Ειδήσεις

Η Άγκυρα ανεβάζει ξανά το θερμόμετρο στην Ανατολική Μεσόγειο

Ανεβαίνει ξανά το θερμόμετρο στο τρίγωνο Αθήνας-Άγκυρας-Λευκωσίας, καθώς η άφιξη του πλωτού γεωτρύπανου Deepsea Metro 2, το οποίο έχει εκμισθώσει η Τουρκία προκειμένου να πραγματοποιήσει έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, φαίνεται πως έφτασε ταχύτερα από ότι υπολογιζόταν.

Το γεωτρύπανο έφτασε την Πέμπτη σε διεθνή ύδατα νοτιοανατολικά της Πελοποννήσου, με την τουρκική κορβέτα «Μπάφρα», σε μια ακόμη πρόκληση από μέρους της Άγκυρας, να πλέει στα ανοιχτά του Καφηρέα αρχικά και κατόπιν στο Μυρτώο Πέλαγος, πιθανότητα για να συνοδεύσει το γεωτρύπανο στον τελικό προορισμό του.

Εκείνο που φαίνεται να προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία τόσο στην Αθήνα όσο και στη Λευκωσία είναι πως ο τελικός αυτός προορισμός δεν είναι γνωστός.

Το Saipem 12000 στην κυπριακή ΑΟΖ

Υπενθυμίζεται ότι χθες έφτασε στην κυπριακή ΑΟΖ το γεωτρύπανο που είχε μισθώσει η ιταλογαλλική κοινοπραξία ENI-TOTAL στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το γεωτρύπανο αναμένεται να ξεκινήσει την ερευνητική του δραστηριότητα στις 31/12 ή την Πρωτοχρονιά.

Την είσοδο του πλωτού γεωτρύπανου «Saipem 12000» χαιρέτισε ο υπουργός Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας Γ. Λακκοτρύπης, ο οποίος καλωσόρισε την κοινοπραξία στα κυπριακά χωρικά ύδατα και συγκεκριμένα στο σημείο «Καλυψώ» του οικοπέδου 6, όπου αναμένεται να γίνουν οι ερευνητικές γεωτρήσεις.

«Saipem 12K, καλωσόρισες στην Κυπριακή ΑΟΖ. Η ‘Καλυψώ’ σε περιμένει… Καλές επιτυχίες ENI και TOTAL» δήλωσε μέσω twitter ο κύπριος υπουργός.

Aνοικτά της Κύπρου το Barbaros

Το σεισμογραφικό πλοίο «Barbaros» στέλνει η Τουρκία στα ανοικτά της Κύπρου, σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή ιστοσελίδα «Χαπέρ Κίπρις».

Η τουρκική ενέργεια αποτελεί απάντηση στην έλευση του γεωτρύπανου Saipem, του ενεργειακού κολοσσού ΕΝΙ, στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η ιστοσελίδα δεν δίνει περαιτέρω λεπτομέρειες όσον αφορά την πορεία και το στίγμα του Barbaros. Εξάλλου, η διεθνής ιστοσελίδα «Μαρίν Τράφικ» μεταδίδει ότι το πλοίο πλέει ανοικτά των τουρκικών ακτών, βόρεια της Κύπρου, εντός τουρκικών υδάτων.

Στον χάρτη που δημοσίευσε πριν από μερικές ημέρες στην κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» εμφανίζεται ως ακολούθως:

1. Το σημείο του στόχου «Καλυψώ», όπου από τις 11.00 το βράδυ της Τρίτης βρίσκεται το γεωτρύπανο Saipem 12000. Εκεί βρίσκονται από τα μεσάνυκτα της Τρίτης και ειδικά πλοία υποστήριξης μεταφέροντας τα πρώτα απαραίτητα εφόδια και εξοπλισμό για την έναρξη της γεώτρησης που αναμένεται να ξεκινήσει το Σάββατο. Με λευκό κύκλο η ζώνη προστασίας από θάλασσα και αέρα όπως καθορίστηκε με Navtex και Notam που εκδόθηκαν από την Κυπριακή Δημοκρατία.

2. Με μπλε χρώμα, η ζώνη για την ελεύθερη πλεύση των πλοίων υποστήριξης μεταξύ του λιμανιού της Λεμεσού και του γεωτρύπανου, που δεσμεύτηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία με σχετική Navtex.

3. Με κίτρινο χρώμα η ζώνη που δεσμεύτηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία με Notam, για τις πτήσεις των ελικοπτέρων που μεταφέρουν κυρίως προσωπικό από και προς το γεωτρύπανο από το αεροδρόμιο Λάρνακας.

4. Μεγάλη θαλάσσια ζώνη έκτασης 27.000 τετρ. χιλιομέτρων νότια της Κύπρου και εντός της Κυπριακής ΑΟΖ που «δέσμευσε» παράνομα η Τουρκία για ασκήσεις του τουρκικού πολεμικού Ναυτικού και έχει ισχύ μέχρι και αύριο Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου.

5. Με κόκκινο χρώμα, η απειλητική τουρκική παράνομη navtex με αρ. 1414 που εκδόθηκε στις 13 Δεκεμβρίου με ισχύ μέχρι και σήμερα,  για – όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται – Στρατιωτικές ασκήσεις, υποβρύχιες δραστηριότητες και δραστηριότητες επιφάνειας, για την προστασία και επανεξασφάλιση κρίσιμων υποδομών».

thetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου