Την ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η οριοθέτηση, έστω και προσωρινή, των ρεμάτων στις «κρίσιμες» περιοχές αναδεικνύουν ειδικοί επιστήμονες. Η πλημμύρα της Μάνδρας έδωσε πολλά διδάγματα, ανάμεσα στα οποία η ανάγκη fast track υλοποίησης αντιπλημμυρικών έργων με παράλληλο εκσυγχρονισμό των προδιαγραφών τους.
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διπλωματούχων Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών (ΠΣΔΑΤΜ) διοργάνωσε ημερίδα με θέμα την οριοθέτηση και την προστασία των ρεμάτων, με αφορμή την περίπτωση της Μάνδρας. Εις εκ των βασικών ομιλητών ήταν ο Γιώργος Τσακίρης, καθηγητής του ΕΜΠ και διευθυντής του Κέντρου Εκτίμησης Φυσικών Κινδύνων και Προληπτικού Σχεδιασμού. «Τα ρέματα χρειάζονται τον ζωτικό τους χώρο. Πρέπει να τα οριοθετούμε και να τον προστατεύουμε, ει δυνατόν ανοικτό, για να σταματήσουν κάποια στιγμή οι καταπατήσεις και οι αυθαιρεσίες», αναφέρει στην «Κ». «Η αλήθεια είναι ότι πρέπει να γίνουν πολλά αντιπλημμυρικά έργα με fast track διαδικασίες. Οι αποφάσεις, όμως, δεν πρέπει να λαμβάνονται υπό την πίεση των γεγονότων. Τα έργα αυτά χρειάζονται ενδελεχή μελέτη και σημαντικούς πόρους. Επομένως πρέπει να γίνει μια σωστή ιεράρχηση, ώστε να εντοπιστούν εκείνα με τον δυνητικά μεγαλύτερο κίνδυνο και να δούμε τι είδους παρεμβάσεις μπορούμε να κάνουμε».
«Το κακό είναι ότι τα αντιπλημμυρικά έργα δεν είναι “δημοφιλή” με πολιτικούς όρους και έτσι δεν προκρίνονται», τονίζει ο πρόεδρος του ΠΣΔΑΤΜ Μιχάλης Καλογιαννάκης. «Είναι όμως ανταποδοτικά, αν ληφθεί υπόψη η συνεισφορά τους στη μείωση των καταστροφών. Ξεκινώντας από την αφετηρία αυτή, θα προτείνουμε στο υπουργείο να γίνουν προσωρινές οριοθετήσεις των ρεμάτων, ώστε να προστατευθούν με μικρό κόστος. Επίσης, με δεδομένο ότι η οριοθέτηση μπορεί να είναι αρμοδιότητα πολλών φορέων, θα ήταν καλό το ΥΠΕΝ να βάλει ένα πρόγραμμα, με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και πηγές χρηματοδότησης».
Ειδικά για τη Μάνδρα, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα δεδομένα της καταστροφής πρέπει να ληφθούν υπόψη στα μελλοντικά έργα. «Είναι σημαντικό να γίνουν βελτιώσεις στις μελέτες κατά τη φάση κατασκευής των αντιπλημμυρικών έργων στη Μάνδρα», λέει ο κ. Τσακίρης. «Μπορούν ακόμα να γίνουν, ύστερα από ορθολογικό σχεδιασμό, σημειακές παρεμβάσεις κυρίως σε στενώσεις των ρεμάτων και τεχνικά έργα. Τέλος, πρέπει να διερευνηθεί η δυνατότητα υλοποίησης συμπληρωματικών αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων για τη Μάνδρα και τη βιομηχανική περιοχή. Χρειάζεται, πάντως, περισσότερη προσοχή στον έλεγχο των μελετών κινδύνου πλημμύρας που έχουν γίνει για λογαριασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η μελέτη που έγινε για την Αττική δεν είχε εντοπίσει το πρόβλημα με τα βασικά ρέματα της περιοχής»
Καθημερινή