Ρεπορτάζ

Εισαγγελική έρευνα για το σκάνδαλο εικονικής ασφάλισης δανεικών εργαζομένων

Στην υποβολή μηνυτήριας αναφοράς εις βάρος των εμπλεκόμενων σε μια σοβαρή υπόθεση φοροδιαφυγής και εικονικής ασφάλισης εργαζομένων μέσω ανύπαρκτης ΕΠΕ, που λειτουργούσε δήθεν στην πόλη της Ρόδου, προχώρησε χθες ο διευθυντής του ΕΦΚΑ Ρόδου κ. Ι. Παπαντωνίου ενώ ανάλογη αναφορά έχει υποβληθεί ήδη από την ΔΟΥ Ρόδου.
Ήδη ο κ. Παπαντωνίου έχει εκδώσει απόφαση με την οποία ακυρώνονται τα ασφαλιστικά στοιχεία όλων των ασφαλισμένων μονοπρόσωπης ΕΠΕ, που υποβλήθηκαν με 5 ΑΠΔ από την επιχείρηση αφού διαπιστώθηκε ότι δεν υφίστατο από το έτος 2012.
Το ύψος της εισφοροδιαφυγής από την συγκεκριμένη υπόθεση ανέρχεται στα 54.957,01 ευρώ.
Η εταιρεία που είχε δηλώσει ως δραστηριότητά της την λειτουργία εστιατορίου από τον Μάρτιο του 2009, επέκτεινε τις δραστηριότητές της από τον Φεβρουάριο του 2010 σε κατασκευαστικές εργασίες.
Εχει υποβάλει 6 δηλώσεις ΦΠΑ το έτος 2016 και 4 συμπληρωματικές δηλώσεις το ίδιο έτος, ενώ όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, δεν έχει υποβάλει ποτέ δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.
Πριν την υποβολή των 10 συνολικά δηλώσεων ΦΠΑ το έτος 2016 είχε υποβάλει ξανά μόνο δύο τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2012.
Ο ΦΠΑ που δήλωσε το έτος 2016 και μόνο για 6 μήνες, αντιστοιχεί σε 662.000 ευρώ περίπου, γεγονός που χτύπησε «καμπανάκι» στους επιθεωρητές της ΔΟΥ Ρόδου καθώς τα ποσά που δηλώθηκαν δεν δικαιολογούνται από τις δραστηριότητες της εταιρείας.
Σημειώνεται μάλιστα ότι τα ποσά αυτά βεβαιώθηκαν ως χρέος της συγκεκριμένης ΕΠΕ χωρίς να έχει εισπραχθεί τίποτε από το Ελληνικό Δημόσιο.
Ακολούθησαν κι άλλες έρευνες από τις οποίες προέκυψε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία, που έχει ως εμφανή δραστηριότητα, τη λειτουργία συνοικιακού εστιατορίου έχει παύσει από τον Οκτώβριο του 2016 τη λειτουργία της.
Ως διαχειριστής της εταιρείας φέρεται ένας 72χρονος, με αγγλικό διαβατήριο, ο οποίος έχει καταγωγή από την Κύπρο και ο οποίος φέρεται να έχει διαφύγει στο εξωτερικό.
Οι επιθεωρητές του ΕΦΚΑ από τον έλεγχο που διενήργησαν διαπίστωσαν ότι η εταιρεία απασχολεί περισσότερους από 50 υπαλλήλους, ως επί το πλείστον αλλοδαπούς. Μεταξύ των υπαλλήλων της συγκαταλέγεται μάλιστα κι ένας Ροδίτης εργολάβος, που έχει κατ’ επανάληψη απασχολήσει τοπικά την δικαιοσύνη και οφείλει περίπου 9,5 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο!!
Οι επιθεωρητές, διαπίστωσαν ότι ο 72χρονος χρησιμοποιήθηκε ως «αχυράνθρωπος», ως «μπροστάρης», για την εικονική ασφάλιση 70 περίπου εργαζομένων τους οποίους στη συνέχεια «δάνειζε» σε άλλες επιχειρήσεις, αλλά και για την έκδοση πλαστών και εικονικών τιμολογίων.
Φέρεται μάλιστα να μην έχει κανένα περιουσιακό στοιχείο, ούτε προσωπικό ούτε στην εταιρεία της οποίας είναι διαχειριστής!
Σχετικά μάλιστα έχει ενημερωθεί για τις δικές της ενέργειες η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας.
Επιπλέον διενεργείται έλεγχος και στο ηλεκτρονικό σύστημα του Υπουργείου Οικονομικών, στο Taxis, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιος, πού και πότε είχε υποβάλει τις δηλώσεις ΦΠΑ της συγκεκριμένης εταιρείας.
Ήδη δε έχει υποβληθεί αρμοδίως από την ΔΟΥ Ρόδου μήνυση σε βάρος του 72χρονου για οφειλές ύψους 320.000 ευρώ περίπου προς το Ελληνικό Δημόσιο.
Σύμβαση δανεισμού μισθωτού είναι η συμφωνία μεταξύ του εργοδότη του μισθωτού και ενός τρίτου εργοδότη με την οποία ο πρώτος (εργοδότης) παραχωρεί στον δεύτερο (εργοδότη) τις υπηρεσίες του μισθωτού του, που συνδέεται μαζί του με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου.
Κύρια χαρακτηριστικά της τριμερούς σχέσεως είναι τα εξής:
Υποχρέωση του εργοδότη του μισθωτού να παραχωρήσει για ορισμένο χρόνο τις υπηρεσίες αυτού στον νέο εργοδότη.
Υποχρέωση του μισθωτού να παρέχει τις υπηρεσίες για τον συμφωνηθέντα χρόνο στον νέο εργοδότη.
Υποχρέωση του νέου εργοδότη να καταβάλλει τις οφειλόμενες στο μισθωτό αποδοχές.
Η καταβολή του μισθού κατά την διάρκεια του δανεισμού είναι υποχρέωση του αρχικού εργοδότη εκτός και αν υπάρχει ειδικότερη συμφωνία μεταξύ αρχικού εργοδότη, μισθωτού και τρίτου, η οποία να ρυθμίζει τους όρους εργασίας κατά την διάρκεια του δανεισμού, πχ τον υπόχρεο καταβολής του μισθού.

Σε περίπτωση που κατά την διάρκεια του δανεισμού συναφθεί άμεση σύμβαση εξαρτημένης εργασίας μεταξύ του μεταγενέστερου εργοδότη και του μισθωτού, ο αρχικός εργοδότης απαλλάσσεται από κάθε υποχρέωση για καταβολή των αποδοχών και των αντίστοιχων εισφορών στο ΙΚΑ διότι πλέον καθίσταται υπόχρεος ο μεταγενέστερος εργοδότης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου