Νέες καταδίκες για σοβαρές υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών

Ποινή κάθειρξης 10 ετών και 3 μηνών και χρηματική ποινή 50.500 ευρώ επέβαλε το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου στον υπότροπο σε υποθέσεις ναρκωτικών S. D. του R., 32 ετών, υπήκοο Αλβανίας, κάτοικο Ιαλυσού, που συνελήφθη την 22α Μαρτίου 2012 από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών.
Ο 32χρονος είχε καταδικαστεί πρωτοδίκως σε ισόβια κάθειρξη, φυλάκιση 5 μηνών και χρηματική ποινή 205.000 ευρώ.
Το ιστορικό της υπόθεσης φέρεται να έχει ως εξής:
Στις αρχές Μαρτίου 2012 συνελήφθησαν από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών οι υπήκοοι Αλβανίας Α. Κ. του R., 28 ετών, Α. Κ. του P., 21 ετών και Ε. Α. του Ε. 28 ετών, για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών. Ένας εκ των τριών κατηγορουμένων, είχε αναφέρει στους αστυνομικούς ότι παραλαμβάνει τις ναρκωτικές ουσίες από υπαίθριο σημείο, στην οδό Καλλιπάτειρας, στην Ιαλυσό, από άγνωστο ομοεθνή του.
Οι αστυνομικοί ξεκίνησαν αμέσως έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του ατόμου αυτού.
Την 22α Μαρτίου 2012 και περί ώραν 19.00 ο S. D. του R. εντοπίστηκε στην οδό Καλλιπάτειρας να αποθηκεύει, σε υπαίθριο σημείο, μια συσκευασία. Ακινητοποιήθηκε από τους αστυνομικούς και μετά από έρευνα στο σημείο, βρέθηκε, μία αυτοσχέδια πλαστική συσκευασία με ηρωίνη μικτού βάρους, 164 γραμμαρίων. Σε σωματική έρευνα που του έγινε βρέθηκαν το χρηματικό ποσό των 400 ευρώ και ένα κινητό τηλέφωνο. Ακολούθησε έρευνα στην οικία του, παρουσία δικαστικού λειτουργού και βρέθηκαν μια κολλητική ταινία και ένα ρολό απορροφητικού χαρτιού, όμοια με αυτά που χρησιμοποιήθηκαν για τη συσκευασία της ποσότητας ηρωίνης που επιχείρησε να κρύψει στην οδό Καλλιπάτειρας. Διαπιστώθηκε παραπέρα ότι ο κατηγορούμενος είχε εισέλθει στη χώρα από αφύλακτη συνοριακή διάβαση της ελληνοαλβανικής μεθορίου, παραβιάζοντας το σε βάρος του μέτρο απαγόρευσης εισόδου, λόγω εγγραφής του στον Εθνικό Κατάλογο Ανεπιθύμητων Αλλοδαπών.
Είχε συλληφθεί συγκεκριμένα την 18η Φεβρουαρίου 2010 από αστυνομικούς του Α.Τ. Νέας Κυδωνίας Χανίων, για παράνομη είσοδο στη χώρα και εκδόθηκε σε βάρος του, η από 21 Φεβρουαρίου 2010, απόφαση του Αστυνομικού Διευθυντή Χανίων με την οποία καταχωρήθηκε στον κατάλογο ανεπιθύμητων αλλοδαπών έως την 24η Φεβρουαρίου 2013.
-Σε ποινή κάθειρξης 10 ετών και χρηματική ποινή 30.000 ευρώ καταδικάστηκε από το ίδιο δικαστήριο ο υπήκοος Αλβανίας Β. R. του V. 38 ετών, που συνελήφθη την 18η Αυγούστου 2011 από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ρόδου. Πρωτοδίκως του είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης 19 ετών και χρηματική ποινή 75.000 ευρώ.
Αθώοι λόγω αμφιβολιών είχαν κριθεί ο J. A. του R., 47 ετών, κηπουρός και η σύζυγος́ του J. A. του P. 44 ετών, συγκατηγορούμενοί του.
Στην Παστίδα, την 18η Αυγούστου 2011 και περί ώρα 15:00, ο 47χρονος οδηγώντας το υπ’ αριθ. ΡΟΗ-9781, ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του, ακινητοποιήθηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών έξω από την οικία του. Κατόπιν νομότυπης έρευνας στην οικία του, όπου παρευρισκόταν και η σύζυγός του, βρέθηκε επιμελώς κρυμμένη σε εσοχή τραπεζιού σαλονιού μία αυτοσχέδια πλαστική συσκευασία που περιείχε κοκαΐνη μικτού βάρους 507 γραμμαρίων. Επιπλέον βρέθηκαν επιμελώς κρυμμένα σε κουρτινόξυλο μία ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας μάρκας ΤΑΝΙΤΑ και το χρηματικό ποσό των 7.400 ευρώ.
Σε διάφορα μέρη της οικίας βρέθηκαν το χρηματικό ποσό των 3.700 ευρώ, ένα κινητό τηλέφωνο, μία κάρτα της εταιρείας «WESTERN UNION» επ’ονόματι του 47χρονου, εννέα τραπεζικά βιβλιάρια λογαριασμών, εκ των οποίων τέσσερα της Εθνικής Τράπεζας, τρία της Τράπεζας Δωδεκανήσου, ένα της Τράπεζας Πειραιώς και ένα της Τράπεζας EUROBANK επ’ ονόματι του δεύτερου και τρίτου δράστη και της κόρης τους.
Ακολούθως στην Κρεμαστή, στην οδό Λ. Ηρακλειδών, την 18η Αυγούστου 2011 και περί ώρα 20:30, έπειτα από έρευνες, οι αστυνομικοί εντόπισαν στην οικία του, τον 38χρονο. Οταν αντιλήφθηκε τους αστυνομικούς ο 38χρονος απέρριψε από το μπαλκόνι της οικίας του δύο κινητά τηλέφωνα. Ακινητοποιήθηκε και μετά από έρευνα, στο περιβάλλοντα χώρο, ανευρέθηκαν οι δύο συσκευές τηλεφώνου.

Οι αστυνομικοί κατάσχεσαν τα ναρκωτικά, τη ζυγαριά, το χρηματικό ποσό των 11.100 ευρώ και τρία κινητά τηλέφωνα. Επιπρόσθετα κατασχέθηκαν εννέα τραπεζικά βιβλιάρια λογαριασμών και μία κάρτα της «WESTERN UNION». Σύμφωνα με τις πληροφορίες το σύνολο των τραπεζικών καταθέσεων των δραστών αγγίζει τα 300.000 ευρώ. Απολογούμενος ο 38χρονος, που ανέλαβε και την ευθύνη, ισχυρίστηκε ότι η κοκαΐνη ανήκε σε έναν ομοεθνή του τον οποίο και κατονόμασε. Υποστήριξε ότι του παρέδωσε την κοκαΐνη προς φύλαξη και προκειμένου να μην την ανακαλύψει η σύντροφός του στην οικία τους, την φύλαξε στην οικία των άλλων δύο, εν αγνοία τους.
-Αθώος κρίθηκε χθες από το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων ο B. D. του R. 33 ετών, γνωστός και ως “Σπάρτακος”, ήδη έγκλειστος στις δικαστικές φυλακές της Πάτρας, που εφέρετο ως “εγκέφαλος” σπείρας διακίνησης ηρωίνης.
Το δικαστήριο επέβαλε ποινή κάθειρξης 10 ετών και χρηματική ποινή 50.000 ευρώ στον Ι. Τ. του Μ. 36 ετών, κάτοικο Κοσκινού και ποινή φυλάκισης 4 ετών με ανασταλτικό ως προς την έφεση αποτέλεσμα υπό τον όρο της εμφάνισής του μια φορά κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας του, τον Φ. Κ. του Ε. 36 ετών, κάτοικο Αρνίθας. Απηλλάγη η Ουκρανέζα σύντροφος του Ι. Τ. του Μ., A. B. του Υ. 23 ετών.
Την 24η Δεκεμβρίου 2012 και περί ώρα 10:15, εντοπίστηκε ο Ι.Τ. μαζί με την υπήκοο Ουκρανίας Α. Β., στα Κοσκινού και ακινητοποιήθηκαν. Ο Ι. Τ. παρέδωσε στους αστυνομικούς μια αυτοσχέδια πλαστική συσκευασία που περιείχε δύο μικρότερες με ηρωίνη, μικτού βάρους 17,4 γραμμαρίων, την οποία φύλασσε στην οικία του. Προανακρινόμενος φέρεται να δήλωσε στους αστυνομικούς ότι κατ’ εντολήν του “Σπάρτακου” παρέλαβε το μεσημέρι της 23ης Δεκεμβρίου 2012 από άγνωστο ηλικιωμένο ημεδαπό, τον οποίο συνάντησε έξω από την ΔΟΥ Ρόδου, ποσότητα ηρωίνης, βάρους 890,7 γραμμαρίων.
Επίσης ανέφερε ότι την ποσότητα αυτή μετέφερε ο ηλικιωμένος ακτοπλοϊκώς από τον Πειραιά στη Ρόδο. Για το συγκεκριμένο ραντεβού είχε ενημερωθεί από έναν άγνωστο Αλβανό τηλεφωνικά και όπως είπε, ο άγνωστος αυτός άνδρας είναι συνεργάτης του “Σπάρτακου”. Ακολούθως ανέφερε ότι κατόπιν συνεννοήσεως, που είχε κάνει με τον “Σπάρτακο”, από την ποσότητα που παρέλαβε, θα κρατούσε για δική του χρήση 17,4 γραμμάρια και τα υπόλοιπα 873,3 γραμμάρια θα τα παρέδιδε στον Κ. Φ.. Για τον λόγο αυτό, απέκρυψε σε αγροτική περιοχή, παραπλεύρως της οικίας του, την συγκεκριμένη ποσότητα ηρωίνης.
Οι αστυνομικοί μετέβησαν μαζί του στο σημείο και εκεί τους παρέδωσε μια σακούλα, που περιείχε ηρωίνη, συνολικού μικτού βάρους 873,3 γραμμαρίων. Ενώ ήταν κρατούμενος ο Ι. Τ. δέχτηκε τηλεφωνικές κλήσεις από σύνδεση κινητού τηλεφώνου, που εφέρετο να χρησιμοποιούσε ο “Σπάρτακος”, ο οποίος του είπε να παραδώσει ποσότητα 873,3 γραμμαρίων στον Φ. Κ., στην οδό Στεφάνου Καζούλλη, στις «Επτά Βαγιές».
Υπό την διακριτική παρακολούθηση των αστυνομικών πραγματοποιήθηκε το ραντεβού και την ώρα που ο Φ. Κ. παρελάμβανε την ηρωίνη, συνελήφθη. Απολογούμενος ο Ι.Τ. επανέλαβε τα όσα είχε πει προανακρινόμενος κατονομάζοντας εκ νέου τον “Σπάρτακο” ως τον “εγκέφαλο” της σπείρας. Ο Φ. Κ. ομοίως κατέθεσε ότι αγόρασε τα ναρκωτικά μετά από συνεννόηση με τον “Σπάρτακο” αλλά αρνήθηκε ότι είχε παραγγείλει να του παραδώσουν ποσότητα 873,3 γραμμαρίων. Η τρίτη κατηγορούμενη αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με τα ναρκωτικά.
Ο D. B. απολογούμενος χαρακτήρισε αβάσιμες και ανυπόστατες τις κατηγορίες σε βάρος του, επισημαίνοντας ότι από τον μήνα Ιούνιο του 2012 εκτίει ποινή κάθειρξης 10 ετών στις δικαστικές φυλακές της Πάτρας για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών. Ισχυρίζεται ότι είναι αδύνατο, ενώ είναι έγκλειστος στις φυλακές, να αγοράζει από άγνωστο έναντι άγνωστου τιμήματος 890,70 γραμμάρια και να οργάνωσε και να κατηύθυνε μέσα από τη φυλακή κατοχή, μεταφορά και παράδοση ναρκωτικών, δίνοντας οδηγίες με κινητό τηλέφωνο, σε άγνωστο ημεδαπό, προχωρημένης ηλικίας, προκειμένου να μεταφέρει, πιθανότατα από την Πάτρα, σε άλλο άγνωστο επίσης άτομο το οποίο μεσολάβησε για την παράδοση των ναρκωτικών στον Ι. Τ..
Χαρακτήρισε αόριστες, υποθετικές και αυθαίρετες τις κατηγορίες επισημαίνοντας ότι στηρίχθηκαν σε υποβολιμαίες καταθέσεις των συγκατηγορούμενων του που κατέβαλαν προσπάθεια να τον ενοχοποιήσουν για να τύχουν καλής μεταχείρισης.
Ως συνήγορος υπεράσπισής του παρέστη ο δικηγόρος κ. Μανώλης Κουτσούκος.