Γιώργος Νικητιάδης: “Δεν γνωρίζω κανέναν Χάντζο”

Διαβιβάστηκε στη Βουλή, όπως έγραψε και χθες η “δ”, η δικογραφία που έχει σχηματιστεί για παράβαση καθήκοντος του τέως υφυπουργού Αθλητισμού και Τουρισμού κ. Γιώργου Νικητιάδη.
Ο κ. Νικητιάδης δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν γνωρίζει τον κ. Χάντζο και πρόκειται αύριο, αφού ερευνήσει διεξοδικά την υπόθεση, να εκδώσει δημόσια δήλωση!
Το αδίκημα αφορά καταγγελλόμενο αντικανονικό διορισμό του κ. Σταύρου Χάντζου στη θέση του διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Αθλητικών Ερευνών.
Η σχετική δικογραφία σχηματίστηκε από την αντεισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Χαρίκλεια Χοβαρδά, κατόπιν μήνυσης εκ μέρους της πρώην πρωταθλήτριας κολύμβησης, δημοτικής συμβούλου Γαλατσίου και υποψηφίας βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Ελένης Αυλωνίτου.
Σημειώνεται πως η καταγγελία της κ. Αυλωνίτου, αφορούσε τόσο τον τέως υφυπουργό Αθλητισμού, όσο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΚΑ, τα οποία ενέκριναν τη μισθοδοσία του Σταύρου Χάντζου, «ενώ γνώριζαν ότι δεν διαθέτει τα απαιτούμενα προσόντα».
Η μήνυση και η δικογραφία που τη συνοδεύει διαβιβάστηκαν στη Βουλή, προκειμένου να εξεταστούν με βάση τον νόμο για την ποινική ευθύνη των υπουργών.
Ο διορισμός του κ. Χάντζου είχε προκαλέσει πανελλήνιο θόρυβο μετά από καταγγελίες της κ. Αυλωνίτου η οποία είχε μάλιστα καταμηνυθεί για τον ξυλοδαρμό του!!
Εντύπωση είχε προκαλέσει πώς ένας «δεξιός», ο αθλητίατρος κ. Σταύρος Χάντζος, να τοποθετείται από τον τότε υφυπουργό Αθλητισμού του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργο Νικητιάδη, επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Αθλητικών Ερευνών (ΕΚΑΕ) στο ΟΑΚΑ;
Το συγκεκριμένο αθλητίατρο, που τα έβαλε μόνος του με το σύστημα και κατήγγειλε πρόσωπα και πράγματα, όταν ο ελληνικός λαός παραληρούσε με τις επιτυχίες των αθλητών μας, είναι να τον… εμπιστεύεσαι;
Ο κ. Νικητιάδης, όμως, τον εμπιστεύτηκε. Ίσως γιατί κάτι πρέπει να αλλάξει (και) στην αθλητική κουλτούρα αυτού του τόπου.
Από τότε, λοιπόν, άρχισε ένας «πόλεμος» στο ΕΚΑΕ…
Πιο συγκεκριμένα οι “ερευνητές” κ.κ. Κώστας Παύλου και Ελένη Αυλωνίτου, είχαν αποστείλει επιστολή στον πρόεδρο του ΟΑΚΑ, κ. Λάζαρο Γρύλλη, με την οποία επισημαίνουν ότι ο κ. Χάντζος δεν πληροί τις προϋποθέσεις.
Είχε υποβληθεί και σχετική ερώτηση στη Βουλή από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ανήκει η κ. Αυλωνίτου, αλλά και από τον πρώην υφυπουργό Αθλητισμού επί Ν.Δ. κ. Γιάννη Ιωαννίδη.
Mε την απόφαση αρ. 22157 του Υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού της 26-7-2011 (ΦΕΚ 254/08-08-2011) ο κ. Χάντζος τοποθετήθηκε στη θέση του Διευθυντή του Ε.Κ.Α.Ε. Όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ, ένα στοιχείο που έλαβε υπόψιν ο κ. Υφυπουργός, για την τοποθέτηση ήταν η υπ’ αριθμ. 999/15-01-1988 κοινή υπουργική απόφαση (Κ.Υ.Α.) «Έγκριση Κανονισμού Λειτουργίας Ο.Α.Κ.Α. «Σπύρος Λούης», άρθρο 43, (ΦΕΚ 37/Β΄/28-01-1988). Το εν λόγω άρθρο 43 του Κανονισμού Λειτουργίας Ο.Α.Κ.Α. ρητά αναφέρει:
«Ο Διευθυντής του Ε.Κ.Α.Ε. προΐσταται των λειτουργιών του και είναι επιστημονικός και διοικητικός διευθυντής του. Πρέπει να είναι αναγνωρισμένος ερευνητής διεθνούς κύρους (Α’ ή Β’ βαθμίδας), ειδικός σε ένα από τα επιστημονικά αντικείμενα των τμημάτων του Ε.Κ.Α.Ε.»
Σε απάντηση ερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ με αρ. πρωτ. 22442/08-09-2011 σχετικά με τα προσόντα του κ. Χάντζου για τη θέση του Διευθυντή Ε.Κ.Α.Ε., ο τότε υφυπουργός κ. Νικητιάδης δεν βεβαίωσε έχει κριθεί ως ερευνητής οποιασδήποτε βαθμίδας, και συνεπώς ότι διαθέτει τα εκ του νόμου προσόντα για την κατοχή της θέσης διευθυντή Ε.Κ.Α.Ε.
Τον Σεπτέμβριο του 2011 υπήρξαν οι πρώτες αντιδράσεις από τη Νέα Δημοκρατία και συγκεκριμένα από τους Βουλευτές κ.κ Γιάννη Ιωαννίδη, Ελίζα Βόζεμπεργκ και Γιάννη Αδριανό για την επιλογή νεοδημοκράτη στο Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών.
Οι Βουλευτές ισχυρίστηκαν ότι στο ΦΕΚ διορισμού του κ. Χάντζου αποσιωπάται το γεγονός ότι στο ίδιο άρθρο 43 του Κανονισμού ΟΑΚΑ αναφέρονται τα προσόντα που πρέπει να κατέχει ο Διευθυντής ΕΚΑΕ, δηλαδή να είναι αναγνωρισμένος Ερευνητής διεθνούς κύρους Α’ ή Β, βαθμίδας, ειδικός σε ένα από τα επιστημονικά αντικείμενα των τμημάτων του ΕΚΑΕ. Ουσιαστικά υποστήριξαν ότι δεν πληρούσε τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα για να αναλάβει τη θέση.
Ο κ. Γρύλλης απάντησε ότι δεν προκύπτει από πουθενά ο τίτλος «ερευνητής» και πως αυτός ο τίτλος απονέμεται από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο για καθαρά «μισθολογικούς» λόγους. Ξεκίνησε έτσι ένα… γαϊτανάκι…
Με επιστολή τους προς τον κ. Σταύρο Χάντζο και κοινοποίηση στον πρόεδρο του ΟΑΚΑ, το επιστημονικό προσωπικό του ΕΚΑΕ ανέφερε ότι η κ. Ελένη Αυλωνίτου, σε συνεργασία με τον πρώην πρόεδρο του ΕΚΑΕ, κ. Ροντογιάννη, προέβη σε παράνομη κρίση του… εαυτού της, τον οποίο αναβάθμισε σε «ερευνήτρια Β», καθώς και του κ. Κώστα Παύλου – κρίσεις, οι οποίες ακυρώθηκαν από δύο Δ.Σ. του ΟΑΚΑ, με την αποδοχή δύο υφυπουργών Αθλητισμού. Κι ακόμα, το επιστημονικό προσωπικό ισχυρίστηκε ότι τις ημέρες της γενικής απεργίας κάλυπτε τους εργαζομένους με κανονική ή γονική άδεια, ενώ για το 2009 ισχυρίστηκαν πως η πρώτη φορά που πάτησε το πόδι της η κ. Ελένη Αυλωνίτου στο Κέντρο ήταν Σεπτέμβριο μήνα. Επεσήμαναν επίσης πως, ενώ η κ. Αυλωνίτου τους κατηγορεί για ανεπάρκεια με αφορμή δύο περιστατικά αθλητών που έπεσαν από τον κυλιόμενο τάπητα, η ίδια είχε παρόμοιο το 2009, όπου έπεσε κι εκείνη μαζί με τον αθλητή.
Ο δε κ. Παύλου, λένε οι επιστήμονες και εργαζόμενοι, που προαλειφόταν για τη θέση του διευθυντή του ΕΚΑΕ, συνταξιοδοτήθηκε, μη αντέχοντας τον κ. Χάντζο για προϊστάμενο.
Και σαν να μην έφταναν όλ’ αυτά, ο κ. Σταύρος Χάντζος είχε προχωρήσει τότε και σε απίστευτες καταγγελίες, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Έφεση». Είπε σχετικά με το καθεστώς που συνάντησε στο ΕΚΑΕ ότι «εργαζόμενος στο ΟΑΚΑ που έχει να πατήσει το πόδι του στη δουλειά τριάντα χρόνια απείλησε να με σκοτώσει»!
Τον Φεβρουάριο του 2012 υπήρξαν και τα πρώτα θλιβερά επεισόδια…
Πιο συγκεκριμένα το μεσημέρι της 17ης Φεβρουαρίου 2012 πιάστηκαν στα χέρια ο διευθυντής του ΕΚΑΕ, κ. Χάντζος και η κ. Αυλωνίτου, όταν ο πρώτος επιχείρησε να κάνει έλεγχο στο γραφείο της παλιάς πρωταθλήτριας. Η κ.Αυλωνίτου συνελήφθη και οδηγήθηκε στο αυτόφωρο.
Ο κ. Χάντζος κατηγόρησε την κ. Αυλωνίτου για χειροδικία. Ισχυρίζεται πως η κ. Αυλωνίτου επιχείρησε να τον διώξει με τη βία από το γραφείο της, τον έγδαρε με τα νύχια της στο χέρι και τον έσπρωξε. Ο κ. Χάντζος έχασε την ισορροπία του και έπεσε κάτω, χτυπώντας στο κεφάλι. Μεταφέρθηκε με περιπολικό στο νοσοκομείο ΚΑΤ.
Ο διευθυντής του ΕΚΑΕ κάλεσε την αστυνομία, ακολούθησε η σύλληψη της κ. Αυλωνίτου.
Τον Οκτώβριο του 2012 υπήρξαν κι άλλα επεισόδια…
«Συστηματικό, αήθη και παράνομο προπηλακισμό και άσκηση τρομοκρατίας” εις βάρος της από το κ. Σταύρο Χάντζο, κατήγγειλε η κ. Αυλωνίτου.
Στην καταγγελία της που απεστάλη και προς τους διοικούντες το ΟΑΚΑ η κ. Αυλωνίτου υποστήριξε ότι την 1η Οκτωβρίου 2012 το πρωί την ώρα που εξεταζόταν σε ιατρείο από την κ. Σούλα Πραγιάτη επειδή αισθάνθηκε αδιαθεσία την εξύβρισε ο κ. Χάντζος.
Μεγάλο θόρυβο είχε προκαλέσει και το γεγονός ότι η κ. Αυλωνίτου, βρέθηκε πειθαρχικά υπόλογη διότι “συμμετείχε σε τηλεοπτική εκπομπή χωρίς την άδεια του ΔΣ ΟΑΚΑ” κατά την οποία αναφέρθηκε σε ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου που είχε υποβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ και στην απάντηση που εδόθη από τον αρμόδιο υπουργό.
Η κ. Αυλωνίτου ως κεντρικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και ως ερευνήτρια, είχε μιλήσει για τον ντόπινγκ στην Ελλάδα και παλιότερα, στα πλαίσια συνέντευξης τύπου που έδωσε το Αθλητικό Τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τον ευρωβουλευτή κ. Νίκο Χουντή. Για όσα είπε στη συνέντευξη τύπου τότε αλλά και αργότερα σε τηλεοπτική εκπομπή που συμμετείχε, όπου εγκαλούσε την τότε αθλητική ηγεσία (κ.κ. Γερουλάνο και Νικητιάδη) για την απροθυμία της να απαντήσει σε κοινοβουλευτικές ερωτήσεις, η κ. Αυλωνίτου, κατήγγειλε ότι υπέστη πρωτοφανείς συμπεριφορές.
Βρέθηκε συγκεκριμένα ενώπιον του κινδύνου να τεθεί σε αργία, σύμφωνα με το μνημονιακό νόμο 4093/2012, που προβλέπει αργία σε περίπτωση που εκκρεμεί πειθαρχική δίωξη, άσχετα από το τελικό της αποτέλεσμα.