«Πονοκέφαλο» προκαλεί ο νέος νόμος για την οργάνωση του χρόνου εργασίας των γιατρών του ΕΣΥ. Με τον νέο νόμο καθιερώνεται ως βάση για την οργάνωση του χρόνου των γιατρών η μέχρι 12 ώρες συνεχής εργασία με παρουσία στον χώρο του νοσοκομείου. Ως 12ωρη εργασία νοούνται: οι επτά ώρες τακτικού πενθήμερου ωραρίου ακολουθούμενες από πέντε ώρες ενεργής εφημερίας, ή οι 12 ώρες συνεχούς απασχόλησης τις καθημερινές κατά τις βραδινές και νυχτερινές ώρες, το Σάββατο, την Κυριακή ή την αργία με παρουσία στον χώρο εργασίας. Οι γιατροί που εκτελούν εφημερία ετοιμότητας, όταν κληθούν να προσέλθουν στο νοσοκομείο, η απασχόλησή τους εκεί είτε συνεχής είτε διακοπτόμενη, δεν θα πρέπει να ξεπερνά συνολικά τις 12 ώρες.
Επιπλέον, το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι ο ανώτατος εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας των γιατρών του ΕΣΥ –τακτικό ωράριο συν εφημεριακός χρόνος– δεν θα πρέπει να ξεπερνά συνολικά τις 48 ώρες, με περίοδο αναφοράς (μέσο όρο) τους τέσσερις μήνες. Ωστόσο, δίνει τη δυνατότητα της «εθελουσίας εξαίρεσης» από το όριο αυτό, που σημαίνει ότι εφόσον ο γιατρός συναινεί ρητά και ελεύθερα μπορεί να εργάζεται και έως 60 ώρες εβδομαδιαίως. Η δυνατότητα της «εθελουσίας εξαίρεσης» θα είναι σε ισχύ για μία μεταβατική περίοδο τριών ετών προκειμένου να διασφαλιστεί η επαρκής στελέχωση των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας.
Την προηγούμενη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο με τη συμμετοχή ανώτατων στελεχών των διοικήσεων των νοσοκομειακών ιδρυμάτων της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε να συνεχίσει να εφαρμόζεται στο Νοσοκομείο Ρόδου το προηγούμενο καθεστώς εφημεριών τον Δεκέμβριο του 2017 και τον Ιανουάριο του 2018. Το διάστημα αυτό θα προσαρμοστεί το Νοσοκομείο στα νέα δεδομένα. Κυρίως θα λυθούν οι γιατροί να αποφασίσουν εάν δέχονται να εργάζονται για 60 ώρες την εβδομάδα, διαφορετικά θα είναι δύσκολο να τεθεί σε εφαρμογή το νέο καθεστώς εφημεριών, λόγω της έλλειψης ειδικευμένων γιατρών και ειδικά σε κάποιες σημαντικές κλινικές και σε τμήματα.
Μιλώντας στη «δημοκρατική» ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών κ. Βασίλης Κινούς δήλωσε ότι η εφαρμογή του νέου νόμου δεν θα είναι ιδιαίτερα εύκολη. Για να καλυφθούν οι ανάγκες εφημέρευσης στο γενικό νοσοκομείο της Ρόδου, θα πρέπει οι γιατροί να αποδεχθούν τις 60 ώρες εργασίας.
«Υπολογίζουμε ότι σύμφωνα με τον νέο νόμο, θα πρέπει κάποιες από τις σημαντικές κλινικές ή τα διάφορα τμήματα να διαθέτουν 5,5 με 6 γιατρούς για να βγαίνει το πρόγραμμα των εφημεριών. Κι αυτό με την προϋπόθεση ότι θα συναινέσουν οι συνάδελφοι να εργάζονται έως και 60 ώρες εβδομαδιαίως. Βέβαια και πάλι θα υπάρχουν κλινικές που θα λειτουργούν οριακά. Όλοι οι γιατροί θέλουμε να στηρίξουμε τη λειτουργία του Νοσοκομείου μας. Θα πρέπει όμως να νιώθουμε ότι είμαστε κατοχυρωμένοι όταν αποδεχθούμε το 60ωρο και να μη γυρίσει αυτή η επιλογή εναντίον μας. Γενικά ο νέος νόμος είναι δύσκολος στην εφαρμογή του. Αυτό θα το δούμε όμως στην πράξη», είπε ο κ. Κινούς.