Συνεντεύξεις

Β. Υψηλάντης: «Η πολιτική αλλαγή είναι προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της οικονομίας»

Συνέντευξη
στην Πέγκυ Ντόκου

«Η πολιτική αλλαγή είναι προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της Οικονομίας». Αυτό επισημαίνει σε συνέντευξή του σήμερα στην «δημοκρατική» ο πρώην βουλευτής Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας κ. Βασίλης Υψηλάντης, ο οποίος κατηγορεί ευθέως την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, πως δοκιμάζουν – και στην Οικονομία – τη συνταγή του διχασμού, καθώς με την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά μας, τα καταδικάζουν σε μαρασμό.
Σχετικά με τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, δηλώνει έτοιμος και στην πρώτη γραμμή για να συνδράμει στον αγώνα του Κυριάκου Μητσοτάκη για να μπει τέλος στον κατήφορο που έχει πάρει η χώρα και στην επιστροφή της στην κανονικότητα.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Υψηλάντη, η κυβέρνηση δηλώνει ότι φέτος θα βγούμε από το μνημόνιο και θα επέλθει η περιβόητη «ανάπτυξη». Θα ήθελα το σχόλιό σας…
Θεωρητικά το τρίτο, το πιο σκληρό από τα μνημόνια, που έφεραν στη χώρα οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, λήγει στις 18 Αυγούστου.
Παρά το γεγονός αυτό το 3ο μνημόνιο προβλέπει για τα επόμενα χρόνια περικοπές και βεβαίως υποθηκεύει τη δημόσια περιουσία για 99 χρόνια. Υπυνθυμίζω επίσης την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά και την κατάργηση του μειωμένου κατά 50% ειδικού φόρου κατανάλωσης στα ποτά και αλκοόλ στα νησιά.
Εξάλλου μέχρι την καταληκτική ημερομηνία θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί και εφαρμοστεί πολλά προαπαιτούμενα, μερικά εκ των οποίων η κυβέρνηση επιμελώς τα κρύβει κάτω από το χαλί και το χάλι της.
Ακόμη και την προηγούμενη εβδομάδα το Eurogroup που έγινε στις Βρυξέλλες, υπό την προεδρία του νέου επικεφαλής της Ευρωομάδας, Πορτογάλου υπουργού Οικονομικών Μάριο Σεντένο, παρά την καλή θέληση όλων των εμπλεκομένων δεν κατάφερε να κλείσει την 3η Αξιολόγηση.
Η κυβέρνηση πανηγύρισε για την πολιτική συμφωνία που επετεύχθη, αλλά δεν μας εξήγησε γιατί και ποια από τα προαπαιτούμενα δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί. Συνεχίζουμε να μαθαίνουμε από τους ξένους παράγοντες τι δεν προχωρά, ενώ η εγχώρια νομενκλατούρα προσπαθεί να μας πείσει ότι τα χαϊδέματα στην πλάτη που εισπράττει ο πρωθυπουργός, στις μάλλον τουριστικού χαρακτήρα κοστοβόρες ανά τον κόσμο περιηγήσεις του, ερμηνεύονται ως έπαινοι για μια δουλειά που ακόμη δεν έχει τελειώσει. Και που όταν τελειώσει θα καταδειχτεί ότι δεν ήταν προς όφελος της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.
Είναι ο Πιέρ Μοσκοβισί που μας είπε ότι έχουν ολοκληρωθεί 95 από τις 113 προαπαιτούμενες δράσεις, μεταθέτοντας ουσιαστικά και τυπικά το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης για τις 19 Φεβρουαρίου. Αυτή η διαρκής καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων και στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων δείχνει πως ακόμη μία φορά η κυβέρνηση αρνείται να προβεί σε μεταρρυθμίσεις, που η ίδια αποφάσισε, κοροϊδεύοντας αφενός τους εταίρους της και αφετέρου τους Έλληνες που με θυσίες αγωνίζονται για την ανάταξη της Οικονομίας μας.
Αλλά, το ζητούμενο πια δεν είναι η επικοινωνιακή διαχείριση του Μνημονίου. Το ζητούμενο είναι αυτό το επαχθές Μνημόνιο να αποδώσει τα υπεσχημένα σε ρυθμό ανάπτυξης, σε διατηρησιμότητα των θετικών δεικτών, σε επιστροφή της χώρας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι διαρκείς παλινωδίες της κυβέρνησης εξακολουθούν να προκαλούν αβεβαιότητα για τις συνθήκες της επόμενης ημέρας. Με τι σχέδιο θα πορευτεί η χώρα από τις 19 Αυγούστου και μετά; Πόσο ακριβά και πόσο αβέβαια θα μας κοστίσει η έξοδος στις αγορές; Και τι θα σημαίνει αυτή η έξοδος για μια χώρα που έχει πρωτογενές πλεόνασμα και που δεν μπορεί να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της από τις αγορές, αλλά ούτε και να χρηματοδοτήσει δημόσιες επενδύσεις;
Προσωπικά, δεν έχω ακόμη την αίσθηση ότι μετά απ’ όλα αυτά η Ελλάδα έχει μπει σε τροχιά σταθερότητας και ανάπτυξης. Ακόμη υπάρχουν εκκρεμότητες όπως τα κλειστά επαγγέλματα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Ακόμη υπάρχουν υπουργικές εγκύκλιοι στα συρτάρια, που δεν ενεργοποιούν τους νόμους που έχουν ψηφιστεί. Δηλαδή, ακόμη οι ανεύθυνοι κυβερνήτες μας παίζουν με την ανοχή του κόσμου στα παραμύθια τους.
Και δυστυχώς τα capital controls εξακολουθούν να υφίστανται, τα χρέη στις τράπεζες, δημόσιο και ασφαλιστικούς οργανισμούς να έχουν εκτοξευθεί και να επιβάλλονται εκατοντάδες χιλιάδες κατασχέσεις.
Για να είμαι ξεκάθαρος: Τέτοιος τερματισμός του Μνημονίου δεν σημαίνει και έναρξη της ανάπτυξης. Ακόμη κι αν ορισμένοι θέλουν να βαφτίζουν ως «δίκαιη ανάπτυξη» την τεχνητή και βίαιη αναδιανομή που προκαλούν με την υπερφορολόγηση των συνεπών φορολογουμένων.
• Εκτιμάτε ότι πρέπει να επέλθει πολιτική αλλαγή στην χώρα; Η Ν.Δ. θα μπορέσει να ασκήσει διαφορετικό μίγμα πολιτικής και θα δώσει λύσεις;
Η πολιτική αλλαγή είναι προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της Οικονομίας. Είναι ζητούμενο για την προσέλκυση επενδύσεων. Αν δεν ήταν, και μάλιστα τόσο κραυγαλέο ζητούμενο, τότε οι επενδυτές θα έκαναν ουρά για να έρθουν στην Ελλάδα. Που είναι όμως; Η απάντηση βρίσκεται στο ό,τι η χώρα μας δεν στέλνει επαρκή σήματα προόδου. Δεν στέλνει σήματα μιας χώρας με αποπολιτικοποιημένη δημόσια διοίκηση. Δεν αποδίδει εικόνα ανεξαρτησίας από την πελατειακή άσκηση πολιτικής. Δεν εμπνέει εμπιστοσύνη στους πραγματικούς επενδυτές.
Τα «καλά λόγια» που διαφημίζει η κυβέρνηση, για τις ενδοτικού χαρακτήρα μεταρρυθμίσεις που έκανε, παραχωρώντας τη δημόσια περιουσία για 100 χρόνια σε μια Ανώνυμη Εταιρία ή για την εξόντωση της μεσαίας τάξης, δεν σημαίνουν τίποτε στην πράξη. Να μας ξεφορτωθούν θέλουν οι δανειστές μας. Ας το πάρουμε χαμπάρι.
