Ειδήσεις

Φουντώνουν οι αντιδράσεις για το νέο φόρο στα ξενοδοχεία

Κορυφώνονται οι αντιδράσεις στους κόλπους των ξενοδόχων για το νέο φόρο στη διαμονή που επιβάλλεται για πρώτη φορά από φέτος σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, ο οποίος – όπως αποφασίστηκε από το υπουργείο Οικονομικών στο παρά πέντε μόλις της εφαρμογής του –θα πληρώνεται τελικά από τους τουρίστες και τους χρήστες δωματίων (χωρίς να επιβαρύνεται με ΦΠΑ).

Η άρνηση της κυβέρνησης της Σκωτίας να επιβάλει ανάλογο τουριστικό φόρο στα ξενοδοχεία του Εδιμβούργου ή σε οποιασδήποτε άλλη πόλη στη χώρα, σε αντίθεση με την πρόταση που είχαν κάνει τα τοπικά δημοτικά συμβούλια, αν και το τέλος θα ήταν ανταποδοτικό για την τοπική τουριστική οικονομία, έδωσε λαβή για νέα σχόλια.  Ενδεικτική ήταν η αντίδραση του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννη Ρέτσου, ο οποίος σε ανάρτησή του στο Twitter, έγραφε σχολιάζοντας τη σχετική είδηση: “Θα ήταν ουτοπικό να περιμένει κανείς ελληνική αντίδραση ανάλογη με τη βρετανική, αξίζει όμως να τονιστεί η ανακοίνωση της σκωτσέζικης κυβέρνησης που μιλάει για “ενίσχυση της άνθησης του τουρισμού” και “αποφάσεις από κοινού με την τουριστική βιομηχανία””.

Αντίστοιχα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, σε ανακοίνωσή της για την επιβολή του νέου τουριστικού “χαρατσιού” (το οποίο θα ισχύσει καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου και όχι στους μήνες αιχμής της τουριστικής περιόδου όπως αρχικά είχαν προτείνει οι επιχειρηματίες του κλάδου) σημείωνε πως έχει προειδοποιήσει για τις αρνητικές συνέπειες του μέτρου στον ελληνικό τουρισμό, στην ήδη βεβαρημένη ανταγωνιστικότητα του ξενοδοχειακού  προϊόντος και φυσικά, κατά προέκταση, στην εθνική οικονομία.

Φορείς της τουριστικής αγοράς θεωρούν βέβαιο πως η επιβάρυνση του Τουρισμού με φόρους θα έχει μακροπρόθεσμα σοβαρές επιπτώσεις στην ζήτηση (καθώς θα αυξήσει το κόστος διακοπών προς την Ελλάδα σε μια περίοδο που ο ανταγωνισμός στη Μεσόγειο είναι ιδιαίτερα ισχυρός), τη στιγμή που οι γειτονικές μας χώρες (Ισπανία, Κροατία, Πορτογαλία) έχουν χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές σε διαμονή και εστίαση. Εκτιμούν δε πως από την φοροεισπρακτική πολιτική της Κυβέρνησης στον τομέα του Τουρισμού, ωφελημένη θα βγει η Τουρκία, που ήδη από πέρσι δείχνει ισχυρά σημάδια ανάκαμψης και με ευνοϊκές προσφορές στα τουριστικά της πακέτα προσπαθεί να ανακτήσει το χαμένο έδαφος.

Συμπληρώνουν μάλιστα πως παρόμοιο τέλος υπάρχει και σε άλλες χώρες, όμως σε αντίθεση με την ελληνική περίπτωση είναι ανταποδοτικό. Όπως εξηγούν στην Ελλάδα υπήρχε ήδη παρόμοιο “ανταποδοτικό” τέλος (τέλος παρεπιδημούντων), αλλά παρόλα αυτά προστέθηκε και ο νέος, μη ανταποδοτικός, φόρος.

Φορείς του κλάδου φέρνουν ως παράδειγμα την Ισπανία, όπου ο φόρος διαμονής κυμαίνεται από  0,45 έως  2,25 ευρώ ανά άτομο και ανά διανυκτέρευση (εξαιρούνται οι επισκέπτες κάτω των 16 ετών).  Από τον Ιούλιο του 2016 υπήρξε επιβολή του φόρου και στις Βαλεαρίδες Νήσους (από ένα έως δύο ευρώ ανά άτομο και ανά διανυκτέρευση, με το ποσό να μειώνεται κατά 50% από την ένατη διανυκτέρευση και μετά).

Τα έσοδα του φόρου διαμονής κατευθύνονται στην προώθηση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης. Στην Ιταλία επίσης ο τουριστικός φόρος ισχύει ανά διανυκτέρευση και ανά άτομο, ενώ υπάρχουν και ηλικιακές εξαιρέσεις από το φόρο που ποικίλει ανά πόλη για επισκέπτες από 10 έως 18 ετών. Και σε αυτήν την περίπτωση τα έσοδα κατευθύνονται προς την ανάπτυξη των τουριστικών υποδομών.

Ο φόρος διαμονής στα ελληνικά καταλύματα θα ανέρχεται στα 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση ανά δωμάτιο στα ξενοδοχεία 5 αστέρων, στα 3 ευρώ στα ξενοδοχεία 4 αστέρων, στο 1,5 ευρώ στα ξενοδοχεία 3 αστέρων και στα 0,50 ευρώ στα ξενοδοχεία 1 έως 2 αστέρων καθώς και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Όπως προβλέπεται στον Προϋπολογισμό, τα έσοδα από το τέλος διαμονής αναμένεται να ανέλθουν σε 74 εκατ. ευρώ.

Βασιλική Κουρλιμπίνη-capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου