ξενοδοχειακό κλάδο διαπιστώνουν κορυφαία στελέχη δύο εκ των μεγαλύτερων ξένων ομίλων του κλάδου με σημαντικές επενδύσεις στη χώρα.

Γραφειοκρατία και υπερφορολόγηση έχουν σίγουρα διώξει ή αποτρέψει επενδυτές από την Ελλάδα, παραδέχθηκε ο Ρέντζο Ιόριο, γενικός διευθυντής (COO) της AccorHotels για την Ιταλία, την Ελλάδα, το Ισραήλ και τη Μάλτα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «Κ» στo πλαίσιo του 1ου Διεθνούς Φόρουμ Φιλοξενίας. «Η Ελλάδα ταλανίζεται από τα ίδια προβλήματα εδώ και χρόνια, τα οποία έχουν ενταθεί λόγω υπερφορολόγησης», επισήμανε ο Μιχάλης Μαυρόπουλος, περιφερειακός διευθυντής Ανατολικής Μεσογείου της TUI Destination Services, απαντώντας στο ίδιο ερώτημα. Αμφότεροι υπογράμμισαν πως ο ελληνικός τουρισμός έχει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης και αποτελεί ιδιαίτερα ελκυστική αγορά για ξενοδοχειακές επενδύσεις, αλλά υπάρχουν εμπόδια.

«Δεν μπορεί ένας επενδυτής όταν βλέπει την Ελλάδα, που είναι ένας από τους πλέον ελκυστικούς προορισμούς, να βρίσκεται αντιμέτωπος με τέτοια γραφειοκρατία», σημείωσε ο διευθυντής της TUI προσθέτοντας πως «πρέπει να πάρουμε γενναίες αποφάσεις και να μπει τέλος σε παρωχημένα μοντέλα αδειοδότησης που άλλες χώρες έχουν ξεπεράσει». Η TUI, που διαθέτει σήμερα 32 ιδιόκτητα ξενοδοχεία στην Ελλάδα, προ μερικών εβδομάδων ανακοίνωσε πως έχει εντάξει τη δημιουργία δέκα νέων ξενοδοχείων στα επενδυτικά της σχέδια.

Από την πλευρά της η Accor, που λειτουργεί μεταξύ άλλων τις αλυσίδες Novotel και Sofitel, προχωρεί και τους σχεδιασμούς της για τη λειτουργία του πρώτου Ibis Hotel στην Αθήνα. Τα στελέχη αμφοτέρων των ομίλων όμως μίλησαν ξεκάθαρα για την ανάγκη να μην καθυστερούν τόσο οι αδειοδοτήσεις. Ο Ρέντζο Ιόριο μάλιστα προχώρησε παρακάτω, τονίζοντας πως πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι δυνατότητες που δίνονται στους επενδυτές να έχουν ικανοποιητικές αποδόσεις και εντέλει να μπορούν, σε εύλογο χρονικό διάστημα, να πάρουν πίσω τα χρήματα που επενδύουν.

Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργος Τσακίρης, «οικοδεσπότης» του 1ου Διεθνούς Φόρουμ Φιλοξενίας, ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου επισήμανε επίσης πως «η εκκωφαντική εισβολή και καθιέρωση του μοντέλου φιλοξενίας της οικονομίας του διαμοιρασμού, σε συνδυασμό με την επικράτηση διεθνώς της οικονομικής τάσης του μηδενικού οριακού κόστους, αλλάζουν το ανταγωνιστικό μας περιβάλλον». Παράλληλα σημείωσε πως «η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια καταγράφει μια εντυπωσιακά ανοδική πορεία όσον αφορά τις τουριστικές αφίξεις και φαίνεται ότι το στοίχημα των αφίξεων κερδήθηκε, αφού πλησιάσαμε τα 30 εκατομμύρια επισκέπτες». Αλλά, «τελικά, το μεγάλο στοίχημα που εμείς οι ξενοδόχοι πρέπει να κερδίσουμε, είναι το στοίχημα της επιβίωσης, της επαγγελματικής επιβίωσης, που είναι και το δυσκολότερο». Προσδιόρισε δε ως προϋπόθεση για την επιβίωση και την εκπαίδευση την εξοικείωση του κλάδου με τις νέες απαιτήσεις της φιλοξενίας, όπως και την εκμετάλλευση των νέων τεχνολογιών, την καλύτερη προσέγγιση και διαχείριση των απαιτήσεων των πελατών, τον εμπλουτισμό της φιλοξενίας με νέα προϊόντα, το καλύτερο marketing και τον σχηματισμό ξενοδοχειακών κοινοπρακτικών σχημάτων.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου