Συνέντευξη
στην Πέγκυ Ντόκου
Για «αλαζονική και αυταρχική διαχείριση της τοπικής εξουσίας, χωρίς διάλογο και εσωτερική δημοκρατία» κατηγορεί σε συνέντευξή του σήμερα, στην «δημοκρατική», ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΡΟΠΟΑΝ κ. Γιώργος Υψηλάντης.
Θεωρεί μάλιστα, πως δεν θα αλλάξει τίποτε με τον μίνι – ανασχηματισμό που έκανε πρόσφατα ο δήμαρχος Ρόδου, ενώ σχετικά με τις τοπικές κοινότητες, δηλώνει πως πρέπει ν’ αποκτήσουν πολιτική, διοικητική αλλά και οικονομική αυτοδυναμία.
Όσον αφορά τον εκλογικό νόμο, ο κ. Υψηλάντης υπογραμμίζει πως «η απλή αναλογική είναι από μόνη της αρκετή», ενώ σε ερώτηση εάν θα διεκδικήσει ξανά τον δημαρχιακό θώκο της Ρόδου, δηλώνει πως «Η ΡΟΠΟΑΝ θα είναι παρούσα στις αυτοδιοικητικές εκλογές».
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Υψηλάντη, η δημοτική αρχή κλείνει σε λίγους μήνες τέσσερα χρόνια από την εκλογή της και θα ήθελα ένα σχόλιο από εσάς. Τι θα λέγατε σήμερα ως αποτίμηση της πορείας της;
Ποια πορεία να αποτιμήσουμε; Η σημερινή της εικόνα τα λέει όλα! Άλλος για Χίο τράβηξε κι άλλος για Μυτιλήνη! Δεν φταίει βέβαια η εικόνα, αλλά η ίδια η πορεία που δημιούργησε αυτή την εικόνα.
Δεν φταίνε όσοι τράβηξαν ή θα τραβήξουν για αλλού, αλλά αυτό που τους εξώθησε, ο τρόπος δηλαδή διαχείρισης των πραγμάτων από τη Δημοτική Αρχή. Η αλαζονική και αυταρχική διαχείριση της τοπικής εξουσίας, χωρίς διάλογο και εσωτερική δημοκρατία, αυτό το αποτέλεσμα παράγει. Κι αυτού του είδους η διαχείριση, δεν έχει να κάνει μόνο με την παράταξη της πλειοψηφίας. Αυτό το μοτίβο συμπεριφοράς της Δημοτικής Αρχής, είναι το ίδιο απέναντι στο σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ωστόσο, αυτά εμένα ελάχιστα μ’ ενδιαφέρουν. Αυτό που μ’ ενδιαφέρει και νομίζω ενδιαφέρει τον κάθε πολίτη, είναι η πορεία του τόπου, η πορεία της Ρόδου. Αν ρωτήσετε τον δήμαρχο, προφανώς θα σας περιγράψει μια ειδυλλιακή κατάσταση, κάτι σαν μακέτα αλλά κι αυτή με πολλά πολλά λόγια. Αν ρωτήσετε την αντιπολίτευση, θα σας περιγράψει μια θλιβερή πραγματικότητα, ίσως ελαφρά πιο θλιβερή απ’ ότι πραγματικά είναι.
Οι κάτοικοι όμως του νησιού, της πόλης και των χωριών, έχουν ξεκάθαρη εικόνα του τι έχει γίνει και τι δεν έχει γίνει αυτά τα τρία χρόνια. Ξέρουν καλύτερα απ’ όσο μπορώ να τα περιγράψω εγώ, αν κάτι άλλαξε προς το καλύτερο στον τόπο τους και στη ζωή τους, αν έμειναν τα πράγματα στάσιμα ή αν πισωγύρισαν. Κι αυτοί είναι που θα κρίνουν και θα αποτιμήσουν τελικά την πορεία της Δημοτικής Αρχής.
• Πρόσφατα ο δήμαρχος προέβη σε «ανασχηματισμό» με μικρές παρεμβάσεις. Εκτιμάτε ότι θα αλλάξει κάτι στην λειτουργία της δημοτικής αρχής;
Θυμάστε πόσοι τέτοιοι ανασχηματισμοί έγιναν τα τελευταία χρόνια; Τι άλλαξε; Τίποτα. Γιατί να περιμένω ότι κάτι θ’ αλλάξει τώρα;
Έχουν βεβαίως ρόλο τα πρόσωπα, αλλά αυτό που ορίζει την πορεία των πραγμάτων είναι η ασκούμενη πολιτική. Κι αυτή είναι φανερό ότι δεν χαράζεται από τα συγκεκριμένα πρόσωπα, ούτε από δημοκρατικές συλλογικές διαδικασίες. Είναι μια πολιτική μονοπρόσωπη στη χάραξη και στην υλοποίησή της, που την έχει ως αποκλειστικό του προνόμιο, ο δήμαρχος. Τα αποτελέσματά της βεβαίως, χρεώνονται αποκλειστικά στον ίδιο.
• Οι δημοτικές ενότητες και κοινότητες, θα έπρεπε κατά την άποψή σας να έχουν δικό τους, ανεξάρτητο προϋπολογισμό;
Η άποψη μου και η άποψη της ΡΟΠΟΑΝ είναι απολύτως ξεκάθαρη. Οι τοπικές κοινότητες πρέπει ν’ αποκτήσουν πολιτική αυτοτέλεια έναντι της κεντρικής δημοτικής δομής, πρέπει ν’ αποκτήσουν μια κάποιου βαθμού διοικητική αυτοτέλεια με την εκχώρηση συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων και τέλος οικονομική αυτοδυναμία με την εκχώρηση αντίστοιχων πόρων.
Να λοιπόν, ένα ουσιαστικό ζήτημα διεκδίκησης στη συζήτηση για τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση των ΟΤΑ.
Επειδή οι μετέχοντες της κεντρικής αυτοδιοικητικής σκηνής (δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι) δεν βλέπω να το έχουν όχι ψηλά αλλά ούτε καν στην ατζέντα τους, εκτιμώ ότι η διεκδίκηση αυτή πρέπει να ξεκινήσει μέσα από ένα κίνημα των ίδιων των αυτοδιοικητικών των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων (πρόεδροι και μέλη των τοπικών συμβουλίων).
Γιατί πρέπει να εκλέγονται μέσα από παραταξιακά ψηφοδέλτια; Γιατί να μην εκλέγονται μέσα από ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο αυτοί που συγκεντρώνουν την εκτίμηση των συγχωριανών ή των συμπολιτών τους; Γιατί στερούνται αρμοδιοτήτων; Γιατί για τις στοιχειώδεις ανάγκες του χωριού τους πρέπει να καταφεύγουν στις χορηγίες ιδιωτών;
• Πώς βλέπετε να εξελίσσεται η υπόθεση με τον νέο εκλογικό νόμο; Κάποιοι λένε ότι δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει στην πράξη.
Νόμος είναι κάτι που ψηφίσθηκε από τη Βουλή, δημοσιεύθηκε σ’ ένα ΦΕΚ και έχει μια ημερομηνία έναρξης εφαρμογής. Κάτι τέτοιο σήμερα δεν υπάρχει. Πώς αποφαίνονται λοιπόν κάποιοι, ότι δεν θα λειτουργήσει στην πράξη κάτι που σήμερα δεν υπάρχει;
Αν ανατρέξει κανείς σε κάθε αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Καποδίστριας, Καλλικράτης) θα δει ότι τα ίδια λέγονταν και τότε. Όμως οι ΟΤΑ λειτούργησαν. Με τα καλά και τα στραβά τους.
Για μένα, στον νόμο αυτό –αν τελικά και με όποια μορφή υπάρξει- το ουσιαστικό του μέρος και το ζητούμενο, είναι ο καθορισμός του πλαισίου λειτουργίας των ΟΤΑ κι όχι ο εκλογικός νόμος ανάδειξης των αυτοδιοικητικών αρχόντων. Αυτός είναι πόνος κάποιων άλλων.
Θα κατοχυρωθεί και θα ενισχυθεί η συνταγματική πρόνοια της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ, όπως ισχύει σχεδόν σ’ όλη την Ευρώπη ή θα παραμείνουν οι Δήμοι ως απονευρωμένες αποκεντρωμένες γραφειοκρατικές υπηρεσίες του κεντρικού κράτους; Θα έχει ο Δήμος Κάσου ή ο Δήμος Αγαθονησίου προσωπικό, μέσα και πόρους για να διαχειρισθεί τις τοπικές υποθέσεις όπως θα κρίνει το Δημοτικό του Συμβούλιο ή όχι;
Όσο για το κομμάτι του εκλογικού συστήματος, η εφαρμογή της απλής αναλογικής είναι αναγκαία. Στη θέση του σχεδόν αποφασίζω μόνος μου και υλοποιώ στο όνομα μιας κατά κανόνα μειοψηφικής πλειοψηφίας, θα μπεί η σύνθεση μέσα από δημοκρατικό διάλογο των διαφορετικών απόψεων. Στη θέση των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων, θα μπει ο διεκδικητικός χαρακτήρας της μάχιμης πολιτικής.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η απλή αναλογική είναι από μόνη της αρκετή. Ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου της Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας και η προσέγγισή του στα πλέον πρωτοπόρα ευρωπαϊκά μοντέλα, απαιτεί πολλές βαθιές τομές. Κάποιες απ’ αυτές μάλιστα απαιτούν και συνταγματική αναθεώρηση.
• Ο κ. Χατζηδιάκος ‘παραπονιέται’ συνεχώς πως ο Δήμος Ρόδου έχει χάσει πάρα πολλά από τα έσοδά του. Έχει δίκιο;
Από τη μια, πράγματι συμβαίνει αυτό που λέτε. Μόλις κάτι δεν προχωρά ή δεν γίνεται καθόλου, επαναλαμβάνεται ως μόνιμη δικαιολογία η καραμέλα της απώλειας εσόδων μονότονα και κουραστικά θα έλεγα. «Ξέρετε πόσα θα έκανα εγώ, αν είχα αυτά τα δέκα εκατομμύρια του ΔΗΦΟΔΩ;» Αυτή είναι η γνωστή επωδός-ατάκα. Ε ναι, φυσικά και ξέρουμε. Όσα έκαναν και οι προηγούμενοι όταν τα είχαν. «Είναι αργά για δάκρυα Στέλλα!»
Από την άλλη ο αρμόδιος επί των οικονομικών Αντιδήμαρχος δεν παραλείπει να τονίζει ότι χρήματα έχουμε. Κι ο ίδιος ο Δήμαρχος σε άλλες τοποθετήσεις του το ίδιο λέει, ότι τα οικονομικά του Δήμου πάνε καλά. Εξ’ άλλου όποτε και για όπου θέλουν, χρήματα έχουν και τα διαθέτουν.
• Σας ενδιαφέρει να διεκδικήσετε ξανά τον δημαρχιακό θώκο στις επόμενες εκλογές;
Δεν θυμάμαι να έχω δηλώσει κάτι αντίθετο σ’ αυτό που με ρωτάτε. Απλώς επιτρέψετέ μου να επαναλάβω και να τονίσω μερικά ζητήματα.
• Η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος βλάπτει τον τόπο.
· Η όποια καρέκλα δεν ήταν για μένα ποτέ ζητούμενο. Την καταξιώνει αυτός που την καταλαμβάνει. Δεν καταξιώνεται ο ίδιος απ’ αυτήν, όσο και αν θέλει να πιστεύει το αντίθετο. Την διεκδικείς λοιπόν στο βαθμό που θέλεις και μπορείς να προσφέρεις και να προσθέσεις πράγματα στον τόπο, κι όχι απλά για να τη διαχειρισθείς. Ας το σκεφτούν αυτό όλοι όσοι με περισσή σπουδή και ευκολία τοποθετούνται στο θέμα.
· Το να δηλώνεις συμμετοχή σε μια διαδικασία στην οποία δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμα οι κανόνες που τη διέπουν, το θεωρώ επιεικώς αβάσταχτη ελαφρότητα.
· Η ΡΟΠΟΑΝ θα είναι παρούσα στις αυτοδιοικητικές εκλογές γιατί έχει να προσφέρει στη Ρόδο (το έχει αποδείξει άλλωστε με την παρουσία της) αλλά και γιατί εκφράζει έναν κόσμο που δεν βλέπω ότι μπορεί να εκφραστεί από κανένα άλλο σχήμα.
Όταν λοιπόν έλθει η ώρα, τα πράγματα θα γίνουν όπως πρέπει, μέσα από ουσιαστικές, συμμετοχικές και δημοκρατικές διαδικασίες.