Την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης πυροδότησε η αποψινή ομιλία του Πρωθυπουργούαπό το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα σε ότι αφορά το θέμα της ονομασία της ΠΓΔΜ.
Σε ανακοίνωσή της η ΝΔ κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι «μίλησε επί μια ώρα στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑχωρίς να απαντήσει στο βασικό ερώτημα που έχουν οι πολίτες: Υπάρχει ή όχι ενιαία κυβερνητική πρόταση για το Σκοπιανό;».
«Από το γεγονός ότι δεν απάντησε σε αυτό το βασικό ερώτημα, αλλά και από το σύνηθες διχαστικό ύφος του, γίνεται ξεκάθαρο ποιος αντιμετωπίζει ανεύθυνα, επιπόλαια και τυχοδιωκτικά ακόμη και τα εθνικά θέματα» ενώ σε υστερόγραφό της σημείωσε ότι «Καθώς ο κ. Τσίπρας αντιμετώπισε και πάλι τον κ. Μητσοτάκη ως εν ενεργεία πρωθυπουργό του συνιστούμε να κάνει απλώς λίγη υπομονή».
Θέση πήρε και το ΚΚΕ το οποίο σε σχόλιο του ανέφερε ότι «Ο κύριος Τσίπρας προσπαθεί απεγνωσμένα να δικαιολογηθεί στον αριστερό κόσμο που τον ψήφισε για το γεγονός ότι έχει καταντήσει η «αριστερά» της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και του ΣΕΒ και υλοποιεί τα βρώμικα σχέδια του κεφαλαίου. Στην προσπάθεια του αυτή καταφεύγει στη γνωστή δικαιολογία όλων των συμβιβασμένων στην ιστορία του λαϊκού κινήματος, στο δήθεν «ρεαλισμό».
«Ευτυχώς που στον τόπο αυτό υπήρχαν και υπάρχουν δυνάμεις που δεν ακολούθησαν το ρεαλισμό της κυβερνητικής καρέκλας, άλλα αυτόν της σύγκρουσης με την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Ό,τι κατέκτησε ο λαός, το κατέκτησε με αυτό το ρεαλισμό. Ενώ, η τύχη των δυνάμεων τύπου ΣΥΡΙΖΑ είναι να τους επαινούν μόνο οι εκπρόσωποι του κατεστημένου” τονίζει το ΚΚΕ καταλήγοντας στο σχόλιό του “όσο δε για τη «φωτιά της μάχης» στην οποία έχει δήθεν ριχτεί ο κ. Τσίπρας, του συστήνουμε να μη μετράει το μπόι με τον ίσκιο του».
Με τη σειρά της η ΔΗΜΑΡ κάνει λόγο για ένα ακόμη ρεσιτάλ εικονικής πραγματικότητας, εκ μέρους του Πρωθυπουργού .
Σύμφωνα με τη ΔΗΜΑΡ «Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε “ολιγαρχίες και ελίτ” ενώ η κυβέρνηση του ασκεί μία σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική και σε “πατριδοκάπηλους και εθνικιστές” ενώ συγκυβερνά με τον ακροδεξιό κ. Καμμένο. Ο διπρόσωπος ρόλος του επεκτάθηκε σε όλα τα θέματα ως ταυτόχρονα μνημονιακός στις πράξεις και αντιμνημονιακός στα λόγια. Ξεπέρασε δε και τον ίδιο του τον εαυτό, καθώς αφού πέρασαν ήδη τρία ολόκληρα χρόνια διακυβέρνησης του, χωρίς εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, ανακοίνωσε μάλιστα Διαρκές Συνέδριο του κόμματος του για να καταστρώσει κομματικό σχέδιο ανάπτυξης της χώρας».
Για το «Μακεδονικό» τονίζει ότι ο κ. Τσίπρας αντί «να ενημερώσει ως όφειλε πρώτα τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας με στόχο την εθνική συνεννόηση, συναντήθηκε πρώτα με τον Αρχιεπίσκοπο και ενημέρωσε την Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ για την συνάντηση του αυτή.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε πολλές φορές στην Αριστερά παρά το γεγονός ότι εν τοις πράγμασι ξέχασε τις βασικές θέσεις και αρχές της Αριστεράς όπως είναι η υπεράσπιση του κράτους δικαίου και ο διαχωρισμός κράτους – εκκλησίας. Το μόνο που μπορεί να πει κανείς είναι “Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε κ. Τσίπρα”», αναφέρει η ΔΗΜΑΡ.