Τη διαφωνία του με τη χρήση του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία της ΠΓΔΜ, σε μια περίοδο, μάλιστα, κατά την οποία οι διαπραγματεύσεις έχουν ενταθεί, δημοσιοποίησε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Π. Καμμένος από το στρατόπεδο «Νταλίπη» στη Θεσσαλονίκη.
Παρέπεμψε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή το 1992, λέγοντας ότι «η απόφαση των πολιτικών αρχηγών είναι η μη χρήση του όρου “Μακεδονία”, και για οποιαδήποτε άλλη απόφαση θα πρέπει να συγκληθεί το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας». Και κατέληξε ότι, προσωπικά, ο ίδιος «ουδέποτε θα συναινέσει στην οποιαδήποτε χρήση του ελληνικού όρου “Μακεδονία” για την ονομασία των Σκοπίων».
Ο κ. Καμμένος παρακάμπτει, βεβαίως, το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση και τα κόμματα έχουν ήδη αποφασίσει από το 2007 ότι αναζητούν λύση με σύνθετη ονομασία που θα περιέχει, εν ολίγοις, τον όρο «Μακεδονία». Αυτό, όπως φαίνεται, δεν σημαίνει κάτι για τον κ. Καμμένο και αποτελεί έναν πονοκέφαλο για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, καθώς προφανώς δεν μπορούν να υπολογίζουν στην κοινοβουλευτική στήριξη των ΑΝΕΛ.
Αντιθέτως, συγκρατημένη ικανοποίηση επικρατεί στην Αθήνα για την απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην υλοποίηση της συμφωνίας για ανέγερση κοιμητηρίων όπου θα ταφούν τα οστά των πεσόντων του ελληνοϊταλικού πολέμου 1940-41. Ο αλβανικός Τύπος περιγράφει τη συγκεκριμένη απόφαση ως αποτέλεσμα των συναντήσεων των δύο ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά και Ντίτμιρ Μπουσάτι στην Κρήτη στις αρχές Νοεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι οι συναντήσεις θα συνεχιστούν στις 20 Ιανουαρίου, αυτή τη φορά σε αλβανικό έδαφος, στην Κορυτσά. Από την κυβερνητική απόφαση γίνεται σαφές ότι θα υπάρξει πρόβλεψη για τη χωροθέτηση πολλαπλών νεκροταφείων σε διαφορετικές περιφέρειες της αλβανικής επικράτειας. Προβλέπεται, επίσης, ο ορισμός μεικτής επιτροπής Αλβανών και Ελλήνων εμπειρογνωμόνων για την αναζήτηση, εκταφή, ταυτοποίηση και ταφή των οστών.
«Επί της αρχής θετική εξέλιξη» χαρακτήρισε την απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος, μάλιστα, υπενθύμισε ότι η αρχική συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες για το συγκεκριμένο θέμα είχε πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο του 2009, σχεδόν πριν από εννέα χρόνια, κάτι που δείχνει και την αργή εξέλιξη των συγκεκριμένων υποθέσεων.
Καθημερινή