Τα «καλά λόγια» έχουν νόημα και ουσία όταν αποτελούν αναγνώριση από την ιδιωτική πρωτοβουλία. Από εκείνους τους επενδυτές, δηλαδή, που θέλουν να έλθουν στη χώρα μας επειδή αναγνωρίζουν ότι «δουλεύει ρολόι», με ανθρώπινο δυναμικό που έχει όρεξη για δουλειά (προφανώς επειδή αμείβεται αντάξια του έργου του), με φορολογικό και δικαστικό σύστημα γρήγορο και δίκαιο. Σε μια χώρα που ακόμη ισχύουν capital controls τι είδους επενδυτές μπορεί να θέλουν να έρθουν; Αγοραστές γης, ίσως. Αλλά, επενδυτές-παραγωγείς πλούτου, μάλλον απίθανο το βλέπω, υπό τις παρούσες συνθήκες.
Είναι σαφέστατο πλέον πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πορεύεται με μόνη συντεταγμένη τη θέση της καρέκλας των στελεχών της. Οι άνθρωποι έχουν αλλάξει επίπεδο. Δεν έχουν απλά κολλήσει στις καρέκλες τους. Έχουν κατακτήσει στίγματα θέσης, στη γεόσφαιρα. Και θρασύτατα χαρακτηρίζουν πορεία τη στασιμότητα. Αυτή τη στασιμότητα, μαζί με τα «κολλήματα» που τη συνοδεύουν, μια άλλη κυβέρνηση θα την αλλάξει. Επειδή, καμιά πολιτική δύναμη με όραμα προόδου δεν μπορεί να εξτασιάζεται με την αυτοταπείνωση. Αυτό, μάλλον, δεν λέγεται και «αξιοπρέπεια»!
Ναι, η Νέα Δημοκρατία με εγγυητή τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα ασκήσει διαφορετικό μίγμα πολιτικής. Γιατί η ΝΔ είναι η πολιτική έκφραση του μέσου πολίτη. Είναι ο χώρος που αφουγκράζεται, σχεδιάζει και ανταποκρίνεται στα αιτήματα μιας γνήσια προοδευτικής κοινωνίας. Της κοινωνίας που έχει γνώμονα την προκοπή και την μετεξέλιξή της σε ανώτερα και πλέον ανταγωνιστικά επίπεδα. Επειδή, μόνον έτσι μπορεί να επιδιώκεται και να διασφαλίζεται η ευημερία. Χάρη στην οποία μπορούν να υπάρχουν σταθερές πολιτικές πρόνοιας για τους πιο αδύναμους συνανθρώπους μας.
• Λίγο πριν τις γιορτές, είδαμε ότι χάσαμε τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ και στα υπόλοιπα νησιά –αφού είχε προηγηθεί η Ρόδος. Τελικά, επρόκειτο για… «θέατρο» αφού όλοι μας έλεγαν ότι καταβάλλονται προσπάθειες μέχρι την τελευταία στιγμή;
Θέατρο; Είστε πολύ επιεικής! Εκτός και αν για λόγους αβρότητας θέλετε να αποδεχτείτε ως οπερέτα το απροκάλυπτο ψέμα. Οι Δωδεκανήσιοι με γνωρίζουν καλά. Το γεγονός ότι εκτιμώ την ευγενική δημόσια παρουσία δεν σημαίνει ότι συγκατατίθεμαι και στο να κρύβω την πραγματικότητα.
Στο θέμα του ΦΠΑ εγκληματούν. Καταστρέφουν τους νησιώτες. Αποδομούν τις ευρωπαϊκές πολιτικές προστασίας της νησιωτικότητας. Διώχνουν τους νέους από τα νησιά. Μαραζώνουν τον τόπο μας. Και όλα αυτά γιατί; Γιατί αυτό το μέτρο ήταν το απλό. Μπορούσε να αποφέρει αποτελέσματα με μια κυνική ψήφο. Ενώ το «άλλο μίγμα» που λοιδορούν θέλει δουλειά. Θέλει προσπάθεια που την αρνούνται. Θέλει σχέδιο για τον κάθε τόπο, ώστε να αναδεικνύονται τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα και να κινητοποιείται μια Οικονομία κινήτρων απόδοσης! Δηλαδή, μια οικονομία με ορατή την ανταποδοτικότητα της φορολογίας και καθαρή την αίσθηση του κέρδους για τους πολίτες της.
Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δοκιμάζουν – και στην Οικονομία – τη συνταγή του διχασμού. Γιατί μόνον έτσι ξέρουν να πολιτεύονται. Με κορώνες ταξικότητας. Ανοησίες, τον αιώνα μας.
• Ο τουρισμός είναι η βασική πηγή χρηματοδότησης για τα νησιά μας. Εκτιμάτε πως θα έπρεπε να προωθήσουμε κι άλλες μορφές ανάπτυξης τις οποίες έχουμε παραμελήσει στα Δωδεκάνησα;
Φυσικά. Ο τουρισμός είναι μια από τις πολλές πλουτοπαραγωγικές πηγές. Αλλά, δεν μπορεί να αφορά τους πάντες. Για λόγους που όλοι κατανοούμε. Και άλλωστε, η μονοδιάστατη οικονομία δεν είναι ποτέ ασφαλής.
Ο τόπος μας θα μπορούσε να κερδίσει πολλά από πολλούς τομείς. Και αυτές οι εναλλακτικές θα παρουσιαστούν επισήμως και από τη Νέα Δημοκρατία. Γιατί, πρέπει να γίνει κατανοητό αυτό: μια σοβαρή κυβέρνηση οφείλει να προτείνει σαφώς την πορεία προς το μέλλον. Εμείς δεν υποστηρίζουμε τυχαιότητες. Θέλουμε δουλειά για όλους. Θέλουμε ανάπτυξη παντού. Ισονομία και ευκαιρίες για τον καθένα. Αυτή είναι η δίκαιη ανάπτυξη. Μια κοινωνία ισότητας στις ευκαιρίες. Και όχι μια κοινωνία ταξικών αποκλεισμών με κρατική παρέμβαση.
• Πώς βλέπετε να εξελίσσεται η υπόθεση με τον νέο εκλογικό νόμο; Κάποιοι λένε ότι δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει στην πράξη και θα δημιουργήσει ελαττωματικές καταστάσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Η απλή αναλογική είναι ένα αμφιλεγόμενο εκλογικό σύστημα, ακόμη και για τις πλέον δημοκρατικές και προηγμένες χώρες. Κατά τη γνώμη μου, απομακρύνει τη δυνατότητα κυβερνητικού πραγματισμού. Και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα λειτουργήσει διαλυτικά. Υπό την έννοια ότι αντί να αναζητούνται προεκλογικές προγραμματικές συνεννοήσεις, προς όφελος της κοινωνίας, θα αναζητούνται μετεκλογικές – έως και ετερόκλητες – συμμαχίες προς όφελος του θώκου. Σαν να λέμε… μοντέλο συριζανελίτικο!
• Πολιτεύεστε πολλά χρόνια κι έχετε εμπειρία τόσο από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όσο και στην Βουλή. Θα είστε ξανά υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ.;
Πράγματι προερχόμενος από την τοπική αυτοδιοίκηση προσφέρω με γνώση και ανιδιοτέλεια στον τόπο και την παράταξη. Πολέμησα τον λαϊκισμό των ακραίων μέσα στη Βουλή και με πάθος υπερασπίστηκα τα δίκαια της Δωδεκανήσου. Είμαι υπερήφανος, που όσο όλοι έδειχναν εμένα, δεν χάθηκε ο ΦΠΑ στα νησιά και προστατεύθηκαν οι κατακτήσεις της νησιωτικής Ελλάδας. Με αυτές τις περγαμηνές πολιτεύομαι με τη Νέα Δημοκρατία, τη μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη και βεβαίως είμαι έτοιμος και στην πρώτη γραμμή για να συνδράμω στον αγώνα του Κυριάκου Μητσοτάκη για να μπει τέλος στον κατήφορο που έχει πάρει η χώρα και στην επιστροφή της στην κανονικότητα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου